Кристалина Георгиева пое управлението на МВФ в началото на октомври

...
Кристалина Георгиева пое управлението на МВФ в началото на октомври
Коментари Харесай

МВФ очаква най-нисък глобален растеж от 10 години

Кристалина Георгиева пое ръководството на МВФ при започване на октомври и към този момент би трябвало да се оправя с новите провокации

Очаквания за 2019 година (в %)
Световна стопанска система - 3
Съединени американски щати – 2.4
Еврозона – 1.2
Китай – 6.1
Германия – 0.5
Англия – 1.2
Русия – 1.1Международният валутен фонд (МВФ) за пети следващ път намали упованията за световния стопански напредък за 2019 година В основата на влошената прогноза са забавянето на развитите стопански системи вследствие на комерсиалната война, която продължава втора година.

Сега фондът планува международният растеж през тази година да бъде 3%, откакто през април упованията бяха за 3.3%. За следващата година прогнозите още веднъж са намалени – 3.4% при 3.6% по-рано. Ако предвижданията за тази година се потвърдят, това ще е най-ниският стопански напредък за света след 2008-2009 година, когато имаше криза поради световната рецесия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики МВФ покачва прогнозата си за растежа на България – фондът чака през тази година той да нарасне с 3.7%, а следващата година да бъде 3.2%. Прави усещане огромната разлика сред упованията на Световната банка и тези на фонда за тази година. Световната банка също усилва предвижданията си за тази година, само че единствено до 3.2%.

В понеделник МВФ и Световната банка показаха отчетите си с прогнозите за световния напредък през тази и идната година, а в края на седмицата следва есенната годишна среща на двете интернационалните финансови институции.

Българката Кристалина Георгиева оглави МВФ на 1 октомври и разгласи, че по-дълбоко закъснение на световната стопанска система може да изисква координирани фискални тласъци.

Причините

Според специалистите на фонда по-слабите упования се дължат на комерсиалните спорове и геополитическите опасности. Проблем са също по този начин по-малкият размер вложения и забавянето на растежа на интернационалната търговията до едвам 1.1% при 3.6% през предходната година. Това значи, че международната търговия ще доближи най-малкия си растеж от 7 години.

" Със синхронизираното закъснение и несигурното възобновяване световната вероятност е изправена пред опасности ", се споделя в отчета на основния икономист на МВФ Гита Гопинат. В него се показва още, че има незабавна потребност политиците да деескалират комерсиалното и геополитическото напрежение, оповестява Bloomberg.

Фондът въпреки всичко чака по-голям световен растеж следващата година от 3.2%.

Най-големите с по-лошо показване

МВФ намали оценките си за най-големите стопански системи в света за тази година. Според специалистите на фонда американската стопанска система ще нарасне с 2.4% през 2019 година (спад от 0.2 прочие пункта) и с 2.1% следващата година (0.2 прочие пункта увеличение).

Фондът намали прогнозата си за еврозоната и за тази, и за идната година – надлежно до 1.2% и 1.4%. Предвижданията за най-големите стопански системи във валутния съюз – Германия, Франция, Италия и Испания, също са занижени за двете години. Brexit продължава да тежи на английската стопанска система, като упованията на фонда са тази година тя да нарасне по-малко – с 1.2%.

Китайската стопанска система я чакат още по-трудни времена. МВФ е понижила прогнозите за двете години надлежно до 6.1% и 5.8%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР