Кристина Петрова директор Връзка с клиенти и Константин Трендафилов, творчески

...
Кристина Петрова директор Връзка с клиенти и Константин Трендафилов, творчески
Коментари Харесай

Saatchi&Saatchi: Искаме да бъдем стратегически бизнес партньор на клиентите си

Кристина Петрова шеф " Връзка с клиенти " и Константин Трендафилов, креативен шеф в Saatchi&Saatchi София

Най-новите клиенти в портфолиото на Saatchi са " Мобилтел " и Chivas Regal. Още по тематиката
" Saatchi&Saatchi София " е организация на годината за 2017 г.; Брутният рекламен пазар през 2016 година е 1.5 милиарда лева; Dentsu предвижда растеж на разноските за реклама в България от близо 6% за две години; " Инвестор.бг " възнамерява да набере над 20 млн. лева през борсата и купува Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси; Младите гении от Voltron завоюваха рекламната академия на Saatchi Circle ; Fox Networks Group завоюва редица награди от PromaxBDA Global Excellence Awards

Най-големият български рекламен фестивал към този момент няма да е при започване на есента, а от 15 до 17 юни, а фокусът му са лекциите и уъркшопите на интернационалните експерти
Константин Трендафилов започва кариерата си в рекламата промишленост преди осем години в Saatchi&Saatchi - София, като и досега това е единствената организация, в която е работил. Започва като текстописец, а от 2014 година до момента е креативен шеф на организацията. Кристина Петрова се занимава с реклама също от осем години, като сега заема длъжността шеф " Връзка с клиенти " в Saatchi&Saatchi - София. В допълнение към това е и преподавател в взаимната магистърска стратегия на организацията и ВУЗФ " Реклама, бизнес дизайн и бранд мениджмънт " и точно опцията да предава знанията и опита си на други е мотор на вдъхновението й.Saatchi&Saatchi - София, е организацията, която завоюва тазгодишното издание на най-големия рекламен фестивал в България ФАРА. Той протече под мотото " Пресечни точки " в новата културна столица на страната Пловдив. Но ще бъде запомнен от промишлеността и като #най-милатаФАРА - вътрешна смешка, с която рекламистите означиха духа на поддръжка и почитание към труда на другите, който беляза конкурсната стратегия този път.

За Saatchi&Saatchi - София, това е първото огромно креативно отличие. Компанията е част от информационната група на Publicis One, която се развива под ръководството на младо потомство рекламни създатели. Те имат самочувствието да застават зад смели хрумвания, да работят в посока смяна на промишлеността, а задачата им е работата им да се приближава до тази на най-хубавите в света. Разговаряхме с креативния шеф на организацията Константин Трендафилов и директорката " Връзка с клиенти " Кристина Петрова за пътя към ФАРА, идващото огромно нещо пред организацията и за какво Saatchi&Saatchi - София, се стреми да се нарежда като стратегически бизнес сътрудник на клиентите си.

Битката с подправените вести като трамплин към ФАРА

Точно една година откакто Saatchi&Saatchi - София, завоюва състезанието за рекламна успеваемост " Effie България ", рекламната организация записа безапелационно и първото си победа на ФАРА 2017 година Агенцията си потегли с общо пет златни награди, три сребърни и девет бронзови, огромна част от тях в категории, фокусирани върху цифровите креативен решения и телевизионни продукции. От общо 34 подадени поръчки в състезанието до награди стигнаха акцията " Името не трансформира наличието ", направена за продуктите с марка Pilos, както и акцията " Приказка за зимната ябълка " за плодовете и зеленчуците на " Лидл Бъгария ". Рекламите за отговорно шофиране на " Порше БГ " и акцията на " Загорка особено " също бяха високо оценени от журито в състезанието.

Най-много и разнородни награди обаче събра планът им за самодейността на електронното издание Mediapool.bg против подправените вести. Тя се разви в два стадия – в началото читателите можеха да основат сами жълти заглавия за свои другари в особено изработен уебсайт, наименуван " Генератор на подправени вести ". Във втория стадий в интернет пространството бяха публикувани " шокиращи разкрития за видни персони от българското Възраждане ", чиито заглавия, въпреки да не звучаха правдиво, съумяха да привлекат вниманието на читателите.

От Saatchi&Saatchi София описват, че точно това е и акцията, която все още на лансирането си при започване на март е постигнала максимален вайръл резултат от всички реклами, създадени от организацията. " Излязохме тотално отвън таргет аудиторията, която чакахме да достигнем. Освен че доста хора схванаха за казуса с подправените вести, доста научиха и че точно Mediapool.bg застава зад тази идея. Основнaта ни цел беше да насочим хората към меродавен източник на информация ", споделя Кристина Петрова. Творческият шеф на организацията пък добавя, че огромните резултат от акцията са с имиджов и обществен темперамент. " Mediapool.bg беше дребна и незадоволително разпознаваема медиа, а в този момент съвсем всеки знае за нея. Освен това и започнахме диалога за казуса с подправените вести и доста други медии също подеха тематиката на локално равнище ", добавя Трендафилов.

Двамата млади рекламисти са единомислещи, че доста от акциите, състезавали се във фестивала тази година, от ден на ден се приближават до интернационалните положителни образци за връзка. Според тях това значително се дължи на рекламодателите, които от ден на ден одобряват, че смелите решения могат да доведат до ефикасни резултати. Примери за това дават с връзката на " Лидл България ", позиционирането на марката " Крадецът на ябълки " на " Загорка ", както и акцията " Герои на деня " на " Дневник ", осъществена от Noble Graphics. " Генерално ставаме по-добри, от ден на ден се доближаваме до мястото, където би трябвало да сме, което не е ФАРА в Пловдив, а фестивалът в Кан. Според мен е въпрос на една, две години някоя организация да отключи тази опция и всички да разберем, че можем да тръгнем в тази посока ", споделя Константин Трендафилов.

Рекламодателите като бизнес сътрудници

Въпреки че Saatchi&Saatchi - София, към този момент разполага с огромния шлем на българските рекламни фестивали, от началото на годината в организацията протичат динамични промени, с които целят да се нареждат повече в консултантския бизнес, в сравнение с в креативната промишленост. В основата на услугите им е създаване на тактика за развиване на бизнеса на клиентите им, правене на разбори и изследвания. " Искаме да сме бизнес сътрудник на клиентите си, т.е. да работим и по всичко, което стои преди връзката. В момента на фестивала в Кан редица консултантски организации имат съществено наличие, в това число и в лекционната част. Това е нещо ново в сектора и несъмнено е посоката, в която организациите би трябвало да поемат, в случай че желаят да оцелеят ", споделя Кристина Петрова. Тя добавя, че тази вътрешна промяна е дълъг развой и към момента има клиенти, които не са привикнали да възприемат рекламните организации като стратегически бизнес сътрудник, а не просто като креативен реализатори.

За стратегическото обслужване на клиентите дава отговор самостоятелно звено в организацията, наречено Brandworks, а останалите чиновници са насърчавани също да мислят в посока стратегическо и дейно обслужване на клиентите на организацията. " Клиентите, които ни позволяват да навлезем в дълбочина в бизнеса им, са тези, на които фактически можем да предложим най-ефективна връзка ", изяснява креативният шеф на организацията.

Промяната в модела на работа на Saatchi&Saatchi е разследване от преструктурирането на цялата информационна група. Преди близо година холдингът Publicis Groupe стана Publicis One с едно основно звено, под шапката на което оперират всички организации от групата. След това сдружението сплоти и трите си медийни организации Zenith, Starcom и Blue449 в общия клъстер Publicis One Media, които не престават независимата си профилирана активност, само че към този момент ще споделят общи запаси и принадлежности при обслужването на клиентите си.

Какво следва

След ФАРА годината се обрисува още по-динамична за Saatchi&Saatchi, които предишния месец оповестиха началото на взаимното си партньорство с един от най-големите рекламодателите в страната – телекомът " Мобилтел ". " Най-големият план, по който сме работи през годините, беше точно привличането на " Мобилтел " като клиент ", споделя Петрова. Най-актуалната вест към организацията пък е, че прибавя в потребителско си портфолио уиски марката Chivas Regal, част от " Перно Рикар България ". На въпроса дали сега вземат участие в състезания за привличане на нови клиенти, Константин Трендафилов разяснява, че се стремят да не вземат участие в състезания, а в случай че го създадат, би било изключение, тъй като " това е най-лошият вероятен старт на взаимоотношения сред организация и клиент ".

Екипът на Saatchi&Saatchi ще се стреми да развива вътрешните си стратегии за образование на млади гении, измежду които са рекламната академия Saatchi Circle и магистърската компетентност по " Реклама, бизнес дизайн и бранд мениджмънт " във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ). Според Кристина Петрова значимо за организацията е да черпи познания и опит от интернационалните си сътрудници, част от мрежата на Publicis One, като по този метод ще способства и за повдигането на равнището на рекламата в България. " Тази година спечелихме ФАРА, само че тя не ни е задачата. Целта ни е Golden Drum и фестивалът в Кан, идващите години може да очаквате единствено да се стремим и вероятно да ги достигнем ", дава обещание Трендафилов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР