Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд /МВФ/, дава

Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд /МВФ/, дава ...

МВФ: Спад на българската икономика с 4% тази година и 6% ръст догодина.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд /МВФ/, дава в момента брифинг за български медии. На него тя посочи, че МВФ прогнозира спад на българската икономика с 4 процента тази година и 6 процента ръст догодина

Тя поздрави всички, които са на предната линия в борбата с пандемията от коронавирус.

Чрез видеовръзка от Вашингтон Георгиева дава основните резултати от пролетните срещи на МВФ и ще отговаря на актуални въпроси за икономиката, предава БТА.

Кризата е безпрецедентна. Никога не се е налагало да спрем икономиката, за да запазим здравето и живота на хората. Не сме имали криза с такава дълбочина от времето на Великата депресия. Прогнозираме, че в 170 страни тази година доходът на хората ще се свива, каза Кристалина Георгиева. През предишната криза част от света успя да запази ръст на икономиката и да дръпне другите държави към растеж, сега почти всички страни са в рецесия, каза Георгиева. Тя посочи, че не се знае колко време вирусът ще е с нас, кога ще има лечение и ваксина.

МВФ прогнозира 3 процента спад на световната икономиката за 2020 година. Ако до средата на годината успеем да се справим с кризата, през 2021 година ще има ръст на икономика от 5,8 на сто, но това ще е частично възстановяване, каза Кристалина Георгиева. Притеснява ни, че ако няма позитиви за ограничаване на пандемията, състоянието на световната икономика може да е още по-тежко. Основният ни приоритет е да се засилят здравните системи навсякъде по света, както и запазването на здравето на хората. Това е трудно, особено там, където бедността е голяма и концентрацията на населението прави трудно ограничаването на общуването.

Вторият приоритет е да се защити икономиката - настояваме да се положат повече усилия да не фалират фирми и да не се увеличава безработицата, каза Георгиева.

Третият приоритет е да се готвим за възстановяване на икономиката. Най-голямата опасност са масовите банкрути, увеличаване на безработицата и на неравенството, и оттам - увеличаване на социалното напрежение. Затова днес трябва повече финансова мощ, каза Кристалина Георгиева. Икономиката на знанието печели от тази криза, имаме възможност за преминаване към Интернет обучение, да излезем от "кеш икономиката" към дигиталното плащане и към електронно правителство, а тези неща са в интерес на всички, каза Кристалина Георгиева.

МВФ прогнозира спад на българската икономика от 4 процента тази година и ръст 6 процента през 2021 година. България взе рано решителни мерки за ограничаване на епидемията и за защита на икономиката и на здравната система, каза Кристалина Георгиева. Може, обаче, да се направи повече и не се колебайте за това, каза тя. /БТА

Източник: dnesplus.bg