Кристалина Георгиева има необикновено ясен спомен къде и кога открива

...
Кристалина Георгиева има необикновено ясен спомен къде и кога открива
Коментари Харесай

Financial Times: Кристалина Георгиева е упорита и откровена, с хумор и добродушие

Кристалина Георгиева има неизмеримо явен спомен къде и по кое време открива първата си банкова сметка.

Годината е 1987, Георгиева е на 34 години и одеве е пристигнала като теоретичен помощник в Лондонското учебно заведение по стопанска система от родната си България, тогава под комунистическо ръководство.

На ъгъла на университета се намирала банка, в която е подала стипендията си от 361 паунда и 21 английски лири, които бе донесла със себе си от България.

" Всичко беше толкоз ново и друго от това, което бях преживявала преди ", споделя Георгиева 30 години по-късно.

Изключителният старт на Кристалина Георгиева в капиталистическата финансова система не й попречи да стартира кариера в предните редици на основаването на икономическа политика, обхващайки Вашингтон и Брюксел.

Сега тя е подготвена да ръководи международния заемодател, написа в разбор Financial Times, предава Vesti.bg.

Ако не настъпи поврат през идните седмици, Георгиева ще бъде определена от борда на МВФ като ръководещ шеф, заменяйки Кристин Лагард, която подаде оставка от поста, с цел да оглави Европейската централна банка.

Георгиева получи поддръжка от френския президент Еманюел Макрон, както и на останалата част от Европейски Съюз. Георгиева получи и " безмълвната поддръжка " на Съединени американски щати, без да се появят някакви противници.

Тя може да поеме поста в извънредно мъчно време: поради почналото закъснение на международната стопанска система, провокирано от комерсиалното напрежение и сериозните разтърсвания в някои от страните с нововъзникваща стопанска система като Аржентина, която получи избавителна помощ от МВФ на стойност 57 милиарда $.

Хората, работили с Георгиева, споделят, че тя е упорита и откровена – с комизъм и благодушие, които могат завоюват благосклонностите на скептиците.

Също както Лагард, Георгиева има остроумен политически инстинкт и способността да провокира консенсус сред другите изборни региони.

" Смятам, че тя е забележителна персона. Не се отклонява от спора, само че не го и търси ", споделя за Георгиева Маргрете Вестагер, еврокомисар по конкуренцията. Тя работи дружно с Кристалина Георгиева в Европейската комисия.

" Хората я харесваха, тъй като тя би споделила по какъв начин вижда нещата по характерно съответен метод ", показва Вестагер.

Георгиева е била от привилегированите деца в София като щерка на строителен инженер, който е управлявал държавните планове за пътното строителство. Баща й е внук на популярния бунтовник от 19 век Иван Кършовски - юрист и публицист, взел участие в построяването на новата българска страна след оповестяването на независимостта от Османската империя.

Юношеството й минава мъчно след заболяването на татко й, което води фамилията до тежко финансово състояние, от което Георгиева добива уроци за цялостен живот:

" Колкото по-труден е животът, толкоз повече умеете да се усмихвате ", споделя Георгиева пред Financial Times през 2017 година " Да се паникьосам? Би ли помогнало? Не, това ме накара да порасна доста по-бързо ", споделя Георгиева тогава.

Кристалина Георгиева е приключила Политикономия и социология в влиятелния Висш стопански институт Карл Маркс през 1976 година и избира академичната кариера.

През 1986 година тя пази докторска дисертация на тематика, която тогава се е считала за смела от един източноевропеец: политиката в региона околната среда и икономическия напредък в Съединени американски щати.

Академичният триумф я води в Лондонско учебно заведение по стопанска система и политически науки, а по-късно до Масачузетския софтуерен институт в Бостън - нейният трамплин за Световната банка.

Мандатът й там обаче приключи внезапно със зората на втория мандат на Жозе Мануел Барозу като президент на Европейска комисия. Когато българският претендент за Комисията отпадна, Барозу позвъни на премиера Бойко Борисов и тогавашният президент на Световната банка, Робърт Золик, а Георгиева в този миг пътува със самолета за Брюксел.

" Веднага я харесах ", декларирал Барозу, който в този момент е част от управлението на Goldman Sachs International. " Тя е добър комуникатор, сплотява екипа…, не типичният профил на технократите, с които от време на време се връзва МВФ ", добавя той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР