Криогениката е иновативен метод, който позволява дългото съхраняване на тела

...
Криогениката е иновативен метод, който позволява дългото съхраняване на тела
Коментари Харесай

Замразени хора в очакване на нов живот: Не научна фантастика, а реалност


Криогениката е новаторски способ, който разрешава дългото запазване на тела в резервоар, цялостен с течен азот. Хората, избрали този способ на криоконсервиране, най-често са диагностицирани с заболявания, за които няма лек.

Собственикът на компанията „ Алкор ", предлагаща тази услуга в Съединени американски щати, Макс Мур, споделя, че главната цел е тези хора да се разсънят в бъдещето, когато медицината е задоволително напреднала и има лекуване.

Цената за такава услуга стартира от най-малко 200 хиляди $ за запазване на тяло. За криоконсервиране на мозък минимумът е 80 хиляди. В листата на чакащите има известни лица от Холивуд. Популярният бейзболист Тед Уилиамс е консервиран към този момент 20 години.

Пред Светослав Иванов застава доктор Наташа Вита-Мур от компанията.

- Както видяхме от Агенция Ройтерс, Алкор съхранява телата на 199 души, плюс близо 100 домашни любимци. Бихте ли описали техническите условия, при които се съхраняват?

- Разбира се! И то ще вкара отлично към техническата напредналост на процеса. Мисията в това отношение е да удължи живота посредством биомедицинската просвета крионика за предпазване на човешки кафези. Криониката се употребява още от 1954 година за „ заледяване " (такъв бе терминът тогава) на яйцеклетки, а в този момент витрифицираме ембриони. Най-добрият метод да обясня по какъв начин работи е следният: да речем пациент се разболява, в болница е, в хирургическо поделение. Чрез специфична гривна, здравната система ще уведоми централата на Алкор и нашият незабавен екип ще пристигна по най-бързия метод. Щом докторът разгласи, че животът ви е приключил, че медицината не може да направи нищо повече, за нас не сте напълно мъртви към момента. Тук идва криоекипът, екип за превозване – те работят по изстудяване на тялото. Има криопротектор, който се вкарва венозно. Преместваме пациента в операционната зала на Алкор, където има невероятна поредност от процеси, през които пациентът минава. Но с цел да опростя, криопротекторът се влива в кръвообращението, с цел да се понижи и даже предотврати заледяване. Тъй като неконтролираното заледяване може да наруши кръвоносните съдове, Алкор извънредно деликатно съблюдава момента на вливане, количеството, градусите и така нататък

Снимка: Редакторски екип


- Имате поради, че има тъкмо избран времеви прозорец, в който би трябвало да действате, с цел да се получи всичко механически издържано?

- Да, и то е доста значимо, по тази причина екипът на изчакване има за задача да е там, когато би трябвало да е там. Разбира се, има обстановки, в които нямаш време да уведомиш екипа на Алкор, да вземем за пример при злополука, само че медиците щом дойдат и видят гривната или гердана уведомяват екипа. Така че екипът на изчакване ще дойде неотложно – без значение дали ще пътува с кола, със аероплан.

- Тоест пациентите са легално мъртви, само че твърдите не и биологично мъртви. Какво значи това?

- Отличен въпрос. Нещо, което разбираме за гибелта в днешно време е, че сърцето може да спре, да те счетат за умрял, само че по-късно да са съумели да съживят сърцето. Това е превъзходен образец по какъв начин човек може да бъде помислен или разгласен за законово мъртъв, само че да бъде върнат към живота посредством разнообразни биомедицински технологии и мисля, че съживяването на сърце е страховит образец. Но когато лекар, здравно институция не може да направи нищо повече, те афишират пациента за законно мъртъв. Има огромна разлика сред законово мъртъв и мъртъв-мъртъв. Тялото към момента се охлажда, кръвта към момента тече, а екипът на изчакване ще продължи кръвообръщението, с цел да няма исхемия, което може да е доста нездравословно за пациент за крионика.

Снимка: Редакторски екип


- Да вземем за образец Тед Уилямс, който умря преди 20 години. Сега е непокътнат, замразен в резервоар на Алкор. На какво се надяват роднините му?

- Не използваме към този момент думата " заледяване ", тъй като терминът е много замъглен. Замразяване значи, че клетките ще се кристализират и счупят, което не би било добре, изключително за мозъка. Сега е витрификация, развой, употребен за ембриони – витрифицираме ембриони. Казваме " заледяване на ембриони ", само че в действителност е витрификация, което е по-бавен развой, който не доближава до тази точка на заледяване. Тед Уилямс, доста е любопитно. Имаме някои известни хора, записали се за крионика и да, Тед Уилямс е един от тях. Не знам съответно какво желае фамилията му, не съм общувала с тях, само че мисля, че множеството фамилии на пациенти на крионика желаят след време, когато е безвредно и етичната приложимост на технологии и учредена на доказателства просвета може да върне човек, да го съживи. Тед Уилямс ще бъде възроден в положително положение и всичко, което е належащо да бъде поправено към въпросния миг, биомедицината ще е напреднала доста през идните доста десетилетия.

- Проучванията Ви потвърждават, че съществува дълготрайна памет. Как го доказахте? С животни или?

- Да, използвах просто животно. Всъщност използвах най-известното животно, употребявано в доста биомедицински изследвания, назовава се C. Elegans, просто животно, действително е червей. Този червей е ужасно просто животно. Можете да го видите, транспарантно е и се виждат всичките му 302 неврона в невероятното му тяло, плуващо в блюдото на Петри или агар-агара. Изучавах по какъв начин учат тези червейчета, а те учат по разнообразни способи – посредством звуци, слухово, образование посредством обонянието с миризми. Много са чувствителни и реагират. Обучих ги като бебета, незабавно след излюпването им от яйцата. Научих ги да отидат към храната си и сложих химикал до храната, тъй че да свързват храненето с мириса на този химикал. А обонянието им е доста мощно и, в полза на истината, обонянието е надълбоко обвързвано с паметта. Обучих ги с храната и миризмата. Като станаха зрели ги витрифицирах, криопрезервирах ги и по-късно ги съживих и изпробвах в ястие на Петри. Поставих храната с аромата в единия завършек на блюдото, а в другия край – храната, без миризмата. 99,9% от простите животни отидоха към храната с мириса. Работих със стотици червеи в многочислени опити, прегледах всички опити и стана ясно, че бяха запечатали храната с мириса, бяха се научили да ядат храната си с тази миризма. Много простичко, много павловско.

- Кажете, докторе, в случай че се криопрезервира човек на възраст 25 и остане в контейнера 20 или 50 години, на какъв брой ще бъде, когато излезе?

- Много забавен въпрос. Обвързва се с тълкуванието на обществото към стареенето. Стигнахме до миг, в който хората се гордеят да кажат на какъв брой години са, тъй като наподобяват толкоз добре. Не единствено това, имаме разнообразни типове стареене – хронологично, за което говорите Вие, прочувствено, интелектуално и други И по този начин, хронологичното стареене е това, което споменавате – броят години, от които той или тя съществува. Това би било възрастта на възкръсване. Ще бъдат съживени на възрастта, в която са влезнали в криокамерата.

- А каква е главната концепция на криопрезервирането на мозъка настрана от тялото?

- Много пациенти избират " невросуспендиране ", което е криопрезервиране на мозъка. Много пациенти избират цялото тяло, включващо мозъка, гръбначния мозък, целия организъм. Причината някои пациенти да избират единствено невросуспендиране е, че поддържат концепцията, визията, че всичко се намира в мозъка. Винаги можем да придобием нови тела, изключително с напредъка на изкуствения разсъдък, роботиката и протезите. Но не можем да имаме нов мозък към този миг. Мозъкът е най-ценният ни орган и да го запазим допустимо най-здрав и предпазен е извънредно значимо. Черепът да вземем за пример пази вътрешно разположения мозък, имаме доста мощен череп към мозъка, с цел да го защитим от челно, странично или друго пострадване. В криониката мозъкът се пази в процеса на витрификация допустимо най-сигурно и етично, тъй че да действа в случай че и когато бъде възроден.

- Как убеждавате пациентите да изберат тази процедура, поради обстоятелството, че медицината към момента не е намерила лек за заболяването им?

- До огромна степен зависи от системата на убеждения на хората – опонира ли на религията, на етичните и моралните им стандарти, дали е научна фантастика, какво се случва, доста е незнайно. Въпреки това, първия път, когато стигнаха до луната, беше незнайно. Не знаехме каква би била гравитацията, до момента в който не стигнахме там. Първия път, когато ранните европейци преплавали или викингите стигнали нови континенти, било незнайно. Считали са земята за плоска, след това сме научили че е кръгла. Толкова доста разнообразни благоприятни условия, които откриваме и научаваме по какъв начин да управляваме, по какъв начин да се оправяме с тях, по какъв начин да се намесваме и привикваме с тях. Има съдействие сред науката и технологиите, човешките знания, равнището ни на нравственос, нравственост, човешките ни потребности. Хората обичат живота и желаят да живеят.

Снимка: Редакторски екип


- Д-р Мур, представете си, че съм Ваш пациент или клиент и ме убеждавате да съм част от компанията Ви. Каква е гаранцията, че след 100 години да вземем за пример ще има кой да ме разсъни?

- Отличен въпрос. Много мисля по въпроса, доста крионици също. Общността е доста мощна и е нужна оптималната надеждност и резултатност. Алкор да вземем за пример има фонд за предпазване, закони и съглашения сред пациента и Съвета на шефовете, чиновниците на корпорацията. Има етична политика, политика за сходство, има доста правни процедури, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се подсигурява надеждността на суспендирането, на консервирането. За напъните за продължение на научните проучвания и да сме на предни линии в изследването за намиране, откриване, разкриване и създаване на процеси, които да оказват помощ да съживят пациентите – финансирането значително се прави от животозастраховане. Можете сами да инвестирате със лично имуществено обмисляне. Аз да вземем за пример имам имуществено обмисляне и личен концерн, в който се заделят пари за бъдещето. Не че финансовата система не е наваксала, има всевъзможни протоколи, които може да предприеме човек отвън Алкор, с цел да подсигурява финансирането и опеката си. Но с Алкор има съглашение, че Алкор ще направи всичко законово допустимо, с цел да бъде там да оказва помощ на пациентите в процеса на възкръсване.

- Какво обяснявате на религиозните хора? Какво става с душата им, в случай че тялото остане в резервоар?

- Интересно е, тъй като този въпрос визира философската идея тяло против разум, схващане и така нататък За религиозните хора, вярващи в душата – има доста разнообразни религии и многообразие от убеждения. Но непосредствено бих споделила, че в положение на стаза, когато сте витрифицирани в камерата, криопрезервирани, това не значи, че душата е избягала или отишла другаде. Означава, че има стаза. Като да изпаднеш в кома – човек като е в кома, душата им не ги напуща, не изчезва, остава там, обвързвана, обхваната в съществото на индивида. Бих споделила на религиозния човек, че криопрезервирането не отхвърля религията или отхвърля религиозните. Може да сте християнин, будист, мохамеданин, евреин, каквато и да е вярата ви, и въпреки всичко да почитате и да приемете практиката на криониката, тъй като няма действителен спор.

- През 70-те хората си мислели, че не е етично да се вършат бебета в епруветки. Бихте ли описали бизнеса си като етичен?

- Абсолютно, да! Даже през 1978 година се ражда първото бебе от епруветка. Критиците, съперниците, твърдяха, че е аморално, неетично, че бебето не е човек. Имаше такова отвращение, че животът на майката е бил под опасност, докторът е бил заплашван. Стигна до новините в Англия, където е осъществено. Днес има над 5 милиона души, обикалящи измежду нас, заченати в ястие на Петри, да речем бебета от епруветка. Тези 5 милиона души, обикалящи измежду нас, по целия свят, са толкоз човек, колкото сме аз и Вие. Всъщност не знам, може и да сте роден от ястие на Петри, само че би трябвало да преодолеем предразсъдъците, осъждането. Смятам, че е извънредно да бъдете предубедени и пристрастни против криониката, тъй като не сте събрали задоволително информация, да речем. Имаше една публикация, в която критикът, биоетикът го назова " научна фантастика " – доста от научната фантастика от предишното в този момент е действителност. Трябва да внимаваме какво назоваваме научна фантастика и да внимаваме против какво имаме предразсъдъци или по какъв начин твърдим, че хората са луди, не ги интересува животът, че са себични елитарници. Тези разнообразни прилагателни, които постоянно се подмятат, са груби и несправедливи.

- Д-р Мур, един персонален въпрос. Вие бихте ли употребявали този способ за себе си?

- За себе си? Да, записах се за крионика през 1991 година, тъй че да, аз съм невропациент и сега на законовата ми гибел ще бъда превозена в центъра за крионика, където ще извършат интервенцията и интервенцията, която ще витрифицира мозъка си и ще ме сложат в камера, до момента в който не настъпи време, в което биомедицината да навакса и да можем да съживим мозъка и да имаме протези за цялото тяло. Така че да, записах се преди доста десетилетия. Направих го тъй като, и това е значимо, от време на време би трябвало да стигнем миг, в който да осъзнаем какъв брой уязвими са телата ни. Това стана при мен. Понякога е отрезвяващо, когато се разболеем или претърпим акцидент или случай, прибързано. Осъзнаваме какъв брой е нежен човешкият живот и си споделяме " Не желая да умра, желая да пребивавам! " Това ми се случи, бях в Япония и за благополучие оцелях. Но ме накара да осъзная, че всичко може да се случи когато и да е. Малко по-късно започнах да проучвам науките и технологиите за удължение на живота, разнообразни протоколи, по кое време настава гибелта – целия набор хрумвания. Осъзнах, че криониката е най-хубавата опция, смекчаваща окончателността на гибелта, каквато познаваме през днешния ден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР