Кристин Лагард постави висока летва за наследничката си Кристалина Георгиева

...
Кристин Лагард постави висока летва за наследничката си Кристалина Георгиева
Коментари Харесай

Ханделсблат: Кристалина Георгиева ще трябва да докаже, че МВФ остава сърцето на многостранния ред

Кристин Лагард сложи висока летва за наследничката си Кристалина Георгиева отпред на Международния валутен фонд (МВФ), написа немското бизнес издание " Ханделсблат ", представено от Българска телеграфна агенция.

Под управлението на Лагард МВФ възвърне значимостта си и съумя да се освободи от предходната си популярност на институция, която сляпо постанова на страните в рецесия сурови стратегии за икономии без оглед на вредите. Французойката бързо заличи загатна за скандалния си предходник Доминик Строс-Кан и неговите гафове, които се отразяваха и на МВФ. С сексапил Лагард даже съумя да резервира известността на организацията, въпреки тя да е недолюбвана на международната сцена поради ролята си на " пожарникар " при финансови рецесии.

Георгиева обаче поема управлението на МВФ в още по-тежка обстановка, в сравнение с Лагард през 2011 година. В момента под въпрос е подложен самият многостранен ред, открит след Втората международна война. Най-вече от американския президент Доналд Тръмп.

В новата си роля Георгиева става директен съперник на Тръмп, защото МВФ е в сърцето на многостранния ред, отбелязва изданието.

Задачата й надали би могла да бъде по-голяма - тя би трябвало да потвърди, че МВФ към момента е в деяние, а за многостранния ред няма по-добра опция.

Тази задача ще е сложна поради тежестта на американците в МВФ, които с помощта на правата си на глас могат независимо да блокират всяко решение. Засега Вашингтон се държи по-конструктивно, в сравнение с мнозина мислеха при идването на власт на Тръмп. Спорове въпреки всичко не липсват. Съединени американски щати да вземем за пример нямат предпочитание да поддържат " огневата мощност " на фонда на високо равнище. Миналата година страните членки договориха на идните в този момент годишни съвещания да бъде взето решение за увеличение на квотите, належащо за тази цел. От известно време обаче това наподобява изключено. Увеличаването на квотите е мъчно освен поради блокиращото държание на американците, само че и тъй като Китай желае и евентуално ще реализира доста увеличение на въздействието си в МВФ. Страните с нововъзникващи пазари са недоволни, че макар повишената им тежест в международната стопанска система, в Световната банка и МВФ тонът към момента се задава от американците и европейците.

Георгиева ще би трябвало да позволи това напрежение, освен това бързо, акцентира " Ханделсблат ".

Скоро изтичат разнообразни кредитни линии и съглашения на фонда с страни в рецесия, заради което до 2022 година организацията може да загуби половината от ресурсите си. Това доста ще ограничи опцията на МВФ да реагира на рецесии с ликвидността и ще подкопае доверието на членовете му, предизвестява професорът от Бостънския университет Кевин Галахър.

В Европа фондът непроменяемо ще играе по-малка роля след заглъхването на рецесията в еврозоната и основаването на личен избавителен фонд за валутния съюз.

Георгиева ще би трябвало да форсира промяната на МВФ, която предшественичката й стартира. Лагард отвори фонда за нови тематики като международното неравноправие, неравнопоставеността на половете и климатичната политика.

Очаква се на тазгодишното съвещание тъкмо политиката в региона на климата да играе огромна роля, което може да даде опция на Георгиева да дефинира профила си.

Икономисти приканват също по този начин МВФ да заеме по-силна позиция против протекционизма. Това би било завръщане към корените на организацията, която бе основана през 1944 година тъкмо за да предотвратява търговски и валутни войни. Георгиева наподобява решена да поеме тази роля. В първата си тирада като ръководещ шеф на фонда преди дни, българката бързо завърши с любезностите и мина всъщност, напомня изданието.

Тя предизвести, че международната стопанска система е в интервал на " синхронизиран спад " и ясно уточни повода, която съгласно нея е виновна за това - протекционистичната комерсиална политика на Съединени американски щати. Други страни също трябваше да чуят рецензии - Китай поради промишления си шпионаж, Германия поради отхвърли да усили държавните разноски.

Георгиева очерта в тъмни краски какво се случва, когато интернационалната общественост не реагира уверено на рецесии, а протекционизмът продължава да си проправя път - заплаха от застоялост, валутни войни и повишаване на популизма. Отровен коктейл, който може да докара на власт още автократи. Тръмп не би имал нищо срещу, Георгиева обаче - да, заключава " Ханделсблат "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР