Криминалистите твърдят, че няма перфектно убийство. Винаги остават следи. Неразкрити

...
Криминалистите твърдят, че няма перфектно убийство. Винаги остават следи. Неразкрити
Коментари Харесай

Перфектни убийства? 15 неразкрити престъпления в Пловдив, чиято давност вече е изтекла

Криминалистите настояват, че няма съвършено ликвидиране. Винаги остават следи. Неразкрити убийства, обаче, има и е забавно да се види в вероятност какви са те. Случаите имат отминалост и според от тежестта на обвиняването тя варира, само че за най-тежките случаи на съзнателно ликвидиране досието се затваря след 30 години, написа " Трафик ".
21 са неразкритите случаи на убийства в Пловдив и региона от 1999 до 2013-та - летоброенето стартира от средата на 90-те. През 2013 основният прокурор разпореди основаването на екипи, които работят по студени досиета. Общо 6 са разкритите остарели убийства от 90-те, последните две бяха предходната година. Характерното беше използването на огнестрелно оръжие. То е употребявано в 14 от случаите.
90-те бяха годините, в които мутренските убийства следваха едно след друго. Те сътвориха и легендата на прословутото мутренско заравяне, същински римейк на " Кръстника ". Извършителите на множеството по този начин и останаха незнайни, предполагаше се, че са непознати наемници. За поръчителите можехме да се сетим по идващото ликвидиране. В купчината нерешени в цялата страна случаи влиза и убийството на Андрей Луканов, някогашен министър председател.
Концентрацията на тези убийства се сгъстяваше и от медиите, които до тогава мълчаха - нямаше по какъв начин по вестниците преди 89-та, и напълно пък по радиото или малкия екран, да излезе и дума за ликвидиране. Убийства при социализма нямаше, такава беше тезата.
Всъщност за същия интервал от време, който отчитаме сега, в Пловдив и региона са останали неразкрити горе -долу същият брой убийства. Макар и за някои случаи криминалистите да са били наясно кои са причинителите, очевидно не са съумели да го потвърдят. Много от тези случаи от дълго време са заровени и под отминалостта на закона, даже да се има поради най-дългия срок- 30 години. Излиза, че най-малко 15 убийци са влезнали в 90-те напълно необезпокоявани, а жертвите на някои са срещнали гибелта си още през 70-те.
С една дума- и при социализма е имало престъпност. Това за всички, които са повярвали, че е било безоблачно.

Впрочем измежду жертвите на неразкритите убийства има и три деца. Най- дребното е на година и половина.
Ето накъсо лист на случаите, които съумяха да се впишат в дефиницията " съвършено ликвидиране " до 92-ра. На 21 декември 1970-та до кръчма " Тракия " в Пловдив е открит погубен Господин Захариев Славчев, на 30.Х.- 1971-ва на улица " Градинарска " откриват натрупа на Доник Торосян, дете на 18 месеца е намерено в Стамболийски на 2 декември 1974-та. На 10 февруари 1978-ма във външна тоалетна на асеновградско учебно заведение е открит удушен 12-годишният Христо Даскалов. На 14 август 1978 на ъгъла сред улиците " Славянска " и " Варшава " в Пловдив е открита удушена Атанаска Семерджиева. На 12 февруари 1982 година е открит смъртоносно прободен в сърцето в новия комплекс " Тракия " Милко Милев. На 29 декември същата година незнаен към момента палач предизвиква гибелта на Райна Дидова в Калофер. Убийството е осъществено в наличието на внучето й.. На 26 август 1983-та е покрай Ботаническата градина в Пловдив е открит трупът на Костадин Колев. Убиецът е правил опити да го изгори. На 6 август 1984-та на разклона към Цалапица е открит погубен турският жител Ибрахил Айдоган. Навръх женския празник през 1988 е погубен в комплекс " Тракия " таксиметровият водач Миран Мишев. На 12 декември 1991 в хотел " Санкт Петербург " откриват натрупа на убития югославски жител Хопи Ферит. Пет дни по- късно в село Дълго поле е убита Ана Стайкова, а на 15 юни 1992 в село Гълъбово е погубен Атанас Цветанов.

Това са единствено неразкритите и до момента убийства от този интервал, който предшества мутренския и чиито жертви явно не се свързват с последвалите условия. Отдавна към този момент никой и не се занимава с тях.
Третото дете, чието ликвидиране остава тайнственост, е петокласничката Венета Дюлгерян. Този случай занимаваше медиите пет години по- късно, тъй като в действителност беше безизходен, само че даже и публицистите да напипаха някакви следи, и той си остана неразкрит. Момиченцето е било единствено вкъщи си в блок 1 на новостроящия се комплекс " Тракия ", откакто се прибрало от учебно заведение. Поведението му в учебно заведение не е предвещавало нищо злокобно. Прибрало се е по обед, а в 17.30 го откриват удушено в жилището. Няма следи от щурм. Кой го е умъртвил, по този начин и не стана ясно. Престъплението е осъществено на 23 октомври 1985-та година. Впрочем и то към този момент най-вероятно е покрито с отминалост. Както и множеството от останалите жертви, които по този начин и не получиха отмъщение. Излиза, че съвършени убийства въпреки всичко има. И не са по никакъв начин малко.
За малко в този лист да се впише и един брачен партньор, който при започване на 90-те убива жена си в Пловдив и хвърля натрупа на бунището. Не са го подозирали доста съществено, до момента в който той самичък не стартира да подвига пара, да написа писма до полицията, до Окръжния комитет на Българска комунистическа партия, най-после писал и на Тодор Живков и се оплаквал по какъв начин милицията не си прави работата. В последна сметка се оказва, че точно той е килърът. Случая ми описа преди години един от опитните остарели криминалисти- Костадин Батинков. Другите, обаче, остават неразкрити.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР