Кремиковският манастир, Перперикон и Термите на античен Диоклецианопол (днешна Хисаря)

...
Кремиковският манастир, Перперикон и Термите на античен Диоклецианопол (днешна Хисаря)
Коментари Харесай

Кремиковският манастир, "Перперикон" и Термите на Хисаря ще бъдат облагородени с европари

Кремиковският манастир, " Перперикон " и Термите на древен Диоклецианопол (днешна Хисаря) са измежду обектите, които ще бъдат облагородени със средства от ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020, заяви ведомството.

Общините София, Казанлък, Кърджали и Хисаря аплайват с планове за общо над 31 млн. лева за възстановяване, социализиране и повишение на туристическия капацитет на тези културно-исторически обекти с национално значение. С утвърждението им ще бъде разпределен над 40% от ресурса по процедурата " Развитие на туристически атракции ", който е в размер на 98.5 млн. лева През този програмен интервал туристически обекти се финансират с безплатни средства от програмата и с финансови принадлежности посредством Фонда на фондовете.

Община София кандидатства с плана " Кремиковски манастир – духовният център на Софийската Света гора " . Той планува реституция на фрески, ремонт на покрива и дренажа на средновековна черква " Свети Георги " и социализация на археологически структури. Ще бъде построено Северно манастирско крило, в което ще се обособят информативен център, музейна експозиция, магерница, параклис и камбанария, манастирски работилници за произвеждане на сладка и сиропи, образование на лагерници и гости в направата на манастирски сувенири. Така ще се сътвори повсеместен нов туристически артикул, който да съчетае културните и духовни полезности с естествените забележителности, се показва в известието на министерството.

 Кремиковският манастир,
© Министерство на районното развиване и благоустройството

Проектът " Светът на траките " на община Казанлък планува консервация, реституция и социализация на тракийска гробница и паметен комплекс " Оструша " и създаване на велосипедна алея от гр. Крън до гр. Шипка. Планирано е също построяването на туристически комплекс, който ще има функционалността на информативен център и ще извършва ролята на " портал " за посещаване на Долината на тракийските царе. Той ще разполага с многофункционална зала с 3D виртуална действителност, с опция за образуване на разнообразни събития, занаятчийски ателиета и конферентна зала. В комплекса ще има и тронна зала – музей, за който ще бъдат доставени восъчни фигури на тракийски владетели.

Община Кърджали кандидатства с план за консервация и реституция на част от археологическия комплекс " Перперикон " и създаване на туристическа инфраструктура за неговата социализация. Целта е постигането на интегриран туристически артикул " Перперикон " и неговото разпространение посредством разпространяване на осведомителни и рекламни материали, закупуване на интерпретативна техника и съоръжение за посетителския център на комплекса.

 Кремиковският манастир,
© Министерство на районното развиване и благоустройството

Проектът на община Хисаря " Античният град Диоклецианопол (гр. Хисаря) – перлата на провинция Тракия на балнеолечението в римската империя " , включва три обекта: южната врата на Диоклецианопол; Термите и североизточната ъглова кула. В тях ще бъдат изпълнени консервационно-реставрационни и строително-монтажни работи за възстановяване на цялостния туристически артикул с допълнени ограничения за интерпретация и информация по отношение на историята, смисъла и развиването на обектите.

Всички планувани в плановете действия, свързани с реституция, консервация, запазване, експониране на недвижими културни полезности, както и реорганизация, ремонт или създаване на техническа инфраструктура в техните граници, ще се правят в сходство с наредбите на Закона за културното завещание, Закона за устройство на територията и други нормативни актове, се прецизира още в известието.

По процедурата по-рано тази година бяха отпуснати 8.2 млн. лева за реституция, акомодация и възобновяване на Синагогата във Видин и околното ѝ пространств.

Проекти за остатъка от ресурса в размер на 59 млн. лева могат да се подават до 31 декември 2021 година Според Насоките за кандидатстване на Фондовете за градско развиване предложенията се преглеждат по реда на постъпването им, до привършване на разполагаемия безплатен финансов запас, т.е. при разпределението на средствата се ползва правилото " първи по време – първи по право ". Затова всички евентуални бенефициенти, които биха желали да аплайват за комбинирана поддръжка (безвъзмездна финансова помощ и финансови инструменти), би трябвало да приготвят и подадат навреме своите планове пред Фондовете за градско развиване (финансовите посредници) по Оперативна програма “Регионално развитие”, както и да изискват съответния номер и дата, идентифициращи поредността на входираното предложение.

Повече информация за обсега на ограниченията за финансиране, механизма на вложение, допустимия териториален обсег и допустимите крайни получатели, са посочени в оповестените от Фондовете предложения, оповестени на следните адреси:

- " Регионален фонд за градско развиване " АД (ФГР за Северна България) - http://jessicafund.bg/bg/fond-sever/;
- ДЗЗД " Фонд за устойчиви градове " (ФГР за гр. София и Южна България) -https://www.citiesfund.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР