Криптогигантът Binance е обработил ирански транзакции на стойност 8 милиарда

...
Криптогигантът Binance е обработил ирански транзакции на стойност 8 милиарда
Коментари Харесай

Binance продължава да се движи по ръба на бръснача в Иран и да ядосва САЩ

Криптогигантът Binance е обработил ирански транзакции на стойност 8 милиарда $ от 2018 година насам макар глобите на Съединени американски щати, предопределени да откъснат страната от световната финансова система, написа Reuters. Почти всички средства, към 7.8 милиарда $, са минали сред Binance и най-голямата криптоборса в Иран, Nobitex, демонстрира инспекция водещия откривател на блокчейн в Съединени американски щати Chainalysis.

Самата Nobitex предлага на своя уеб страница насоки по какъв начин да се избегнат глобите.

Три четвърти от иранските средства, минали през Binance, бяха в относително нископрофилна криптовалута, наречена Tron. Характерното за нея е, че дава на потребителите опция да скрият самоличността си. В обява в блог предходната година Nobitex насърчи клиентите да употребяват този токен от междинен клас за анонимна търговия без „ застрашаване на активи заради наказания “.

За нарушавания на разпоредбите от страна на Binance се приказва от дълго време, само че до момента не е съобщавано какъв е мащабът на иранските потоци в платформата, както и че те не престават.

Новата порция открития идва, до момента в който Министерството на правораздаването на Съединени американски щати организира следствие за вероятни нарушавания на разпоредбите за пране на пари през Binance. Платформата е най-голямата за криптотърговия и със своите над 120 млн. консуматори господства промишлеността, оценен на 1 трилион $. Транзакциите слагат компанията в прорез с наложените от Съединени американски щати забрани за правене на бизнес с Иран, споделиха юристи и специалисти по комерсиалните наказания.

През юли Reuters разкри, че Binance продължава да обслужва клиенти в Иран и че известността на борсата в ислямската република е известна и на самата компания. Това бе следващото следствие на медията по случая. В деня на публикуването на публикацията Binance излезе с блок обява, в която посочи, че следва интернационалните правила за наказания против Иран и блокира достъпа до платформата на всеки, който се намира там.
 Иранската спекулация на Binance
Binance не е дала отговор на изпратените от Reuters въпроси по отношение на разкриването на новите транзакции. В изказване представителят Патрик Хилман сподели: „ Binance.com не е американска компания, за разлика от други платформи, които имат експозиция към същите тези субекти, глобени от Съединени американски щати. Ние обаче предприехме самодейни стъпки, с цел да ограничим експозицията си към иранския пазар, работейки с индустриални сътрудници и вътрешни принадлежности. “

Децентрализираната корпоративна конструкция на Binance прави компанията сложна за адресиране на разпоредбите на регулаторите по света. От компанията отхвърлят да дадат детайлности за местоположението на юридическия индивид зад платформата.

От Nobitex и мрежата Tron също са безмълвни по въпроса с иранските транзакции.

През август 2021 година Binance разгласи, че клиентите към този момент няма да могат да отварят сметки и да употребяват услугите му без идентификация. Но от този момент борсата е обработила съвсем 1.05 милиарда $ покупко-продажби непосредствено от Nobitex и други ирански тържища, съгласно данните на Chainalysis, които наблюдават случилото се до ноември тази година.

Криптовалутите се трансфораха в прелъстителен инструмент за иранците, откакто американските наказания нанесоха тежък удар върху стопанската система на страната. От появяването на биткойн през 2008 година потребителите са привлечени от обещанието на крипто за финансова независимост отвън обсега на държавните управления. Така доста хора посегнаха към токените, с цел да вършат бизнес в интернет.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР