Кристина Баксанова е един от най-емблематичните репортери и водещи на

...
Кристина Баксанова е един от най-емблематичните репортери и водещи на
Коментари Харесай

Кристина Баксанова пред Dir.bg: Европа говори за коронавируса и протестите у нас


Кристина Баксанова е един от най-емблематичните кореспонденти и водещи на още от самото основаване на малкия екран през септември 2000 година Автор е на доста документални филми за и. Любопитството ѝ постоянно е било към света - какво се случва отвън границите ни и по какъв начин това визира България.

Повече от 10 години тя отразява събитията и политическите процеси във Федерална Република Германия, следи разговора сред Берлин, Брюксел и София, тъй като има вяра, че публицистите би трябвало да вършат транспарантни процесите, при които се взимат решения, засягащи обществото. Именно Кристина Баксанова сподели на феновете на bTV атентатите в Мюнхен и Ансбах, и дипломатическите договаряния за бъдещето на Европейски Съюз след BREXIT. Журналистката е притежател и на редица призове. Най-ценната премия за нея обаче е, когато неин репортаж е трансформирал статукво, неправда или е оказал помощ на някого.

Вижте част от изявлението с Кристина Баксанова особено за читателите на.

Кои съгласно Вас са главните цели, по които би трябвало да работи България в подтекста на Обединена Европа?

Важният въпрос е - какво се случва в Европа?! България към този момент 13 години е член на Европейски Съюз. Това значи, че като европейци имаме права, само че имаме и отговорности, тъй като участваме в построяването на бъдещето на Европа.

Само за десетина години в Европа се случиха финансовата рецесия, украинската рецесия, бежанската рецесия, Brexit, а в този момент и рецесията с новия ковид. Като европейци ни чакат и доста други проблеми, а има и към момента такива, които са нерешени - да вземем за пример Брекзит.
Канна Рачева: Властта също повлия гилдията да се раздели Разследващият публицист и правосъден кореспондент на bTV Новините пред Лора Филева от dnevnik.bg
Когато желаеме да бъдем одобрявани като европейци и гласът ни да се чува, не би трябвало да се не помни, че сме избрали правилата и сме приели разпоредбите на Обединена Европа за съблюдаване върховенството на закона. Прозрачността на дейностите е това, което оказва помощ страната ни да построява доверие и по този начин да отстоява своите ползи, да оказват помощ, с цел да бъдат преодолени рецесиите. Само по този начин в бъдеще нашата Европа може да бъде, както в този момент обичат да повтарят европейските политици - солидарна и с грижа към природата.

Какво се чува сега в Европа за България?

В Европа сега се чуват въпроси и мнения по две главните тематики, свързани с България - разпространяването на ковид и политическата обстановка с гражданските митинги. Въпроси като: Колко безвредна е почивка у нас? Какъв риск носят идващите от България? Каква е същността на митингите? Случва ли се политическа промяна?

Снимка: btvnovinite.bg Покрай COVID-19 бе подложен и различен доста значим европейски проблем - изискванията и разпоредбите, при които работят сезонните служащи от Източна Европа. Например в Германия видяхме по какъв начин медиите разпознаваха казуса с кланиците, който стана огромна тематика. С политическа воля там се откриха решения - позволените неточности бяха поправени със законодателни промени, които да подсигуряват по-добри условия за работа и на българите.

Може ли да извършите паралел сред митингите у нас и на жълтите жилетки във Франция?

Двата митинга са доста разнообразни, само че общото е, че и едните, и другите протестиращи желаят да вземат участие в построяването на бъдещето на Европа.

Протестите във Франция бяха най-вече поради обществено неодобрение, ориентирани против президента Макрон - концепциите му за данъчна политика, за по-високи цени на горивата и така нататък Протестиращите у нас слагат други проблеми - господство на закона, битка с корупцията, промяна на политическия хайлайф. Това са претенции, свързани с главните европейски правила. Ако се загледате в лицата на митингите у нас, ще видите огромна част от поколението на европейска България, на тези първи 13 години участие в Европейски Съюз, което отвори границите, само че и което непрестанно ни дава уроци по народна власт.

Кои са най-големите провокации при отразяването на интернационалните вести през последните години? Как се справяте с тях в нюзрума на bTV?

Светът към нас непрестанно се трансформира и ние, публицистите, би трябвало да демонстрираме това. Всеки ден следим процеси и се занимаване с хрумвания на разнообразни хора от разнообразни страни. Не всяка концепция обаче е откровена в декларираните планове. Непрекъснато се постанова да учим бързо - кои обстоятелства са правилни, кои причини са значими, на кого да имаме доверие. Разбира се, доста значимо е да познаваме тематиката, с цел да я представим ясно и хората да могат да схванат къде са проблемите, какви хрумвания има за решения, какви правила би трябвало да се съблюдават.
Стоян Георгиев: Мога да си разреша да виждам хората в очите, тъй като работя в самостоятелна медия Разследващият публицист на bTV новините в изявление за вестник „ Всичко за фамилията “
В другите европейски страни, да вземем за пример, проблемите постоянно се преглеждат по друг метод, по тази причина когато се търсят решения, би трябвало да знаем по какъв начин работят другите. Следим какво споделят политиците, само че и какво оповестяват медиите в останалите страни. С помощта на нашите репортери във Франция, Германия, Англия, Италия, Съединените щати съумяваме да имаме и своя позиция към по-важните събития или да откриваме тематики, които липсват в огромния интернационален поток. Иска ми се в ефир да има повече време за разрастване на интернационалните тематики, само че за феновете са значими и вътрешните събития.

Снимка: btvnovinite.bg В механически проект едно от провокациите, с което постоянно се сблъскваме е видеоматериалът, който получаваме от огромните организации. Същата картина получават и другите медии и това основава чувство за еднотипност. За да се оправим с това, в bTV се възползваме от достъпа ни до репортажи и материали на наши партньорски малките екрани от групата на Central European Media Group, работим дружно и с други медии. Всеки от екипа ни има контакти и с задгранични колеги-журналисти, което оказва помощ за продан на разнообразни тематики и репортажи, както и за бърза инспекция на обстоятелства.

Как пандемията промени метода на работа на интернационалния отдел на bTV? Отрази ли се това на качеството на работата ви и доверието на феновете?

Кризата с ковид сега доста ясно демонстрира какъв брой значимо е да не се оповестяват нелепости, а лъжите да бъдат опровергавани с обстоятелства. Важно е за нашето здраве, значимо е и за нашата стопанска система. Работата по време на рецесията слага доста и разнообразни провокации, които са преодолими със спазването на старите правила в публицистиката - позоваване на обстоятелства, тествана информация и показване на разнообразни експертни отзиви. В тази пандемия ние всички сме в една лодка. Затова в bTV всеки ден поставяме старания да съберем най-важната и тествана информация по тематиката.
Росен Цветков: Всеки ден е борба - против подправените вести и против отхвърли от информация Репортерът на bTV Новините в изявление пред младежката общественост на българите приключили в чужбина - Тук-Там
В логистичен проект новата рецесия вкара ограничавания и затрудни работата на терен, само че откри благоприятни условия за изявленията посредством Интернет и по-лесен достъп до международни специалисти и анализатори. Много от редакциите в Европа трансформираха работните графици, с цел да имат аварийни екипи, като по този начин бъде опазено здравето на публицистите, само че и обезпечен процеса на осведоменост на аудиторията. Това е значимо и за bTV.

Какви качества би трябвало да владее интернационалният кореспондент, редактор, продуцент, с цел да стане част от Вашия екип?

Процесите в света дават по по-широк взор и оказват помощ за разбор на събития, които имат своето отражение и върху страната ни. Дават по-задълбочен подтекст. В нашата работа доста значимо качество е любознанието към света, желанието да схванеш, опознаеш и изслушаш другия.

В политиката на bTV Новините всеки публицист би трябвало да работи на терен като кореспондент. Това включва и интернационалните редактори, които постоянно са на разнообразни точки по света, с цел да отразяват някои от по-важните събития - единствено от началото на тази година имахме екипи, които отразяваха brexit, напрежението на гръцко-турската граница поради мигрантски поток, митингите в Съединените щати, рецесията с КОВИД-19 в Европа. А през последните години тези образци са доста повече. Освен знания по тематиката, е нужна дисциплинираност, резистентност на стрес, работа в екип, както и познаване на новите технологии - да можеш да се включиш самичък онлайн във всеки един миг, да изпратиш тон, видео и така нататък Светът не спи. Събитията се случват всеки миг от денонощието и те дефинират нашия работен темп.

Възможна ли е емисия без интернационалните вести в днешно време? Как се оправя България с рецесията с ковид на фона на обстановката в цяла Европа? Какво значи приемането на България в чакалнята на Еврозоната за хората у нас? И ще изберат ли Съединени американски щати нов президент тази година? Цялото изявление с Кристина Баксанова четете на.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР