Криптофеноменът е глобален, а публичните блокчейн мрежи нито са контролирани

...
Криптофеноменът е глобален, а публичните блокчейн мрежи нито са контролирани
Коментари Харесай

Могат ли криптовалутите да спасят швейцарските банки?

Криптофеноменът е световен, а обществените блокчейн мрежи нито са следени от компании, нито от страните. Но макар цялата липса на концентрация, някои държавни управления се пробват да въвлекат националния си интерес в криптовалутите и да обезпечат " дом " на цялата тази децентрализирана технология, написа икономистът Паскал Хюгли в нова публикация.

Лидер в това отношение е Швейцария, която някогашният министър на икономическите въпроси Йохан Шнайдер-Аман още през 2018 година разгласи за " криптонация ". Той подтикна университетите, промишлеността и държавните институции да трансфорат дребната страна в един от най-важните криптохъбове в света.

Биткойн в Швейцария - статична фотография

От тогава в страната се случиха много неща. Според отчета " Топ 50 " на компанията за вложения в криптоактиви Crypto Valley Venture Capital, през последните шест месеца на 2019 година най-големите 50 криптокомпании удвояват оценкката си от 20 до 40 милиарда $. Повече от 800 компании с над 4 хиляди чиновници в този момент са част от този бранш.

Освен това шест еднорога - компании с пазарна оценка от над 1 милиарда $ - са основани в Крипто долината в Швейцария. През август бяха оповестени още положителни вести - Sygnum и Seba Crypto трансфораха страната в първата страна на света, която има публично утвърдени банки от регулатора. Други бизнеси за финансови услуги, в това число Crypto Finance AG, Lykke, Token Suisse, Bity и Швейцарската криптоборса също са дейни играчи на пазара.

Съживяване на финансовия бранш в Швейцария

Крипто банките, банките на бъдещето, се преглеждат като мощ, която може да подкрепи новото преуспяване на Швейцария като финансов център. А е реалност, че банките в страната не са в изключително положително положение. Добавената стойност на финансовия бранш, без тази на застраховането, спадна от 47 милиарда франка до 30 милиарда франка през последните малко над 10 години, до момента в който брутният вътрешен артикул се усили от 576 милиарда франка до 668 милиарда франка.

Фондовата борса също не свети с положително показване. Броят на листнатите акции непрекъснато се намалява. Не може да се отхвърли, че обществените компании се отдръпват от страната. Докато преди 10 години бяха листнати 40 компании на всеки 1 млн. поданици, през днешния ден техният брой е по-малко от 30.

А даже и към този момент листнатите на борсата компании харчат една четвърт от времето си за работа с бюрокрацията, сочат данни от проучване, извършено през 2018 година от консултантската компания Partners Group. Регулаторните ограничения, целящи да предпазят вложителите от риск, за жал ги опазват и реализиране на рентабилност.

Но с помощта на блокчейн технологиите, някои анализатори възвърнаха вярата си за проблематичния банков бранш в страната. Базираната в Цуг компания Alethena да вземем за пример се пробва да листне акциите в криптовалути. Малките и междинни предприятия ще са най-големите печеливши от това в бъдеще. Като цяло, Швейцария като финансов център евентуално ще резервира статута си с помощта на нововъведенията в тази нова технология, даже и при неналичието на банковата загадка. Оптимистите даже я виждат още веднъж процъфтяваща в не прекомерно дългото бъдеще.

Криптонация: Противоречие с приказката за биткойн?

За доста биткойн и блокчейн запалянковци, Швейцария е положителният образец за това по какъв начин държавното управление и децентрализираният свят могат да си сътрудничат и да се възползват едни от други. Според други обаче там към този момент са положени основите на криптоанархизма. Според тях блокчейн няма да може да помогне на усложнения банков бранш. Точно противоположното - биткойн ще прекрати опциите за основаване на пари.

Тези критици имат мотив, който не може да бъде подценен. Колкото и страната да е отворена към криптовалутите, напъните на доста от фирмите за услуги в сферата демонстрират, че смесването на фиатните пари и криптовлаутите е трудност; контролираният банков свят в страната мъчно ще работи дружно с децентрализираното банкиране. Това е истина, пред която криптоентусиастите се изправят всеки ден.

Какво може да се направи за това? За криптоентусиастите сходна обстановка значи несъгласие, което съпътства увеличението на професионалния потенциал и монетизацията в растящия бранш. В духа на същинския развой на разкриване е значимо да се намерят прагматични решения към практическите политики, които са нужни, само че и към безкомпромисната имплементанция на истинската концепция зад криптото, когато тя би трябвало да бъде въведена. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР