Кристин Лагард По-малко от седмица преди официалния край на астрономическото

...
Кристин Лагард По-малко от седмица преди официалния край на астрономическото
Коментари Харесай

Вечерни новини: Лагард е избрана за президент на ЕЦБ, техническият директор на БНР спрял радиото

Кристин Лагард

По-малко от седмица преди формалния завършек на астрономическото лято предизборната акция към този момент отчетливо диктува дневния ред на общественото говорене. Докато светът трескаво се готви за възможна криза, с паника следи цените на петрола и възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Иран, българският министър председател Бойко Борисов изля през днешния ден следващата доза стопански оптимизъм.

" Рецесия се бори с разкриване на нови фабрики, квалифицирана работна ръка и хонорари, които подхождат ", бодро разгласи той по време на следващото предизборно рязане на лента на нова фабрика - този път на швейцарската АВВ в Петрич. По-рано същия ден Борисов се изрече и по проблемите на киберсигурността като прикани " по този начин както ненавиждаме крадците и убийците, по този начин да ненавиждаме и хакерите ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Паралелно неговият някогашен любимец Цветан Цветанов публично разгласи своето ново, по-аналитично политическо амплоа, представяйки неотдавна учредения от него мозъчен концерн " Евроатлантически център за сигурност ".

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пък предвижда, че цените на горивата могат да скочат с 5-10 ст. на литър поради офанзивите с дронове против рафинерии в Саудитска Арабия.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Европейският парламент поддържа Кристин Лагард за президент на ЕЦБ

Евродепутатите гласоподаваха с 394 гласа " за ", 206 " срещу " и 49 " въздържал се ", като по този начин откриха пътя за първи път жена да оглави Европейската централна банка (ЕЦБ), като през октомври би трябвало Европейският съвет официално да поддържа назначението й. Лагард ще размени на поста Марио Драги на 1 ноември и ще има нелеката задача да помогне на стопанската система на еврозоната да не влезе в криза. На последното си съвещание ЕЦБ понижи още лихвата и разгласи нов пакет за стимулиране на стопанската система на валутния съюз.

Обвиниха техническия шеф на БНР за прекъсването на радиото

Директорът на дирекция " Техника " в БНР Пламен Костов ще бъде упрекнат в закононарушение по работа поради невижданото прекъсване на ефирния сигнал на главната стратегия на радиото - " Хоризонт ", предишния петък за близо пет часа. Това оказва се от публикуваното през днешния ден известие на прокуратурата за резултатите от разпоредената от основния прокурор Сотир Цацаров инспекция поради прекъснатото лъчение. Важно е да се означи, че техническият шеф не може да извърши това самичък без единодушието на генералния шеф на БНР Светослав Костов, който е резюлирал с " да " предлагането му, без да има съображение за това.

Петролът спада с 6% след рекордния скок през вчерашния ден

Преди ден котировките се изстреляха с 15% поради офанзивата против рафинерии и петролни уреди в Саудитска Арабия в края на предходната седмица. Към 16.45 часа българско време през днешния ден поевтиняването при брента е с 5.5% до 65.25 $ за барел. Лекият американски нефт се намалява с 5.11% , до 59.47 $. Досега няма информация от Саудитска Арабия по кое време производството ще бъде възобновено изцяло.

Е-тротинетките ще се контролират като велосипедите

Все по-масово навлизащите електрически тротинетки да се контролират съгласно правила, сходни на режима за придвижване на велосипедите , ще предложи ръководителят на Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " Малина Крумова. Те ще би трябвало да се движат със скорост до 25 км/ч. и да употребяват велосипедната инфраструктура и най-дясната лента на пътищата , където е позволена скорост до 50 км/ч. Е-тротинетките няма да подлежат на регистрационен режим, наложително би трябвало да имат светлини начело и откъм гърба, а водачите им би трябвало да имат светлоотразителни детайли , когато ги употребяват през нощта.

КАКВО СЛЕДИМ

Очаква се Фед отново да понижи лихвата
Пазарите чакат Федералният запас на Съединени американски щати да понижи лихвите в сряда , което ще е второ следващо. Инвеститорите залагат, че 90% е вероятността краткосрочните лихви да бъдат намалени с 25 прочие пункта до 1.75-2% . Американският президент Доналд Тръмп още веднъж прикани Фед за по-голямо намаляване на лихвата и тласъци, като дава за образец последното решение на ЕЦБ.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Терорист нападна с ножица италиански боец в Милано

34-годишен италиански боец е бил нападнат в тил и наръган с ножица във врата по време на хипотетичен терористичен акт на централната железопътна гара в Милано. Според очевидци нападателят е крещял " Аллах Акбар ", преди да бъде арестуван от органите на реда. Пострадалият боец е без заплаха за живота. Това не е първия сходен незаконен акт на миланската централна гара. През пролетта на 2017 година 20-годишният тунизиец Исмаил Хосни атакува с нож двама полицейски чиновници по време на рутинна инспекция на документите, за което е наказан на 7 години затвор.

[Reuters]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР