Криминалната история отпреди около 1800 години, излязла при спасителни археологически

...
Криминалната история отпреди около 1800 години, излязла при спасителни археологически
Коментари Харесай

Криминална история на 1800 години се заплете

Криминалната история отпреди към 1800 години, излязла при избавителни археологически разкопки до южната страната на тунела под митрополията в Пловдив, се заплита. Близо до останките от прободеното в гърдите от стрела дете, за което се писа много, бяха открити два натрупа на по-възрастни хора.

Антропологът Стайко Стайков по зъбите дефинира, че детето е било на възраст сред 4 и 6 години. По същия метод открил, че единият от възрастните е бил на към 17 години. По китките на скелета имало нежни гривни и по тази причина археолозите решили, че това е било най-вероятно жена. Третият скелет е толкоз обгорял, че не можело на този стадий от изследванията да се реши какъв е бил полът му. По-възрастните евентуално са посечени. Засега е рано да се вършат изводи, защото костите са мощно повредени от пожара след убийството и е необходим спомагателен разбор.

„ Двамата явно са се опитвали да избягат от нападателите си с домашните си съкровища. Но не са съумели. Единият, допускам таткото, е държал няколко монети. А другият, евентуално майката – необикновено красива дребна статуетка. Предполагаме, че е на Афродита “, сподели за Под тепето ръководителят на археологическия обект Елена Божинова. Тя и екипът й, който работи на терен, са на мнение, че тройното ликвидиране и опожаряването на жилищната постройка на фамилията се е случило при огромното готско нахлуване над Филипопол през 251 година, когато градът е съвсем изцяло изпепелен.

„ Често попадаме на опожарени здания от този интервал. Но извънредно рядко – на открити човешки остатъци и сходен сюжет. Хората тук просто не са съумели да избягат и да се спасят “, добавя Елена Божинова. Тя още веднъж акцентира, че обектът, върху който работят от близо месец, е извънреден. След откритите основна улица и фрагменти от гигантска арка, бяха открити и основите й, които изрично потвърждават, че този портален строеж е бил голям по мащаб. Представлявал е дребна триумфална арка. Основите й са даже под равнището на античната основна улица, която е водила към Източната врата.

Надяваме се да датираме с точност всички структури, откакто бъдат обработени и реставрирани откритите на обекта монети и керамика. Намерихме 280 монети, без да броим груповата монетна находка у една от човешките остатъци “, добави Елена Божинова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР