Кристалните води на Бока Чика в Доминиканската република обикновено са

...
Кристалните води на Бока Чика в Доминиканската република обикновено са
Коментари Харесай

Без туристи коралите се възстановяват

Кристалните води на Бока Чика в Доминиканската република нормално са цялостни с туристи. Но с интернационалната обсада, която стопира световните пътувания, природозащитниците употребяват това време, с цел да възстановят рифовете в региона, като им отворят място за дишане.

Това място е на към 30 километра от Санто Доминго. Големият приток на туристи и несъразмерният лов на риба обаче са повлияли съществено на морската екосистема на мястото. Заради забележителното понижаване на рибната популация, заличаването на доста от коралите и изгубването на морска трева морският биолог Таша Гоф и татко й, екологът Мики Гоф, започнаха план за възобновяване на рифовете на Бока Чика преди по-малко от 3 години. Семейството конфигурира разсадници за корали и засажда мангрови гори, с цел да резервира трите типа екосистеми, които има в Бока Чика.

„ Бока Чика е особено място, защото има три доста значими екосистеми: морските треви, мангровите и коралите. Морските треви са първото място, в което рибите хвърлят хайвера си. В морските треви те намират своето първо леговище и това им дава опция да оцелеят доста по-дълго, до момента в който станат задоволително огромни, с цел да стигнат до мангровата. Имаме няколко плана за възобновяване. Единият от тях е възобновяване на кораловите рифове, като използваме няколко купола от пръти с шестоъгълна форма. Там инсталираме коралите от даден тип и това основава местообитание за рибите, а също по този начин спасяваме коралите, които са паднали на дъното “, споделя Таша Гоф.

Създаването на микросистемите докара до последователното завръщане на морския живот на плажа, където към този момент могат да се намерят по-голямо многообразие от риби и безгръбначни. Чрез своята фондация „ Верде Профундо “ фамилията възвърне 10 метра от живота край плажа. Тяхната цел е да трансфорат залива Бока Чика във плантация за разплодник на риба и безгръбначни животни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР