Крис Осбърн, На фона на продължаващите дискусии по повод тестваните

...
Крис Осбърн, На фона на продължаващите дискусии по повод тестваните
Коментари Харесай

Пробив: Хиперзвуково оръжие за американската армия може да бъде изпробвано още след месец

Крис Осбърн,

На фона на продължаващите полемики във връзка тестваните от Русия и Китай хиперзвукови оръжия, Съединени американски щати също реализираха пробив в основаването на първата хиперзвукова платформа. Хиперзвуковото оръжие, предопределено за американската армията, е на път да бъде пуснато в употреба още през идната година. Негови прототипи съществуват и се създават от доста години. В очакване да бъде въведено този вид оръжие в оперативна употреба, американската войска възнамерява доста нападателен график на тестване.

„ Сега сме в миг, който е нещо като година на тестванията. Предстоят серия от проби, които ще ни кажат къде тъкмо се намираме във връзка с постигането на нашата цел през 2023 година, да сме сигурни, че ще имаме първото настоящо оръжие, което да бъде употребявано в американската войска. Тази година ще бъде доста вълнуваща поради това по какъв начин ще протекат тестванията. Едва тогава ще сме наясно къде тъкмо се намираме “, разяснява Дъглас Буш, зам.-военен министър в сектор „ Постижения, логистика и технологии “ в изявление за The National Interest.

Американската войска има многостранен метод, който се концентрира върху краткосрочното снабдяване на хиперзвуковото оръжие и неговото дълготрайно създаване и приложимост. Стрелбата с оръжие със скорост, пет пъти по-голяма от скоростта на звука, толкоз доста редуцира времето на офанзивата, че това може да промени парадигмата в актуалната идея за военно нахлуване.

Въпреки това се чака да бъдат направени бъдещи усъвършенствания, които да включват потреблението на нови, по-устойчиви на топлота материали или революционни системи за ориентиране. Дъглас Буш и неговият екип, който работи по създаването на оръжията, са в партньорство с Армейската изследователска лаборатория, където екипи от инженери и учени опитват със смеси от керамични, железни, полимерни или композитни материали на лабораторно равнище, с цел да открият по-добри материали, които да се употребяват при изработването на бъдещи оръжия, които са сами по себе си авангардни проучвания. Въпреки че работата може да докара до краткосрочни приложения при положение на пробивни проби, огромна част от проучването има за цел да разкрие „ разрушителни “ научни пробиви, изменящи парадигмата. Въпреки, че опитите им могат да доведат до краткосрочни приложения, ако тестванията се окажат сполучливи, огромна част от проучванията им имат за цел да бъдат направени толкоз „ разрушителни “ пробиви, които да трансформират съществуващата парадигма.

Какви могат да бъдат някои от тези нововъведения? Една от тях, да вземем за пример, включва проекти за консолидиране на „ софтуерно приложение “ в оперативните хиперзвукови оръжия, което да им разреши да се приспособяват към движещи се цели по време на полет и евентуално да унищожават или отстранят маневриращи цели.

Според Дъглас Буш доста значимо е да бъдат внедрени спомагателни технологии откакто бъдат реализирани базовите благоприятни условия на новия вид оръжия. Всички нововъведения, които се вършат, би трябвало да бъдат в унисон с темпото, с която се разраства опасността.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР