Криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха и задържаха извършител

...
Криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха и задържаха извършител
Коментари Харесай

Специализирани полицейски акции в тъмните часове на денонощието заради кражби от жени

 Криминалисти от полицейското ръководство в Шумен откриха и задържаха причинител на грабежи. Работата по случая почнала на 8 октомври, когато в полицията било обявено за осъществен обир. Около 22 часа на кръстовище, формирано от улиците " Алеко Константинов “ и " Петко Българанов “ незнаен употребявал физическа мощ и лишил дамската чанта на 42-годишна жена, в която имало персонални документи, 250 лв. и два мобилни телефона. Нападателят отправил закани към  дамата с нож, с който прерязал дръжките на чантата й. Впоследствие  18-годишен възпитаник от Шумен  свидетелствал  пред  полицията, че в малките  часове на 6 октомври бил атакуван от незнаен мъж с нож в същия регион на града.

На 20 ноември към 20:30 часа на кръстовище от улиците " Одрин “ и " Никола Вапцаров “ незнаен нападнал в тил 30-годишна жена. По време на нападението я заплашил с хладно оръжие и й нанесъл порезна рана по ръката. След това отрязал дръжките на дамската й чанта и я лишил. В нея имало персонални документи и сумата от 50 лв.. За случая полицията  била уведомена  по-късно.

Криминалисти започнали  работа по определяне на причинителя, откакто от МБАЛ-Шумен била получена информация, че жена от града е дамата потърсила здравна помощ.

Още след първия случай криминалисти от РУ- Шумен почнали да ревизират необятен кръг от обвинени, работили по разнообразни версии, като не се изключвала  опцията причинителят на действията да е едно и също лице.

Три дни по-късно към 21 часа на бул. “Плиска “ до железопътен надлез в Шумен незнаен нападнал в тил 19-годишна и направил опит да й отнеме дамската чанта. И в този случай нападателят употребявал закани с нож. Нанесъл й порезна рана в региона на лицето. Момичето съумяло да избяга от мястото, като малко по-късно уведомила полицията за случая.

Проведен е комплекс от издирвателни и информационно-аналитични  мероприятия, в това число профилирани полицейски акции в тъмните часове на денонощието в регионите, където били локализирани похищенията. Характерно в трите случая било, че грабителят атакува жертвите си в тил с особена смелост и насочва закани с хладно оръжие. В два от случаите, след закани срязал дръжките на дамските чанти на жертвите си, след което се отправял в незнайна посока.

Полицейски чиновници влезнали в дирите на престъпно проявен мъж. На 3 декември причинителят бил открит и арестуван. Това е Н.М./38г./ адресно регистриран във варненското село Игнатиево. В хода на извършените голям брой оперативни дейности са открити и конфискувани движимости, обект на похищения. Открити са дамските чанти на двете дами, двата мобилни телефона, които били отнети от 42-годишната шуменка. Мъжът е осъждан за голям брой обири и серия от грабежи през 1999 година в Шумен. Осъждан е 10 пъти за  грабежи, за лишаване на моторно транспортно средство, за обир на моторно транспортно средство, за обири, за нанесена междинна телесна щета, за безчинство, като закононарушенията били осъществявани на  територията на Варна, Шумен и Провадия. Има 9 криминалистически регистрации.

С разпореждане на прокурор  е за арестуван за период до 72 часа. Работата по документиране на закононарушенията продължава под контрол на прокурор от Окръжна прокуратура - Шумен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР