Криминално проявен мъж бе осъден за домашно насилие в Пловдив.

...
Криминално проявен мъж бе осъден за домашно насилие в Пловдив.
Коментари Харесай

Семейна драма: Съпруг наръга няколко пъти жена си за отказан секс

Криминално проявен мъж бе наказан за домашно принуждение в Пловдив. Той редовно пребивал жена си и даже я наръгал с нож по време на един от свадите. Жертвата и насилникът й били женени от пет години. Живеели в малко градче, покрай Пловдив, имали и невръстно дете. Малко след сватбата, мъжът обаче почнал да протяга ръка на брачната половинка си. С годините насилието станало ежедневно, изразяващо се под всевъзможен метод и мотив. След консумация на алкохол, брачният партньор изтезавал жена си, биел я и даже я насилвал полово.

Именно отвод да показа леглото с бруталния мъж довел и до последната кървава развръзка. Двамата се скарали през лятото, когато дамата му отказала секс. Побеснелият брачен партньор освен я пребил, само че и сграбчил нож. После я пробол няколко пъти по тялото. Ударите били съпроводени и със закани за гибел. Младата жена била призната в болница за лекуване. Тя била със леки и междинни пострадвания. Била е освидетелствана от правосъдни медици, а с епикризата подала тъжба против брачна половинка си. Казусът бил отправен до Районен съд и насилникът бил наказан. Той не може да се приближава до жертвата, дома й и местоработата й.

Мъжът е ориентиран и към неправителствената организация „ Джендър други възможности “ за съвещания. Този случай бе разказан точно от фондацията по време на доклада на постигнатите резултати по план „ Програми за предварителна защита и превъзмогване на домашното принуждение и мониторинг по приложението на ЗЗДН “. Домашното принуждение е необятно публикуван проблем в България. Той визира главно правата на дамите и децата, които, бидейки уязвими групи лица, постоянно не получават съответна отбрана.

„ Дейностите бяха фокусирани върху ефикасна отбрана на правата и ползите на потърпевшите посредством даването на интердисциплинарни услуги – юридически и психо-социални консултации; ефикасна работа с причинителите на домашно принуждение в границите на стратегия. В двете приемни, в границите на шест месеца сме направили 148 съвещания по програмата. 6 души от тях са мъже. Това прави по 1-2 души дневно. От тези лице 84 са получили юридически съвещания. 7 насилника, трима непринудено и 4 – ма с наложена мярка, са били при нас ”, описа Рада Еленкова-Рашева, която е началник на план. Тя добави още, че в последната една година сигналите за домашно принуждение са скочили фрапантно. Според нея най-вече са тези от Пловдив. Най-много хора са постъпвали в приемните в първите работни дни в седмицата. По време на шестмесечната стратегия са били проведени разнообразни мероприятия. „ Реализирахме три форума. Два от тях бяха семинари за образование на представители на разнообразни структури – медици, служители на реда, обществени служащи и хора от прокуратурата. Целта бе точно те, като първоисточник, да разпознават белезите на домашното принуждение ”, сподели още Рада Еленкова. Според статистиката жертвите на домашно принуждение се усилват, като огромен % от насилваните стават и жертви на убийства.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР