Кристиан Костов, първият българин, носител на Наградата за дебютиращи европейски

...
Кристиан Костов, първият българин, носител на Наградата за дебютиращи европейски
Коментари Харесай

Кристиан Костов спечели „Изборът на публиката“


Кристиан Костов, първият българин, притежател на Наградата за дебютиращи европейски реализатори, добили огромна известност отвън границите на личната си страна (European Border Breakers Award – ЕВВА), завоюва и премията „ Изборът на публиката “ (Public Choice Award) след национална акция с присъединяване на БНР.

Наградата беше връчена тази нощ на блестяща гала при откриването на фестивала „ Евросоник “ в Грьонинген, Нидерландия, оповестиха от националното радио.

Първите думи на Кристиан Костов след приемането на премията бяха особено за БНР: „ Просто желая да кажа, че съм доста горделив, че България най-сетне завоюва. Аз мисля, че го заслужаваме доста, само че почтено казано, това не е моята победа никога, това е успеха на всичките хора, които са дали своят вот за мен. И в действителност доста съм признателен за това, тъй като няма по какъв начин да купиш това нещо. Хората или гласоподават, или не. Значи повярваха в мен и в действителност има нещо в това. Благодаря ви доста! “ (Звуковия файл може да чуете тук.)

За наградата „ Изборът на публиката “ се бореха десетте европейски реализатори, носители на премиите ЕВВА за 2017: Alice Merton от Германия; Alma от Финландия; белгийката Blanche, която се класира 4-та в „ Евровизия 2017 “; групата „ Off Bloom ” от Дания; португалецът Salvador Sobral, победител в „ Евровизия 2017 “; норвежката певица Sigrid; шведката Scott; френското дуо„ The Blaze “ и британският музикант Dario Darnell, прочут с псевдонима Youngr и нашият Кристиян Костов. В тази конкуренция Кристиан завоюва онлайн гласоподаване, извършено през декември 2017, за което БНР направи национална акция. Всеки от десетe реализатори с изключителни достижения отвън границите на личната си страна получи статуетката на музикалните награди EBBA. Наградата бе връчена персонално от световноизвестния ефирен водещ, музикант и диригент на бенд Джулс Холанд.

На сцената в Грьонинген 17-годишният Кристиан показа песента "Beautiful Mess", която му донесе второ място в състезанието „ Евровизия 2017 “. На церемонията той пя и в дует с Younger, а на пианото им приглася самият Джулс Холанд.

По време на церемонията шефът на фестивала „ Евросоник “ Питър Шмид и ръководителят на програмата „ Creative Europe “ в Европейската комисия Барбара Геслер, припомниха, че задачата на премиите EBBA е да подтикват развиването и разпространяването на европейската известна музика.

С връчването на премиите EBBA стартира неповторимият фестивал за поп и рок музика „ Евросоник “, който се реализират с медийната поддръжка на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕBU). Партньор за България е БНР. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР