Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд /МВФ/, дава

...
Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд /МВФ/, дава
Коментари Харесай

МВФ: Спад на българската икономика с 4% тази година и 6% ръст догодина

Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд /МВФ/, дава сега брифинг за български медии. На него тя уточни, че МВФ предвижда спад на българската стопанска система с 4 % тази година и 6 % растеж следващата година

Тя поздрави всички, които са на предната линия в битката с пандемията от ковид.

Чрез видеовръзка от Вашингтон Георгиева дава главните резултати от пролетните срещи на МВФ и ще дава отговор на настоящи въпроси за стопанската система, предава Българска телеграфна агенция.

Кризата е невиждана. Никога не се е налагало да спрем стопанската система, с цел да запазим здравето и живота на хората. Не сме имали рецесия с такава дълбочина от времето на Великата меланхолия. Прогнозираме, че в 170 страни тази година приходът на хората ще се свива, сподели Кристалина Георгиева. През предходната рецесия част от света съумя да резервира растеж на стопанската система и да дръпне другите страни към напредък, в този момент съвсем всички страни са в криза, сподели Георгиева. Тя уточни, че не се знае какъв брой време вирусът ще е с нас, по кое време ще има лекуване и ваксина.

МВФ предвижда 3 % спад на международната стопанската система за 2020 година. Ако доникъде на годината успеем да се оправим с рецесията, през 2021 година ще има растеж на стопанска система от 5,8 на 100, само че това ще е отчасти възобновяване, сподели Кристалина Георгиева. Притеснява ни, че в случай че няма позитиви за ограничение на пандемията, положението на международната стопанска система може да е още по-тежко. Основният ни приоритет е да се засилят здравните системи на всички места по света, както и запазването на здравето на хората. Това е мъчно, изключително там, където бедността е огромна и концентрацията на популацията прави мъчно ограничението на общуването.

Вторият приоритет е да се отбрани стопанската система - настояваме да се положат повече старания да не банкрутират компании и да не се усилва безработицата, сподели Георгиева.

Третият приоритет е да се готвим за възобновяване на стопанската система. Най-голямата заплаха са всеобщите банкрути, увеличение на безработицата и на неравенството, и оттова - увеличение на общественото напрежение. Затова през днешния ден би трябвало повече финансова мощност, сподели Кристалина Георгиева. Икономиката на знанието печели от тази рецесия, имаме опция за прекосяване към Интернет образование, да излезем от " кеш стопанската система " към цифровото заплащане и към електронно държавно управление, а тези неща са в полза на всички, сподели Кристалина Георгиева.

МВФ предвижда спад на българската стопанска система от 4 % тази година и растеж 6 % през 2021 година. България взе рано решителни ограничения за ограничение на епидемията и за отбрана на стопанската система и на здравната система, сподели Кристалина Георгиева. Може, обаче, да се направи повече и не се колебайте за това, сподели тя. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР