Кристалина Георгиева, която в момента е главен изпълнителен директор на

...
Кристалина Георгиева, която в момента е главен изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева е единственият кандидат за управляващ директор на МВФ

Кристалина Георгиева, която сега е основен изпълнителен шеф на Световната банка, е единственият претендент да оглави Международния валутен
фонд (МВФ). Тя ще размени Кристин Лагард, която подаде оставка, с цел да застане отпред на Европейската централна банка, заяви Агенция Франс Прес, като цитира известие от фонда.
Срокът на показване на кандидатурите за поста ръководещ шеф завърши в петък (6 септември). Г-жа Кристалина Георгиева, сега основен изпълнителен шеф на Световната банка и с българско поданство, удостовери желанието си да бъде претендент, показват от МВФ в официалното съобщение си.
Управителният съвет ще провежда срещи сред нея и членовете на съвета, с цел да бъде оповестена номинация най-късно на 4 октомври.

Георгиева беше номинирана като претендент на Европейския съюз на 2 август, след гласоподаване, което беше белязано от разликите в общността по нейната кандидатура.

От януари 2017 година Кристалина Георгиева е основен изпълнителен шеф на Световната банка. След като беше номинирана като претендент за длъжността ръководещ шеф на Международния валутен фонд, тя е в административен отпуск за интервала на изборния развой. По традиция фондът се ръководи от европеец, а сполучливата кариера и интернационалния опит на българката ѝ дават огромно преимущество. Новият шеф на МВФ ще бъде определен на 4 октомври.

Международният валутен фонд ( МВФ , на френски: Fonds monétaire international, FMI; на британски: International Monetary Fund, IMF) е интернационална оргаанизация, която се грижи за ръководството на международната финансова система, като следи валутните курсове и платежния баланс и предлага техническо и финансово съдействие при потребност. Седалището ѝ е във Вашингтон, столицата на Съединени американски щати.

Според вътрешно споразумение основният шеф е постоянно европеец, а заместник-директорът е от Съединени американски щати. Върху този стандарт обаче от ден на ден се дискутира и скоро е допустимо да се даде опция и на експерт от останалата част от света да заемат тези два значими поста.

МВФ работи за поощряване на растежа на международната стопанска система и икономическата непоклатимост. Той обезпечава стратегически препоръки и финансиране на членовете при стопански усложнения и също по този начин работи с разрастващите се страни, помагайки им да реализират макроикономическа непоклатимост и да понижат бедността. Причината за това е, че частните интернационалните финансови пазари действат несъвършено и доста страни имат стеснен достъп до финансовите пазари. Тези недостатъци на пазара дават причина за публично финансиране, без което доста страни могат единствено да поправят огромните външни неравновесия посредством ограничения с нежелани резултати – както на националното, по този начин и на интернационалното стопанско благополучие. МВФ може да обезпечи други източници на финансиране за нуждаещите се страни, които не биха били разполагаем при неналичието на стратегия за стопанско подсилване, подкрепена от Фонда.

МВФ е натоварена със задачата да управлява интернационалната парична и финансова система и да прави мониторинг на икономическите и финансовите политики на своите 188 страни членки. Тази активност е известна като "наблюдение " и подкрепя интернационалното съдействие. След края на Бретън-Удската система на закрепени валутни курсове при започване на 70-те години на ХХ век, наблюдението се развива значително посредством промени в процедурите, а не посредством поемането на нови отговорности.

Фондът нормално проучва целесъобразността на икономическата и финансовата политика на всяка страна консуматор, за реализиране на строен стопански напредък, и прави оценка последствията от тези политики за други страни и за международната стопанска система.

След измененията през 1989 година България е призната за член на МВФ на 25 септември 1990 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР