Кристина Търпова © Михаил Ванчев Този текст е част от

...
Кристина Търпова © Михаил Ванчев Този текст е част от
Коментари Харесай

Пепеляшка от Пловдив, която стана принцеса на чистотата в Канада

Кристина Търпова

© Михаил Ванчев Този текст е част от специфичното издание на " Капитал " Регионален бизнес: Пловдив. Още за развиването на бизнеса в обособените райони в страната може да откриете тук. Още по тематиката
Фасилити мениджмънт - бизнес с капацитет

Последните години демонстрират възходящото търсене на профилираните услуги на фасилити мениджмънт фирмите
8 юни 2017
Такса боклук се трансформира от 2021 година

Проектът на финансовото министерство предлага три разновидността на общините за по-справедливо пресмятане
2 апр 2017
Професионален домоуправител - облекчение или нови проблеми

Секторът в България е мощно франгментиран и конкурентен, само че минусите са, че има и компании с подозрителна известност
2 мар 2017
Любовта на Кристина Търпова я води в Канада. Годината е 2011, мъжът ѝ е IT – експерт, а тя не знае британски. И избира да бъде Пепеляшка – момичето, което чисти. Пет години по-късно пловдивчанката има динамична компания за разчистване на домове с 76 клиенти плюс седем дребни офиса. С нея работят 13 девойки – от Шри Ланка, от Индия, две латиноамериканки и две българки, както и канадки. През последните две години компанията на Кристина Търпова " Юрошайн " (Еuroshine) става троент притежател на премиите на провинция Онтарио за Отава за най-хубавата почистваща компания.

Едно е просто да почиствате, друго е да стане бизнес. Как го направихте в страна, чийто език не говорехте първоначално?

- Аз съм човек чистник и чистенето ми се удава. Но концепцията се зароди от мъжа ми. Като IT-специалист той поддържа мрежата на няколко офиса. Първите му клиенти, които са с него от 18 години, се реалокираха от доста огромна къща в значителен апартамент в центъра на Отава. Бяха го помолили, в случай че познава някого, който се занимава с разчистване, да го изпрати. Реших, че да почистя една къща не ми е необходим език. Отидох, почистих и... се стартира. Жената, чийто дом почистих се обади на брачна половинка ми и сподели, че е удовлетворена от работата ми. И ме предложи на две нейни приятелки. Започнах да разчиствам домовете им на всеки 2 седмици, тук в Канада по този начин е признато. Но от почасова работа до бизнес с разчистване дистанцията е огромно. Отново мъжът ми оказа помощ с концепция и с разработка на един отличен уебсайт, който ми докара доста клиенти. Сега към този момент изнемогвах – учех и работех. Затова предложих на моя съученичка да работи с мен. И бизнесът потегли още по-бързо.

В компанията работят единствено дами. Това ли е признато в Канада?

- Повечето клиенти задават въпрос: дами или мъже работят при вас? Повечето хора, които имат разчистване в къщи, избират това да се прави от дами. Негласно се смята, че дамите въпреки всичко ще свършат тази работа по-добре. През тези години обаче при мен са работили и двама мъже, които се справяха ужасно. Синът ми също ми е помагал. Не съм на мнение, че дамите са по-добри в този бизнес, само че се преценявам с желанието на клиентите ми.

Какво съставлява премията за най-хубавата Пепеляшка в Канада?

- Е, тя не се споделя тъкмо по този начин, само че всички знаят коя е Пепеляшка. За моята компания това е третата премия, която получаваме за две години. Първата беше през 2015 година и за мен беше голяма изненада. Оказа се, че някой от клиентите ни е номинирал компанията за тази премия. Конкуренцията беше доста огромна, тъй като в провинция Онтарио компаниите пепеляшки са над 1700. Ние получихме премията за най-хубава компания на 2015 година за Отава. Тя е " 2015 - Top Choice Awards ". Следващите две награди са от януари 2017 година Първата е " 2017 - Home Stars ". Всъщност това е уеб страница, който е доста известен в цяла Канада. Благодарение на търсенията в този уеб страница, доста от клиентите съумяват да намерят най-хубавата услуга за себе си. В уеб страницата се слагат най-вече мнения – и позитивни, и негативни. Всеки може да влезе и да разяснява. Това е в действителност най-обективният уеб страница в Канада. Имам и още една премия и тя е също за 2017 година от Consumer Choice Awards.

Кои преимущества на " Юрошайн " (Еuroshine) ви изведоха на челната позиция в Отава?

- Може би една от аргументите е, че ние работим най-вече с биопродукти. И може би тъй като не сме тясно профилирани, а се занимаваме както с от време на време разчистване, по този начин и еднократно разчистване, разчистване при пренасяне от един дом в различен. Задължен си, когато напускаш един дом, да го оставиш в изрядно чисто положение. Новодомците също почистват, преди да се нанесат да живеят. Много постоянно ни викат да чистим нови, преди малко издигнати къщи.

Можете ли да се конкурирате с цени?

- Мога, само че не желая. Аз съм тази, която дефинира цените. Съобразявам се с това дали клиентът желае постоянно да му почистваме дома или офиса. Държа да видя персонално къщата в какво положение е и какво чака от нас. Винаги първото почистване е друго като цена. Оттам нататък преценявам цената с това какъв брой е огромна къщата, какъв брой време ще отнеме на девойките, тъй като по принцип заплащането в Канада е на час.

Колко коства почистването на една къща в Отава?

- Може би е добре да кажа какъв брой коства почистването на моя дом. Той е с три спални на три етажа и лишава 2.5-3 часа работа на две девойки. Ако е първо почистване, тогава цената ще е 240 канадски $ плюс налог върху добавената стойност. При регулярно почистване един път на две седмици, тогава цената би била 150 $. За българи постоянно цената ми е по-ниска.

Как намирате служащи?

- Това е мъчно, бих споделила най-трудното. Когато стартирах компанията преди пет години, разгласих разгласи, търсех рекомендации, разговарях с познати девойки в учебно заведение, където дружно учехме езика. Сега сме към този момент разпознаваема компания и започнах да получавам писма от девойки, които търсят работа. Тук има един работодателски уеб страница, в който можеш да си публикуваш обявата. Но ни беше належащо много време, с цел да имаме правото да се записваме в него.

Когато идвате в България, по какъв начин хората разясняват вашия бизнес?

- В началото ми се чудеха по какъв начин е допустимо с образованието, което имам, да стигна на равнището на човек, който почиства къщи. Не съм се срамувала от това. Защото аз не бях готова за Канада. Когато пристигнах тук, видях, че мога да предпочитам сред три-четири специалности, които мога да работя без език. Реших, че това, което същински мога да върша, е да покажа на хората какво значи непорочност.

Ако през днешния ден продадете своя бизнес в Канада, каква цена ще му поискате?

- Не съм мислила да продавам компанията си. Създадох я някак на смешка. Беше доста мъчно. Амбицията ми беше това да е приходът, който да помогне на сина ми да приключи образованието си в Канада. В един миг развиването на бизнеса стартира да ми дава самочувствие. И като виждам удовлетворението на клиентите ни от нашата работа, някак си не ми се желае да се деля с компанията си.

Интервюто взе Михаил Ванчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР