Кристалина Георгиева е един от кандидатите за наследник на Кристин

...
Кристалина Георгиева е един от кандидатите за наследник на Кристин
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева може да оглави Международния валутен фонд

Кристалина Георгиева е един от претендентите за правоприемник на Кристин Лагард отпред на Международния валутен фонд.
Георгиева, която сега е изпълнителен шеф на Световната банка, има съществени шансове да оглави интернационалната финансова институция, съгласно източници от МВФ, представени от Reuters.
Тя е измежду любимците да заемат мястото на французойката Кристин Лагард, която ще стане новият началник на Европейската централна банка, като се чака се да встъпи в служба на 1 ноември. Лагард, която е някогашен френски министър на стопанската система и финансите, към този момент разгласи напускането на МВФ, като оставката ѝ влиза в действие на 12 септември.
Така французойката форсира избора за идващия началник на финансовата институция, който евентуално също ще бъде европеец. По традиция МВФ е управителен от европеец, а Световната банка – от американец. Начело на втората напълно скоро ще застане някогашният зам.-финансов министър на Съединени американски щати - Дейвид Малпас, утвърден за поста персонално от американския президент Доналд Тръмп.
Кристалина Георгиева беше обсъждана като евентуален претендент за ръководител на Европейската комисия на срещата на върха на Европейски Съюз, където се дефинираха новите ръководители на най-важните европейски институции, само че номинацията ѝ не събра задоволителна поддръжка.
Името ѝ е било препоръчано за ръководител на Европейския съвет, както и за висш представител по външната политика и политика за сигуност на Европейски Съюз, само че и тази опция не се осъществя. Борисов е отказал номинацията, а самата Георгиева също не е желала да дава отговор за външната политика на Европейски Съюз. Това на процедура е провалило пакетната договорката за нов началник на Европейска комисия и останалите европейски институции.
Георгиева има сериозен интернационален опит, като дълги години работи в структурите на Световната банка и беше еврокомисар по филантропичните въпроси и вицепрезидент на Европейска комисия в интервала 2010-2016 година
Фаворит за нов ръководещ шеф на МВФ е актуалният гуверньор на Английската централна банка Марк Карни. Тази седмица на срещата на Г-7 канадецът с английски паспорт ще се срещне с министъра на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин, който има мощно въздействие върху управлението на МВФ.
Сред останалите обсъждани имена са шефът на Финландската централна банка Оли Рен, някогашният ръководител на Еврогрупата Йерун Дейселблум, както и членът на управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР