Кристалина Георгиева е убедила борда на директорите на МВФ, че

...
Кристалина Георгиева е убедила борда на директорите на МВФ, че
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева е защитила кандидатурата си пред борда на МВФ

Кристалина Георгиева е убедила борда на шефовете на МВФ, че е подобаваща за поста - ръководещ шеф на фонда. То се е провело във вторник (24 септември), оповестява БГНЕС.
" Тя убеди съвета, че е водачът, от който тази институция се нуждае, както и че е мощен последовател на мултилатералната система ", споделя източникът на " Ройтерс ", представен от БГНЕС, поискал анонимност заради това, че разискването на кандидатурата не е обществено.
Очаква се на 25 септември Управителният съвет на Международния валутен фонд да я назначи публично. Гласуването през днешния ден е в забележителна степен церемониално, а българката, подкрепена през цялото време от френския президент Еманюел Макрон, е претендент на Европейския съюз, и има негласното утвърждение на Съединени американски щати.
Георгиева, която сега е вторият човек в йерахията на Световната банка, става първият ръководещ шеф на МВФ от разрастваща се стопанска система и втората жена отпред след Кристин Лагард, която се отдръпна на 12 септември. Тя има известност на водач, който е непосредствен, пази равнопоставеността на дамите и се бори с климатичните промени, изброява " Ройтерс ".
Новият шеф ще управлява кредитна институция с близо 1 трилион $, само че в комплициран миг за международната стопанска система и търговия - главно поради комерсиалната война САЩ-Китай, растежа на протекционизма и отдръпването на Вашингтон от редица открити интернационалните структури.
Скот Морис от Центъра за световно развиване, споделя за " Ройтерс ", че в Световната банка Георгиева бързо е съумяла да прокара промени и да реализира консенсус за увеличение на капитала на институцията с 13 милиарда $ и промяна, според която кредитирането ще се насочи от Китай и по-богатите разрастващи се страни към бедните, които в действителност се нуждаят от финансова и експертна помощ.
" Тя съумя да събере група от доста разнородни участници и това е мощ. Но не е напълно ясно по какъв начин ще ръководи в действен проект работата на фонда, в която от време на време има много сериозни моменти. Засега е мъчно да предвидим по какъв начин ще реагира на такива рецесии ", добавя той. Морис, който е някогашен чиновник във финансовото министерство на Съединени американски щати, припомня, че Георгиева евентуално ще следва модела на Кристин Лагард, която е работила не като представител на Европейски Съюз, а като бранител на ползите на институцията и на обособените страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР