Криптобумът оскъп рязко видеокартите, но продажбите им вече са надолу

...
Криптобумът оскъп рязко видеокартите, но продажбите им вече са надолу
Коментари Харесай

Криптоминьорите копаят без пари

Криптобумът оскъп внезапно видеокартите, само че продажбите им към този момент са надолу

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Криптопазарите пробват възобновяване, Bitcoin пораства с 11%
28 ное 2018
Bitcoin с нов антирекорд за годината
23 ное 2018
Криптовалутитe остават на рекордно ниски за годината равнища
22 ное 2018
Следващото потомство блокчейн

Платформата с българско присъединяване Aeternity създава блокчейн инфраструктура, която да надгради bitcoin и ethereum
9 ное 2018 Масовата нервност по криптовалутите отмина още с първото огромно намаление на цените при започване на тази година. Запалените почитатели на блокчейн технологията и създаваните от нея монети обаче продължиха да влагат средства и старания в така наречен майнинг, защото облагите от тази активност понижиха, само че не изчезнаха. Поне не и до 18 ноември, когато криптопазарът влезе в един от най-лошите си интервали за годината. Само за десетина дни секторът загуби една трета от капитализацията си, Bitcoin слезе под 4000 $ за първи път от септември 2017 година, а Ethereum се търгува за към 100 $, което е най-ниското равнище от май предходната година.

Комбинацията от срив на цените на цифровите валути и все по-голяма трудност на основаването им докара до повратна точка, в която разноските за произвеждане на цифрови монети стават по-големи от евентуалните доходи. И към този момент има безапелационни данни за всеобщо преустановяване на майнинг. В редица по-развити страни, където електрическата енергия е по-скъпа, бизнесът с криптокопачките безусловно е западнал. Това значително важи и за България, където цените на ток са относително ниски. OLX е залят с миньорска техника

Показателни за неналичието на рентабилност в добива на криптомонети са и множеството разгласи за продажбата на така наречен копачки. Дори българският OLX е залят с такива предложения, като цените за ASIC устройства за рандеман на Bitcoin са под 2000 лева За съпоставяне, при започване на годината сходни машинки се намираха извънредно мъчно и цените им бяха 8-10 хиляди, а даже на моменти стигаха 15 хиляди лева, когато доставките се бавеха поради огромното търсене.

Много са и обявите за продажба на ригове с видеокарти и даже на цели ферми. Само в България могат да бъдат открити стотици оферти за подготвени системи за рандеман на криптовалути от фамилията на Ethereum. Цените им варират от няколкостотин до няколко хиляди лв. според от конфигурациите. Цяла плантация от 22 рига със 138 видеокарти пък се продава за 38 хиляди лева във Велико Търново. В София пък има десетки предложения за 15-20 хиляди лв..

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Токов удар

Първият и най-категоричен сигнал за настъпващата смяна в бранша е спадът на показателя, който следи енергийното ползване на блоковата верига на Bitcoin. Според данните на digiconomist от 18 ноември насам е регистриран над 25% спад в потреблението на ток за произвеждане и транзакции на биткойни - нещо, което не се е случвало, откогато изобщо се води такава статистика. Необходимият ток за съществуването на Bitcoin до момента постоянно се усилваше, като този развой стана извънредно бърз от есента на 2017 година, когато се зароди нервността по криптовалутите. В края на септември предходната година потреблението беше 18 тераватчаса (TWh) на година, а към 31 декември към този момент беше над 36 TWh.

След това растежът продължи със същите темпове и на 1 юни 2018 година показателят регистрира 70 TWh годишни потребности от ток. Пикът от 73.1 TWh беше доближат през август и се задържа на процедура до 18 ноември, когато стартира и внезапното обезценяване на цифровите валути, довело до най-ниските им стойности за годината. Към 25 ноември потреблението на електричество в системата на Bitcoin е спаднало до 54T Wh - колкото е било при започване на март. Въпреки понижението това количеството ток не е по никакъв начин малко - за съпоставяне, толкоз долу-горе е годишната консумация на ток в Гърция.

Ethereum е по-засегнат

За разлика от Bitcoin Ethereum е в още по-критично състояние. Втората до неотдавна криптовалута по пазарна капитализация (вече е трета след Ripple) загуби над 50% от цената си през ноември и към този момент коства 105-107 $ - толкоз, колкото и през май 2017 година Тази цена обаче извънредно мъчно може да покрие разноски за ток при добива на монетите.

Данните на digiconomist демонстрират, че спадът в потреблението на ток за " копачките " на Ethereum е почнал още на 6 ноември, когато монетата се търгуваше за 216-217 $. Тогава са били регистрирани 20.2 TWh, до момента в който на 25 ноември цената е била по 10 TWh. За съпоставяне, толкоз е било енергийното ползване в първите дни на януари тази година, което значи, че хилядите закупени видеокарти през годината през днешния ден към този момент са спрени и не работят.

Доказателство за внезапния отлив от бизнеса с рандеман на криптовалути са и данните на един от водещите производители на видоекарти Nvidia. За първи път от година насам компания регистрира понижаване на приходите си за третото тримесечие, което на собствен ред докара до спад на акциите й с 18%. Прогнозите са, че тази отрицателна трендове ще се ускори и през четвъртото тримесечие на 2018, изключително след събитията от последната седмица. От спада в интереса към криптомините страдат и продажбите на AMD, която също създава видеокарти.

Какво демонстрират сметките

Всяка от цифровите валути употребява по друг метод блокчейн технологията и надлежно има друг логаритъм, чието решение основава новите брънки от блоковата верига. В случая с биткойна този логаритъм е постоянен и единственото, което се трансформира, е сложността на решаването му. При Ethereum логаритъмът е динамичен и се сменя непрекъснато. Точно затова с техниката, с която се добива първата валута, не може да се копае втората. Обратното е допустимо, само че успеваемостта е прекомерно ниска и не оправдава разноските за техника и ток.

Оттук обаче идва и разликата в успеваемостта. Тъй като майнърите за биткойн (ASIC) са направени единствено и само за решение на съответния логаритъм, те са доста по-ефективни. На пазара има голям брой модели на разнообразни производители (с цени сред 1500 и 2300 долара), които към днешна дата месечно могат да създават от 0.03 до 0.05 биткойна. При актуалните цени от към 4000 $ за биткойн това прави най-много 200 $. Важният въпрос обаче е какво количество електрическа енергия е изразходвана и на каква цената е обезпечена тя. В България да вземем за пример токът е малко над 0.11 $ на киловат, до момента в който в Западна Европа е към 0.2 $.

Така да вземем за пример, в случай че работи в България един от най-хубавите майнъри сега - Terminator3 на Innosilicon, би употребява ток за съвсем 170 $ ток на месец, с цел да сътвори 200 $ в биткойни (при цена от 4000 долара). Това би означавало облага от към 30 $ на месец, без да борим вложенията в самото устройство от над 2300 $. В Германия обаче същият Terminator3 би работил на загуба, защото разноските му за ток ще са към 300 $ на месец.

Значително по-достъпната (с цена от към 1500 долара) и доста по-популярна копачка на Bitmain - Antminer s15, пък не може да излезе на плюс даже в България. Изчисленията демонстрира, че при цена на биткойна от 4000 $ разноските за ток ще са към 127 $ на месец, а полученото количество монети (0.0317) би коствало също толкоз.

При потреблението на видеокарти сметките са доста по-сложни, защото е от голяма важност какви монети се копаят. При всички случаи обаче актуалните цени на Ethereum и множеството криптовалути, които се добиват по този метод, не биха могли да покрият разноските за ток. С дребни изключения. Пред " Капитал " Илиян Куцев, който има мина със седем видеокарти, съобщи, че копае Ethereum 24 часа в денонощие и добива монети за 105 лева на месец, а разходът за ток е 120 лева Той обаче не счита да се отхвърля, защото регистрира рисковия и волатилен темперамент на криптопазара. Куцев има вяра, че въпреки и постепенно, ценовите равнища на криповалутите ще се възстановят и добивът още веднъж ще е доходоносен. Още повече че потреблението на видеокарти за задачата е доста по-ефективно от работата с процесори. Освен това той диверсифицира инвестицията и с рандеман на Zcash, който е на 20-о място по капитализация и от него е на плюс по отношение на разноските за ток.

В момента мъчно може да се получи рентабилност и при използването на облачни услуги за копаене на криптовалути. Повечето платформи, които оферират такива благоприятни условия, понижиха цените и в този момент може да се подписа двегодишен контракт за 5 TH изчислителна мощност за рандеман на биткойни за 250 $. Отделно всеки ден се начисляват по 0.14 $ за 1 TH, или още 511 $ за целия интервал. Но евентуалната стойност на изкопаните монети за тези 24 месеца би била едвам към 500 $ при цена от 4000 $ за биткойн. Не бива да се пропущат и таксите при прехвърлянето на заработените монети към тържища и обмени платформи, както и тези при обръщането им в долари, евро или левове. Подобни прехвърляния могат да " изядат " до 10% от цената им, което прави бизнеса още по-нерентабилен към днешна дата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР