Криптовалутите са безспорният хит в технологиите и финансовия сектор през

...
Криптовалутите са безспорният хит в технологиите и финансовия сектор през
Коментари Харесай

Ефектът Bitcoin: Идва поколението на криптовалутите

Криптовалутите са безспорният шлагер в технологиите и финансовия бранш през последните години. През миналата година цената на най-популярната цифрова валута Bitcoin се увеличи съвсем 9 пъти, достигайки рекордни стойности, до момента в който тази на втората най-известна - Ethereum скочи към 27 пъти.

Стотици други цифрови валути се появиха през годината, а новите планове бързо набират десетки и даже стотици милиони долари. В основата на криптовалутите е криптографията, която е употребена за обезпечаване на транзакции и следене на прехвърлянето на цифровите пари.

Тенденцията бързо притегли вниманието на студентите и от ден на ден от тях желаят да вземат участие в новия софтуерен пробив. Те всеобщо се стичат в Станфорд и други висши учебни заведения по компютърни науки.

Привлечени от криптографията

" Много хора са привлечени от високата цена на тези валути ", показва Дан Боне, шеф на Компютърната лаборатория за сигурност в Станфорд и професор по криптография.

През 2015 година професорът стартира лекционен курс за bitcoin и крипровалутите и бързо притегля над 100 студенти. На последния му онлайн криптографски курс, който преподава в уеб страницата Coursera, се записват повече от 1 милион души .

По думите му киберсигурността и криптографията са втората най-популярна дисциплинираност във факултета за компютърни науки, като пред тях е единствено машинното образование.

" Криптовалутите са прелестен метод да се преподава криптография. Има цялостен куп нови приложения за криптография, които не са съществували преди ", сподели Боне, който работи в тази област от съвсем 30 години.

Интерактивният онлайн учебник на професора е доста известен и се употребява и от Университета в Питсбърг за курса Специални тематики в криптографията, ориентиран главно към блокчейн и криптовалутите.

 Професиите, свързани с Bitcoin - новият шлагер на пазара на труда
Професиите, свързани с Bitcoin - новият шлагер на пазара на труда

Компаниите търсят хора, които да проектират нови криптовалути

Масачузетският софтуерен институт сътвори изследователска група от студенти, фокусирана върху същите технологии, а Университетът в Бъркли, Калифорния сътвори курс, отдаден на криптовалутите.

Преподавателите в тези курсове са с опит в региона на криптирането в компании като Microsoft. Такъв е Випул Гоян от Caregie Mellon, който неотдавна основа изследователска група за насърчаване на криптографски планове. Другият професор в групата е Мануел Блум, който печели премията Тюринг през 1995 година за работата си в региона на криптографията.

Гоял си показва разнородни форми на данни, които могат да се съхраняват и трансферират посредством блокчейн. Първите 2 генерации на технологията са съсредоточени към виртуалните валути bitcoin и ethereum, само че технологията е подготвена да се популяризира надалеч оттатък парите и финансите.

" Големият въпрос в съзнанието ми е: Могат ли блокчейн и криптовалутите да заменят облака изцяло ? ", размишлява той.

Някои ще се оправят добре, други ще се провалят

Експлозивният напредък на криптовалутите примамва доста студенти да стартират свои лични планове. " Има доста опити и тъкмо както в останалата част от стартъп екосистемата, някои ще се оправят добре и някои ще се провалят ", сподели Боне.

Точно както Марк Зукърбърг напусна Харвард, с цел да започва Фейсбук, а Ивън Шпигел рано изостави Станфорд, с цел да сътвори Snapchat, Гоял чака студентите да се откажат от академичната си работа, с цел да се включат в ранното развиване на крипто стартъпи.

Но според от това по какъв начин и по кое време крипто активите се контролират, това потомство студенти може да има доста преимущество пред ерата на обществените мрежи и основателите на мобилни приложения.

" Ако желаете да стартирате мобилно приложение, евентуално имате потребност от финансиране от вложители. При криптовалутите, в случай че създадете своя и привлечете вниманието на хората, автоматизирано получавате финансиране от цената на основаното от вас ", изяснява Гоял.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР