Криминалисти на СДВР задържаха шестима участници в група за изнудване

...
Криминалисти на СДВР задържаха шестима участници в група за изнудване
Коментари Харесай

Разбиха група за изнудвания, откриха 6 скъпи коли и злато за над 4 милиона лева

Криминалисти на Столична дирекция на вътрешните работи задържаха шестима участници в група за изнудване и пране на пари. Действията са осъществени под надзора на Специализираната прокуратура. Това оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

При осъществените претърсвания в жилища, офиси и банкови трезори са открити и конфискувани движимости за милиони левове, предмет на незаконната активност на групата. В две банкови касети са открити над 35 кг злато в монети (много от които с нумизматична стойност), чийто еквивалент по предварителна оценка надвишава 4 милиона лв.. В трета касета са открити 565 000 евро в брой. Иззети са шест първокласни автомобила, за които също има данни, че са добити посредством незаконна активност. Събрани са и голям брой доказателства за дейности по изпиране на пари, както и потребление на неистинен документи. Според първичните данни обект на изнудване е бил предприемач, на който групата е пробвала да присвои целия му бизнес, употребявайки закани, прехвърляния на парцели и парични средства с подправени документи. По този метод участник в групата трансферирал в своя сметка забележителна сума на предприемача, подадена легално в непозната банка. Средствата обаче били блокирани и групата не съумяла да ги присвои. Според събраната информация тя е работила от януари 2017 година

Специализираната прокуратура притегли към наказателна отговорност шест лица за присъединяване в проведена незаконна група, основана за приемане на приходи посредством изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни покупко-продажби и за пране на пари в огромни размери (престъпления по член 213а и член 253 от НК). На трима от тях са избрани парични гаранции от по 150 000 лв.. На другите трима е наложено прокурорско задържане до 72 часа, следва да се реши дали за всеки от тях да бъде импортирано искане в Специализирания углавен съд за установяване на най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР