Крилото на Левски Лукойл Йордан Минчев даде интервю за Superbasket.bg,

...
Крилото на Левски Лукойл Йордан Минчев даде интервю за Superbasket.bg,
Коментари Харесай

Йордан Минчев: Да защитаваш цветовете на националния отбор е чест и гордост

Крилото на Левски Лукойл Йордан Минчев даде изявление за Superbasket.bg, в което описа повече за сезона си с Левски, бъдещите цели, националния тим и опита си от Фенербахче.

-Как и къде прекара изключителното състояние, въведено поради ковид?

-По време на изключителното състояние бях в Сливен, това е моят роден град. Най-накрая се събрахме цялото семейство, там съумях да упражнявам, когато имах опция. Като цяло беше добра пауза. От позиция на баскетбола не беше толкоз ползотворна, само че за фамилията беше добра.

-Смяташ ли, че предварителното преустановяване на сезона в НБЛ беше вярното решение?

- Ако би трябвало да бъда почтен, не съм толкоз способен по този въпрос. Има хора, които са по-висши от мен и вземат решение това нещо. Първенството бе прекъснато освен в България, а и в много европейски страни, както в Евролигата и в НБА. Мисля, че това решение, което взе родната федерация, беше погрешно.

- Левски съумя да завоюва Купата и Суперкупата на България. Как ще коментираш представянето на отбора през предишния сезон?

- Мога да кажа изрично, че заслужавахме да спечелим тези два трофея. Най-сериозният ни конкурент бе Балкан, който водеше в класирането на НБЛ. Смятам, че в случай че шампионата беше доиграно, имахме късмет да спечелим и шампионската купа.

- Ти беше измежду играчите с основна роля в тима. Доволен ли си от твоето показване?

- Не, съвсем в никакъв случай не съм удовлетворен от себе си. Имаше положителни и неприятни моменти, както във всеки сезон. Беше нелоша спортна година.

- През немалка част от твоята кариера тренираш и играеш под управлението на Константин Папазов. Какво научи от него до този миг?

- От него научих доста неща за живота и много препоръки. Научих, че би трябвало да бъдеш положителен, да имаш воля и постоянно да се бориш за победа.

- Очаква се това лято да бъде основана Асоциацията на играчите в НБЛ? Какво е твоето мнение по тази тематика?

- Това е хубаво нещо, което всички играчи организираме. Имаше потребност от това всички баскетболисти да се съберат и да дават хрумвания, с цел да се усъвършенства самото състезание.

- Вероятно през идващия сезон няма да се разчита на задгранични играчи в множеството клубове. Как ще се отрази това на българските баскетболисти?

- Това е доста добре за българските баскетболисти. Не знам доколко може да се получи. Колкото и да е добре за всяка страна да разчита единствено на локални играчи, няма по какъв начин да се разминем без чужденци. Българите не сме чак толкоз доста. Изглежда мъчно всичките 10 тима да бъдат запълнени единствено с български играчи.

- Как ти се стори конкуренцията в родния шампионат през предходната акция?

- Смятам, че равнището се подвига всяка година. Имаше тимове с много изравнени сили, изключително преди да се спре шампионата. Всички знаем, че това бяха Левски, Балкан, Берое и Рилски състезател, които демонстрират много съществено равнище в европейските шампионати.

- Твоето наличие в българския баскетбол стартира да се усеща от ден на ден. Как те кара да се чувстваш този факт?

- Това се пробвам да реализира още от първия ден, в който влязох в залата. Опитвам се да допринеса за развиването на родния баскетбол и да бъда запомнен. Чувството е хубаво. Още нищо не съм постигнал, прочут съм единствено по нашата територия, тъй че това не ме удовлетворява. Имам още доста работа.

- През 2016 година съумя да се докоснеш до Евролигата, откакто бе част от Фенербахче. Какво е възприятието да играеш в най-хубавия шампионат на Стария континент?

- Бях много шокиран през първите два месеца, когато се озовах във Фенербахче. Такава подготовка, база, отношение и почитание не съм виждал на никое място до момента. Беше доста потребно. Стори ми се доста висока летва от Левски да отида непосредствено във Фенербахче. Затова ми се коства, че не се получиха нещата по най-хубавия метод.

- По време на престоя си при „ фенерите “ имаше опцията да попиваш от знанията на треньор като Желко Обрадович. Какво въздействие оказа той върху твоето развиване?

- Той ми оказа помощ за доста неща, изключително за дребните елементи, които много играчи и треньори подценяват. Точно тези неща демонстрират, че дребните елементи вършат един тим и един състезател сполучлив.

- През 2018/2019 носеше екипа на Истанбул, където имаше немалка роля. Как ще оцениш престоя си в този тим, който играеше в едно от най-силните шампионати в Европа?

- Условията в организацията бяха на доста високо равнище, както в множеството тимове в Турция. Тимът имаше много проблеми с бюджета, само че с всички играчи се разбирах доста добре. Имахме доста положителни моменти през сезона, борихме се да не изпаднем от първа дивизия, тъй като шампионатът в южната ни съседка разполага с доста сформира, които имат високи бюджети. Имахме много положителни мачове, изненадахме няколко мощни отбора, само че и сменихме много баскетболисти. Престоят ми там беше добър опит.

- Вече стартира да попадаш по-често в проектите на Росен Барчовски. Какво значи за теб да защитаваш цветовете на България?

- Това е най-готиното възприятие, без значение в кой отбор играеш и на какво равнище. За мен срещите с представителния тим са най-важните. Искам да благодаря на Росен Барчовски за доверието. Да защитаваш цветовете на националния тим е чест и горделивост.

- До този миг националният тим има победа и загуба в европейските квалификации. Как оценяваш възможностите на отбора за класиране на Евробаскет?


- Имаме много огромни шансове за класиране. Това се видя още на мача против Гърция, а по-късно и против състава на Латвия. През ноември би трябвало да играем с Босна и Херцеговина. Ако успеем да запазим това ядро, химията сред нас и Александър Везенков се причисли към отбора за идващия прозорец, имаме много огромни шансове. Смятам, че сме един от двата най-хубави отбора в групата.

- Имаш ли към този момент някаква изясненост къде ще играеш през идващия сезон?

- Това лято ще бъда свободен сътрудник. Не обичам да споделям от рано какво се случва, към момента не знам какво ще стане след три месеца. Засега изчаквам.

- Къде искаш да се видиш след 5 години?

- След 5 години желая да се видя на най-хубавото място за моята кариера. Искам да се усещам най-добре там, където ще съм. Искам хората да ме почитат, а аз да почитам тима, в който ще съм и нещата да се развиват в положителен проект за мен.

Superbasket.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР