Кристалина Георгиева е единственият кандидат да оглави Международния валутен фонд,

...
Кристалина Георгиева е единственият кандидат да оглави Международния валутен фонд,
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева - удобният избор за всякакви ръководни позиции

Кристалина Георгиева е единственият претендент да оглави Международния валутен фонд, разгласи през предходната седмица бордът на кредитната институция. Това дефакто е гаранция, че българката ще наследи на поста основен ръководещ шеф Кристин Лагард, която на 1 ноември поема управлението на Европейската централна банка. Изпълнителният ръб на МВФ ще се срещне с Георгиева (която сега е основен изпълнителен шеф на Световната банка) допустимо най-бързо, с цел да завърши процеса на селекция най-късно до 4 октомври. Това ще й разреши да поеме управлението на организацията тъкмо в точния момент за международните годишни събрания на МВФ и на Световната банка, които стартират на 17 и завършват на 20 октомври.

Запознати с процедурата на избор на ръководещ шеф на МВФ са коментирали за организация "Ройтерс ", че Георгиева няма съперници за най-високата позиция в организацията откакто някогашният английски финансов министър Джордж Озбърн реши да се отдръпна от надпреварата.

Шестдесет и шестгодишната българка се счита за компромисна фигура, която би получила утвърждението на най-големия акционер на Фонда - Съединени американски щати. Тя ще поеме управлението на интернационалния заемодател в миг когато комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин заплашва международния напредък, а натискът върху по-нестабилните страни като Аржентина и Венецуела се ускорява. Всъщност, точно Аржентина се обрисува като най-голямото главоболие на МВФ и се показва като генерална неточност на досегашния му водач - госпожа Лагард, поради поддръжката й за най-голямата по мярка за един бенефициент стратегия от избавителни заеми за 57 милиарда щ. $.



Кристалина Георгиева

Главният ръководещ шеф на МВФ е и ръководител на изпълнителния ръб и административен началник на институцията. Той или тя се назначават от изпълнителния ръб за период от пет години с опция за подновяването му. Кандидатът за най-високата служба се счита за одобрен, в случай че е получил болшинство от подадените гласове. В предишното бордът е правел този избор с консенсус.

Съгласно устава на МВФ основният ръководещ шеф е началник на оперативния личен състав на организацията и управлява активността й съгласно напътствията на 24-членния изпълнителен ръб, под чийто надзор той (или тя) е виновен за организацията, назначенията и уволненията на чиновници на фонда. Помощници на ръководещия шеф са първият му заместител и трима заместител ръководещи шефове, като последните се назначават от "върховния " водач.

Изпълнителният ръб на МВФ дава отговор за подбора на основния ръководещ шеф. До 2011-а изпълнителните шефове можеха да внасят номинации за позицията. През 2011-а те одобриха по-стриктен развой за селекция на идващия основен ръководещ шеф, основаващ се на открита, транспарантна и учредена на качества и заслуги процедура. Този метод бе признат и при избора през 2016-а когато госпожа Лагард получи поддръжка за втори мандат.

Въпросната процедура съдържа следните аспекти:

Профил на претендента

Успешната кандидатура за позицията на основен ръководещ шеф би трябвало да има подчертани достижения в икономическата политика на управнически нива. Тя (или той) би трябвало да имат огромен професионален опит, да показват управнически и дипломатически умения, нужни при ръководенето на световна институция и да са жител на която и да е страна членка на МВФ.

Като началник на екипа на Фонда и ръководител на изпълнителния ръб претендентът би трябвало да е кадърен да дава стратегическа тенденция за активността на първокачествен, разнороден и предан личен състав и да е подготвен да следва твърдо задачите на МВФ като построява консенсус по основни политики и институционални въпроси, в това число посредством тясно съдействие с изпълнителния ръб, по чийто насоки ще извършва отговорностите си. Той (или тя) би трябвало да схващат добре активността на организацията и провокациите пред политиката й поради разнообразието на членската маса. Кандидатът би трябвало да има твърда подготвеност за и оценка на многостранното съдействие и да показва обективност и безпристрастност и в същото време би трябвало да е ефикасен медиатор.

Съставяне на къс лист от претенденти за основен ръководещ шеф

В края на интервала за номинации секретариатът на МВФ подава имената потвърдилите кандидатурите си за поста на изпълнителния ръб. От тях 24-те члена на борда сформират къса листа от трима кандидати, въз основа на техния професионален профил и без географски преференции. Този лист се разгласява от МВФ.

Избор на най-достойния претендент

Изпълнителният ръб организира събеседвания с номинираните от късата листа в централата на организацията във Вашингтон. След това членовете на борда разискват достолепията на кандидатурите, с цел да създадат селекция. Макар че изборът на основен ръководещ шеф става с болшинство, стремежът е да се реализира консенсус, както е било и в предходните селекционни кръгове.

Очевидно, госпожа Георгиева като единствен претендент няма да минава през тази комплицирана процедура на отсяване на качествата на претендентите, въпреки че досегашният й опит я прави равносилен съперник на който и да било противник. През 90-е години на предишния век тя е работила в Световната банка като икономист в региона на околната среда. Впоследствие е заемала голям брой управителни позиции в Европейската комисия, в това число на еврокомисар по бюджетните въпроси, а от януари 2017-а се завръща в Световната банка като основен изпълнителен шеф.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР