Кристалина Георгиева, която заема поста главен изпълнителен директор на Световната

...
Кристалина Георгиева, която заема поста главен изпълнителен директор на Световната
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева обнадеждена за влизането на България в еврозоната

Кристалина Георгиева, която заема поста основен изпълнителен шеф на Световната банка съобщи в ефира на БТВ „ Тази заран ", че чака България да влезе в чакалнята на еврозоната следващата година.

Политическото решение може да бъде взето доста бързо и чакам, че то ще бъде взето бързо, тъй като стопанската система на Европа е в положително положение, европейците поддържат еврото повече, в сравнение с по всяко време в неговата история - 64% от европейците споделят: „ Еврото е положително за нас ". Това значи, че публичната среда в България и Европа е положителна, сподели тя.

От влизането в чакалнята до влизането в еврозоната нормално минават три години, само че това е време, което българите ще могат да усетят като потребно за тях - вземат се решения, които вършат стопанската система още по-стабилна, добави Георгиева. Според нея българският бюджет е доста постоянен и за него „ може да се кажат доста хубави неща, тъй като дефицитът е под надзор към този момент толкоз доста години поред, вложението в дълготрайни планове, които подсигуряват България да се подвига нагоре - то се вижда от хората. И най-много този бюджет споделя: „ Ние българите можем да влезем в еврозоната - с нашата фискална дисциплинираност, с това по какъв начин се отнасяме с инфлацията, с това какъв брой положителни са балансите в нашата стопанска система ние можем да влезем в чакалнята на еврозоната ". Това е значимо, тъй като еврозоната се интегрира и ще се интегрира повече, счита Георгиева. Като ни е закачена валутата за еврото, ние така и така работим по разпоредбите на еврозоната, само че не можем да седим на масата и да участваме в изработването на тези правила.

На въпрос за Шенген Георгиева уточни, че страната ни е подготвена, всички механически условия са изпълнени и присъединението ни към зоната е въпрос на политическо решение от страните членки. Доколкото разбирам те са по-отворени през днешния ден, в сравнение с бяха преди година. Да стискаме палци това да се случи, уточни Георгиева. Според нея променените настроения са най-много тъй като „ европейската интеграция още веднъж потегли на по-висока скорост. Това е освен поради брекзит, само че и тъй като 10-те години рецесия ни сложиха обеца на ухото - да не вземаме системата на взаимност като даденост ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР