Криптовалутите продължиха срива си и тази седмица, който засяга инвеститори

...
Криптовалутите продължиха срива си и тази седмица, който засяга инвеститори
Коментари Харесай

Ел Салвадор, където можете да купите всичко с биткойн

Криптовалутите продължиха срутва си и тази седмица, който визира вложители по целия свят, в това число държавното управление на Ел Салвадор. Преди девет месеца страната от Централна Америка вля милиони долари в биткойн и го направи законно платежно средство, насърчавайки хората да го употребяват за ежедневни транзакции. От сувенири и обяд до бензин и даже къщи - можете да купите съвсем всичко в Ел Салвадор с биткойн. Купуването с криптовалута както от улични продавачи, по този начин и от огромни вериги е удивително преживяване, споделя BBC.

Решението на президента Найиб Букеле да направи криптовалутата законно платежно средство значи, че на доктрина биткойн към този момент би трябвало да бъде признат от всички компании, дружно с другата публична валута на Ел Салвадор, щатския $. Но последният срив на криптопазара провокира повече въпроси по отношение на политиката, изключително потреблението на близо 100 млн. $ обществени средства за закупуване на биткойн - като всяка покупка до момента беше маркирана от президента с туит.

Страната има 2300 биткойна, които сега костват половината от това, което държавното управление е платило за тях, само че финансовият министър отхвърли рецензиите, заявявайки, че съществува " извънредно най-малък фискален риск ".
Реклама Биткойн бийч
Мястото, където стартира придвижването за биткойн в Ел Салвадор, е Ел Зонте, дребен град за сърфиране и лов на риба на южния бряг. В него, през 2019 година, неизвестен донор даде на група почитатели на криптовалута първото от многото огромни дарения на биткойн. Никой не признава, че знае кой е донорът, само че договорката беше, че градът може да резервира цифровите монети при изискване, че не ги обмени в долари.

Идеята беше да се сътвори първата в света кръгова стопанска система на биткойн. В останалата част от света биткойн може да се употребява за онлайн покупки, само че с изключение на в дребен брой съвременни кафенета или еднократни планове, до момента не е било допустимо да се употребява по всеобщо.

До този миг, Ел Зонте е получил към 350 хиляди $ от своя неизвестен покровител, забележителна сума за дребното градче, което стана известно още като Биткойн бийч.

" След това в продължение на шест месеца работихме като спасители и ни плащаха заплатите в биткойни ", споделя тя.
Реклама
И въпреки всичко приемането на биткойн остава неравномерно. Проучване на BBC демонстрира, че колкото повече се отдалечавате от Биткойн бийч, толкоз по-малка е вероятността да можете да купувате неща в цифровата валута.
Субсидиран портфейл
Правителството споделя, че няма проекти да принуждава компаниите да одобряват биткойн, макар че на процедура би трябвало да го вършат поради Закона за биткойн. Кешът към момента се е очевидният способ за заплащане в страната, като повече от половината салвадорци не имат банкова сметка, само че президентът Букеле е налял 200 млн. $ обществени пари в субсидирано приложение за биткойн портфейл, наречено Chivo. Всеки, който изтегли приложението, получава 30 $ в биткойн за вписване, което може да изясни за какво то е било изтеглено четири милиона пъти в страна с население от 6.5 млн. души.

Но доста хора употребяват приложението за транзакции в долари, а не в биткойн. Често се употребява по този метод, да вземем за пример от хора, които работят в чужбина и изпращат пари у дома на фамилиите си, защото в приложението няма комисионни или такси за превод.

Международният валутен фонд (МВФ) упорства Ел Салвадор да анулира решението си да направи биткойн законно платежно средство, като твърди, че е прекомерно неустойчив за тази цел, а локалните икономисти са все по-загрижени. Правителството няма задоволително пари, с цел да помогне на уязвими хора, тъй че не би трябвало да поема опасности, като налива обществени средства в криптовалута. Освен това, при биткойн липсва бистрота. " Не знаем тъкмо по кое време и с какви пари са купили биткойни ", споделят източници на BBC.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Политика 3 Отбрана 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Отбрана 1 Политика 2 Отбрана 3 Отбрана Реклама
Министърът на туризма Морена Валдес обаче упорства салвадорците да имат доверие в президента Букеле, макар падащата цена на криптовалутата. " Знаем, че всяко решение на президента се взема в точния миг. Хората имат огромно доверие в неговите решения и в това по какъв начин върви стопанската система на страната ", споделя тя.

Други страни също обмисляха да последват хода на Ел Салвадор, преди последната злополука на криптопазара да стартира през май. Плановете на управляващите в Ел Салвадор са още по-мащабни. Президентът Букеле разгласи план за нов град, Bitcoin City, който да бъде издигнат в подножието на вулкан, който ще обезпечава геотермална сила и ще зарежда гигантска биткойн мина.
Свързани публикации Има ли изплъзване от криптогравитацията? 20 май 2022, 06:29 Ел Салвадор желае да притегли криптоинвеститори с биткойн облигация 31 март 2022, 08:25 МВФ предизвести за заплахите от криптовалутите 3 август 2021, 14:37 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР