Кресонът е съчетал в себе си зеленчук и билка. В

...
Кресонът е съчетал в себе си зеленчук и билка. В
Коментари Харесай

Кулинарни тънкости при готвенето с кресон

Кресонът е съчетал в себе си зарзават и билка. В кулинарията се употребява култивираното растение. Тъй като избира водата и вирее край нея, се назовава още е воден крес или мокреш, даже поточарка.

В далечното минало бил употребен като тонизиращо средство в борбите, както и като лекарство. Най-популярната му приложимост от предишното обаче се свързва с британската работническа класа. Когато нямали самун, те го употребявали за съществена храна. Така, тук-там и до през днешния ден кресонът се назовава „ хлябът на бедните “.

В кулинарията се употребяват листата на кресона. В взаимозависимост от отглеждания вид, те са гладки, сочни и разнообразни по величина и форма. Отличават се с лют усет, наподобяващ този на хряна.

Листата на кресона са богати на потребни субстанции като желязо, йод, витамин С и други. Освен това той се отличава с минимално количество калории в състава си. Доказано е, че 80 г от зеленчука на ден са способни да заместят пет порции плодове и зеленчуци.

 Листа Кресон

Листата на кресона се употребяват основно за декорация на редица блюда и сандвичи. Той се употребява свеж и не изисква никаква топлинна обработка. Подхожда си с яйчени артикули, както и сирена.

Освен свеж, кресонът се употребява и варен. Нужни да му няколко минути в гореща вода, с цел да омекне. Така подготвен, той е уместно допълнение към сосове и пюрета. Използва се и при приготвянето на супи с кресон.

Пикантният усет на кресона го трансформира в прелестен свършек на ястия с дивеч, печени меса и сосове за риба. С количеството му обаче не би трябвало да се прекалява, с цел да не стане доста горчиво. Комбинира се с тежки артикули с ненатрапчива миризма, при които може да изпъкне.

Освен листата на кресона, някои употребяват и неговите кълнове. Заедно с листата, те са отлично допълнение към салати и гарнитури.

 Супа от Кресон

Супа от кресон

Необходими артикули: 500 г кресон, 2 с.л.олио, 1 картоф, 1 глава остарял кромид лук, 1/4 ч.л. сол, 1/4 ч.л. черен пипер млян, 2.50 ч.ч.бульон пилешки, 2.50 ч.ч. краве прясно мляко, ¼ ч.ч. сметана течна.

Начин на подготвяне: Олиото се загрява в дълбока тенджера. Добавят се нарязаните на кубчета картоф и лук. Разбъркват се, поръсват се със сол и пипер на усет. Силата на котлона се понижа и се оставя за 5 минути да покъкри.

Добавят се бульонът и млякото. Котлона се усилва и откакто клокне, температурата се понижава и се оставя за още 10 минути.

Добавя се нарязаният кресон, разбърква се и се оставя за още 4-5 минути без похлупак. Супата се трансферира в блендер и се разрушава до приемането на хомогенна примес.

Връща се в тенджерата и се подправя на усет. Сервира се в обособени порции, гарнирани със сметана и пресни листа кресон.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР