Криптовалутата на Facebook все още е една от най-горещите и

...
Криптовалутата на Facebook все още е една от най-горещите и
Коментари Харесай

Libra: всичко, което трябва да знаете за криптовалутата на Facebook

Криптовалутата на Фейсбук към момента е една от най-горещите и обсъждани тематики в Интернет пространството. В предходния материал по тематиката дадохме отговори на някои от главните въпроси свързани с Libra, а в този момент продължаваме с...

Как ще работи Libra блокчейна?
Както споменахме и предния път, Libra не е напълно централизирана криптовалута, само че и не е напълно децентрализирана. За образец, при блокчейна на Bitcoin или Ethereum, всеки който знае по какъв начин и има хардуера да оперира, може да стартира да копае и да валидира транзакции. Достъпът до Libra блокчейна е ограничен; единствено членовете на Libra Association ще могат да оперират с възли и всяка една от 28-те мулти-милиардни компании са вложили най-малко по 10 милиона $ за достъп до запаса на Libra.

Фейсбук настояват, че Libra ще може да обработва и валидира до 1000 транзакции в секунда (Bitcoin и Ethereum могат да се оправят единствено с сред 7 и 15 транзакции), само че компромисът е, че няма толкоз доста възли и всички знаем кой ще ги менажира.

Самата блокова верига на Libra ще бъде бърза и съвременна, включваща модерни криптографски техники като " византийската приемливост на грешките " (Byzantine Fault Tolerance) и " дърветата Меркъл " (Merkle Trees), които – с цел да опростим малко терминологията – ще разрешат на Libra възлите бързо да валидират транзакциите, да ги записват в непрекъснатия блокчейн и елементарно да стигнат до консенсус за промени направени по самия блокчейн.



Също по този начин, Libra няма да употребява модела Proof of Work на Bitcoin, което ще резервира енергийния разход редуциран до най-малко. Сделките са свързани с такси за отчасти култивиране за покриване на техническите разходи; Фейсбук съобщи, че те ще бъдат незначителни за потребителите, само че ще прибавят задоволително, с цел да възпрат злонамерените участници от заливане на цялата система.

Разработчиците ще могат да основават разпределени приложения и интелигентни контракти върху блокчейна на Libra, употребявайки новия език за програмиране Move, който към момента се създава. Един от притеснителните аспекти е, че Фейсбук към момента не са разяснили дали те или Libra Foundation ще дават отговор за инспекцията и одобряването на приложения, което е причина за евентуални скам приложения.

 Libra: всичко, което би трябвало да знаете за криптовалутата на Фейсбук (част 2)

Какво получават Libra Association от всичко това?
Както към този момент споменахме, Libra Association се състои от 28 от най-влиятелните компании на света – асоциацията ще бъде основана в Женева, Щвейцария – измежду които намираме компаниите за рисков капитал (Andreessen Horowitz и Union Square Ventures), компании за електронна търговия и технологии (Booking.com, eBay, Uber, Lyft, Spotify), блокчейн компании (Anchorage, Coinbase, Xapo, BisonTrails), телекомуникационни компании (Vodafone и Iliad), както и най-големите и авторитетни компаниии свързани с кредитни карти и платежни услуги (Visa, MasterCard, PayPal, Stripe). О, и, несъмнено, Фейсбук и Calibro.

Всички членове влагат най-малко 10 милиона $ за възел от блокчейна на Libra. Всяка компания получава и глас в съвета на Libra Association, който ще следи развиването на Libra, ще следи прибавянето на нови членове към асоциацията и ще управлява корекциите в резервата на Libra (т. нар. Libra Reserve), с цел да се държи цената на криптовалутата постоянна. Съветът ще гласоподава и излъчи ръководещ шеф, ще сформира ръб на шефовете и ще следи и насърчава разнообразни стратегии за стимулиране, в това число и проучвателен начинания свързани с активността в екосистемата на Libra.

 Libra: всичко, което би трябвало да знаете за криптовалутата на Фейсбук (част 2)
Най-важното обаче е, че тези 10 милиона $ купуват на всеки член дял от капиталовите тоукъни на Libra. Ако криптовалутата стане задоволително известна и натрупва все по-голям запас от активи, членовете на Libra Association ще получават назад дивиденти от лихвите. Фейсбук се надяват да накарат банките и по-големите софтуерни компании да се включат в самодейността и да усилят асоциацията до 100 вложителя при формалния старт на Libra по някое време през 2020-та година.

Как стои въпроса със сигурността и персоналните данни?
Разбира се, това е един от най-наболелите и горещи въпроси. Марк Цукерберг (Mark Zuckerberg) е решил, че бъдещето на Фейсбук е платформа, фокусирана върху неприкосновеността на персоналния живот и това по какъв начин компанията ще се занимава с Libra и Calibra са огромна част от тази визия. В своята обява във Фейсбук по отношение на Libra и Calibra, Цукерберг споделя, че " неприкосновеността на персоналните данни и сигурността ще бъдат вградени във всяка стъпка ", въпреки и към момента да е незнайно по какъв начин този проект ще се извърши малко по малко. Знаем обаче, че Calibra ще изисква персонална карта или паспорт, при основаването на сметка, с цел да се предотвратят измами, само че Фейсбук също настояват, че транзакциите с Libra няма да включват персонална информация.

 Libra: всичко, което би трябвало да знаете за криптовалутата на Фейсбук (част 2)
Друго нещо, което знаем е, че Фейсбук съвършено осъзнават репутацията си към персоналните данни и ще запазят обществените и финансовите данни изцяло отделени. Компанията съобщи, че няма да събира данни за транзакции, които ще бъдат криптирани в блокчейна на Libra и няма да споделят никакви данни (с изключение на анонимни проучвания и юридически разпоредби) или да ги употребява за таргетирани реклами.

Вицепрезидентът на блокчейн отдела на Libra Дейвид Маркъс (David Marcus), който също е отпред и на Calibra, твърди, че Фейсбук няма да импортира никакви контакти или информация за даден профил при основаването на Calibra акаунт. Компанията даже няма да изисква Фейсбук или WhatsApp акаунт при регистрация в Calibra.
Що се отнася до сигурността, Calibra ще има специфичен екип и политики за измами, само че по-централизираният темперамент на блокчейна на Libra значи, че самата инфраструктура може да бъде по-уязвима за офанзиви.

 Libra: всичко, което би трябвало да знаете за криптовалутата на Фейсбук (част 2)
Следва продължение...
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР