Кристин Лагард © Francois Lenoir Европейската централна банка (ЕЦБ) не

...
Кристин Лагард © Francois Lenoir Европейската централна банка (ЕЦБ) не
Коментари Харесай

ЕЦБ ще остави лихвите отрицателни, докато инфлацията не се ускори

Кристин Лагард

© Francois Lenoir Европейската централна банка (ЕЦБ) не направи промени по политиката си и след първото съвещание за новата година. То беше и второто за новия президент на банката Кристин Лагард, която за момента резервира главната линия на политика, наследена от предшественика ѝ Марио драги.

Според изказването на Лагард главните лихвени проценти ще останат непроменени или даже ще отидат още по-надолу, най-малко до момента в който инфлацията " не стигне до равнище покрай, само че по-ниско от 2% " - същата цел, каквато си беше сложил и Драги. В момента лихвеният % по депозитите е -0.5%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Централната банка на еврозоната ще продължи да печата пари посредством програмата си за изкупуване на облигации. В момента тя печата по 20 милиарда евро на месец. " Очакваме тази стратегия да продължи толкоз дълго, колкото е нужно, с цел да може да укрепи политиката ни и да я спрем малко преди да стартираме да подвигаме главните лихви ", сподели още в изказването си Лагард.

ЕЦБ дава сходни поръчки за теоретично повдигане на лихвите няколко пъти през последните години, само че те остават точно такива – и по-вероятното придвижване на лихвените проценти в бъдеще остава по-скоро надолу, поради слабия стопански напредък на еврозоната. През третото тримесечие на 2019 година, последното регистрирано, стопанската система на еврозоната се разшири с 0.3% на тримесечна база, а преди този момент – с 0.2%. " Тази наклонност на сдържан напредък демонстрира слабостта на интернационалната търговия и световната неустановеност, която се отразява изключително тежко на индустриалния бранш в еврозоната ", разяснява още Лагард.

ЕЦБ се нае за следващ път с обещанието да подкрепи стопански страните от еврозоната, като им предложи на ниска цена финансиране. Лагард разяснява и, че рисковете не престават да бъдат същите: " протекционизъм и недостатъци в разрастващите се пазари ", въпреки " несигурността към интернационалната търговия да отслабва ". Без да я загатва по име, тя евентуално има поради подписването на първата фаза от договорката сред Китай и Съединени американски щати, която през последната година се оказа най-голямата тежест върху редица европейски стопански системи и в частност най-голямата – тази на Германия.

Преглед на тактиката

Лагард съобщи, че предстоящият с неспокойствие от пазарните анализатори обзор на тактиката на ЕЦБ за паричната политика ще бъде подготвен до декември.

" Ще прегледаме редица проблеми. Прегледът ще би трябвало да се отнася за това по какъв начин ние вземаме решенията, по какъв начин измерваме, по какъв начин поддържаме връзка, когато става въпрос за вземането на решения, публикуването им и връзките с обществеността. Ще преобърнем всеки камък ", сподели Лагард.

Промяната на формулировката на ЕЦБ за ценова непоклатимост - сега избрана като годишна инфлационна ставка близо, само че под 2% в средносрочен проект, ще бъде фокусът на прегледа на ЕЦБ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР