Кристиан Вигенин от БСП определи доставките от Газпром като алтернатива,

...
Кристиан Вигенин от БСП определи доставките от Газпром като алтернатива,
Коментари Харесай

Вигенин: Доставките от Газпром са алтернатива, която може да гарантира ниски цени и сигурност у нас

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия дефинира доставките от " Газпром " като опция, която може да подсигурява ниски цени и сигурност у нас.

" Има риск българите да стоят на мрачно, на студено и предприятия да спрат работата си. Ако не желаеме това да се случи, започваме да търсим стъпки да избегнем такова развиване. Очевидно все още единствената реалистична опция пред нас е да създадем по този начин, че " Газпром " да може да извърши уговорките си по дълготрайния контракт, който имаме, който изтича в края на тази година и да намерим подобаващия механизъм, по който тези контрактувани количества да влязат в България ", съобщи Вигенин пред Българска национална телевизия.

Той отхвърли обвиняванията към кабинета " Петков " за наследен безпорядък с газовите доставки.

" В момента няма друга реалистична опция, която да подсигурява относителна по-ниска цена и сигурност в доставките. Възразявам против непрекъснатото говорене по какъв начин предходното държавно управление оставило някакъв безпорядък в енергетиката. Да, изключителна конюнктура, да, съгласно нас неправилни решения, само че чак за безпорядък е мъчно да приказваме. В момента имаме държавно управление, чиято задача е да откри решения за природния газ, в случай че беше останало предходното, то щеше да откри някакво решение, в този момент е отговорност на това ", посочи Вигенин.
Според него няма нищо укоримо в това, България да внася газ по механизмите, по които редица европейски страни не престават да внасят газ от " Газпром ".

" Ние нямаме опцията да допълним цялото количество, което ни е належащо. Да, ние ще можем да вкараме спомагателни количества, само че не и всички, които са си нужни. Това, което би трябвало да уточним, е по какъв начин се осъществят заплащанията към " Газпром ", разясни Вигенин.

Според него решения са се намирали досега и България не е останала без газ. Той счита, че диверсификация не значи да бъде изключен един от най-големите снабдители.

" Когато имаш повече снабдители, в това число " Газпром ", когато има повече трасета, тогава може да преговаряш за по-ниски цени и сигурност на доставките ", счита той.

Според него политиците би трябвало да намерят формата под която да работят дружно, с цел да се вземат решение проблемите в страната.

" Не сме щастливи от обединението с " Демократична България ", само че намирахме способи да намираме компромисните решения ", съобщи Вигенин.

Коментира и напрежението сред Българска социалистическа партия и президента Румен Радев.

" Смятам, че социалистите ясно схващат кое е Българска социалистическа партия, кое е президента. Беше изработен един голословен опит да се откри под някаква форма служебния кабинет във вътрешните работи на Българска социалистическа партия, само че мисля, че реакцията на хората и нашата беше ясна. Въпросът е завършен, изборът е явен, социалистите са за Българска социалистическа партия ", приключи Вигенин.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР