Криптовалутният кредитор Nexo иска 3 млрд. долара обезщетение от България

...
Криптовалутният кредитор Nexo иска 3 млрд. долара обезщетение от България
Коментари Харесай

Reuters: Nexo иска $3 млрд. обезщетение от България

Криптовалутният заемодател Nexo желае 3 милиарда $ обезщетение от България поради наказателното следствие, което към този момент е прекъснато, само че съгласно компанията е провалило проектите ѝ за листване на американската фондова борса и спортна спонсорска договорка, демонстрират правни документи, видени от Reuters.

Nexo AG, швейцарско поделение на основаната на Каймановите острови Nexo Capital, твърди, че следствието е уязвило репутацията ѝ и е унищожило цената за акционерите. Информацията идва от документ, подаден в Международния център за споразумяване на капиталови разногласия (ICSID) към Световната банка.

Арбитражната институция ICSID, която преглежда разногласия сред вложители и страни, е записала делото на 18 януари, демонстрира нейния уеб страница.

Министерството на финансите на България съобщи, че е получило искане за арбитраж от ICSID, което ще бъде прегледано от профилирана междуведомствена комисия, която по-късно ще предложи идващите стъпки.

" Това или други такива известия не могат да се смятат по никакъв метод за самопризнание всъщност на каквито и да било искове или за приемане на арбитражна пълномощия ", прибавят от МФ.

През януари 2023 година българските прокурори започнаха следствие на Nexo AG, като нахлуха в офиси в София и упрекнаха създателите му в закононарушения, включващи присъединяване в проведена незаконна група за пране на пари и осъществяване на данъчни и компютърни измами.

Mиналия месец те прекратиха делото, като обявиха, че няма доказателства за незаконна активност. Прокуратурата съобщи, че в България не съществува правна рамка за услуги, свързани с криптоактиви.

Компанията Nexo, съоснована от някогашния народен представител Антони Тренчев, е отрекла да е направила нарушавания и твърди, че следствието е политически стимулирано - изказване, което преди този момент беше отречено от прокурорите, оповестява Българска телеграфна агенция.

Американските регулаторни органи редовно се борят с хипотетичната противозаконна активност на водещи криптофирми, само че е извънредно компания да заведе дело против страна за обезщетение за прекъснато следствие, отбелязва Reuters.

ICSID е разпореждала на разнообразни страни, в това число Пакистан, Еквадор и Венецуела, да изплатят милиарди компенсации на компании.

В изявление за Reuters по-рано този месец Тренчев отхвърли да назове обществено имената на банките, които съгласно него са получили указания за вероятно листване, или кой европейски футболен клуб е прекратил договарянията за спонсорство.

Крипто кредиторите работят като банки за света на цифровите валути, като оферират на клиентите лихви върху депозитите в платформата.

Основаната през 2018 година Nexo последователно приключи активността на своите артикули и услуги в Съединени американски щати предходната година.

Компанията се съгласи да заплати 45 млн. $ за споразумяване на обвиняванията на Комисията по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати, че не е съумяла да записва своя артикул за кредитиране на криптоактиви.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР