Кремиковският манастир, „Перперикон“ и Термите на античен Диоклецианопол (днешна Хисаря)

...
Кремиковският манастир, „Перперикон“ и Термите на античен Диоклецианопол (днешна Хисаря)
Коментари Харесай

Кремиковският манастир, „Перперикон“ и Термите на Хисаря получават еврофинансиране

Кремиковският манастир, „ Перперикон “ и Термите на древен Диоклецианопол (днешна Хисаря) са измежду обектите, които ще бъдат облагородени със средства от ръководената от районното министерство оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020.

Общините София, Казанлък, Кърджали и Хисаря аплайват с планове за общо над 31 млн. лева за възстановяване, социализиране и повишение на туристическия капацитет на тези културно-исторически обекти с национално значение. С утвърждението им ще бъде разпределен над 40% от ресурса по процедурата „ Развитие на туристически атракции “, който е в размер на 98,5 млн. лева През този програмен интервал туристически обекти се финансират с безплатни средства от програмата и с финансови принадлежности посредством Фонда на фондовете.

Община София кандидатства с плана „ Кремиковски манастир – духовният център на Софийската Света гора” . Той планува реституция на фрески, ремонт на покрива и дренажа на средновековна черква „ Свети Георги “ и социализация на археологически структури. Ще бъде построено Северно манастирско крило, в което ще се обособят информативен център, музейна експозиция, магерница, параклис и камбанария, манастирски работилници за произвеждане на сладка и сиропи, образование на лагерници и гости в направата на манастирски сувенири. Така ще се сътвори повсеместен нов туристически артикул, който да съчетае културните и духовни полезности с естествените забележителности.

Проектът „ Светът на траките “ на община Казанлък планува консервация, реституция и социализация на тракийска гробница и паметен комплекс „ Оструша “ и създаване на велосипедна алея от гр. Крън до гр. Шипка. Планирано е също построяването на туристически комплекс, който ще има функционалността на информативен център и ще извършва ролята на „ портал “ за посещаване на Долината на тракийските царе. Той ще разполага с многофункционална зала с 3D виртуална действителност, с опция за образуване на разнообразни събития, занаятчийски ателиета и конферентна зала. В комплекса ще има и тронна зала – музей, за който ще бъдат доставени восъчни фигури на тракийски владетели.

Община Кърджали кандидатства с план за консервация и реституция на част от археологическия комплекс „ Перперикон “ и създаване на туристическа инфраструктура за неговата социализация. Целта е постигането на интегриран туристически артикул "Перперикон " и неговото разпространение посредством разпространяване на осведомителни и рекламни материали, закупуване на интерпретативна техника и съоръжение за посетителския център на комплекса.

Проектът на община Хисаря „ Античният град Диоклецианопол – перлата на провинция Тракия на балнеолечението в римската империя “, включва три обекта: южната врата на Диоклецианопол; Термите и североизточната ъглова кула. В тях ще бъдат изпълнени консервационно-реставрационни и строително-монтажни работи за възстановяване на цялостния туристически артикул с допълнени ограничения за интерпретация и информация по отношение на историята, смисъла и развиването на обектите.

По процедурата по-рано тази година бяха отпуснати 8,2 млн. лева за реституция, акомодация и възобновяване на Синагогата във Видин и околното ѝ пространство, с което комплексът ще бъде трансфорат в атрактивна туристическа и културна дестинация.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР