Кремъл цели символична победа с искането за плащане в руска

...
Кремъл цели символична победа с искането за плащане в руска
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Сега е моментът Европа да поиска не само плащането, но и цената на газа да е в рубли

Кремъл цели алегорична победа с настояването за заплащане в съветска валута - в действителност не може да си разреши да спре кранчето Кремъл разгласи предходната седмица, че " Газпром " е инструктиран да приема единствено заплащания в рубли за съветския природен газ, изнасян към " вражески страни ". На " Газпром " и Руската централна банка е дадена една седмица период да уточнят детайлите по новата политика.

Пазарите и аналитиците към този момент няколко дни се чудят дали това е някаква действителна опасност за доставките на газ, или следващата алегорична стъпка на Кремъл, част от осведомителната война. В деня на оповестяване на решението за заплащане в рубли цената на природния газ на главните тържища в Европа се подвигна с 20%, само че единствено 2 дни по-късно се върна назад на същото равнище.

Реториката на Русия усилва пазарната волатилност, само че към този момент няма упования, че Русия ще се осмели да врътне кранчето. Това не е учудващо, тъй като играта " заплащане в рубли " към този момент беше играна един път – във връзка с външния дълг. Преди към месец Русия разгласи, че ще заплаща външния дълг в рубли – като един тип " наказване " за Запада.

Проблемът е, че заплащане в неконвертируема валута би представлявало банкрут по външния дълг, какъвто Русия не е обявявала от времето на Ленин. Един банкрут би имал тежки репутационни вреди за самата Русия, само че и би санкционирал най-много западни вложители, които имат вяра в Путин макар войната.

Вероятно заради тези аргументи Русия към този момент цялостен месец не реализира опасността си да заплаща външния дълг в рубли. Вместо това и съветското държавно управление, и съветските енергийни компании заплатиха близо 4 милиарда задължения в долари. Милиарди долари заплатиха и частните съветски компании, които сякаш също бяха задължени да заплащат в рубли.

Русия заплаши да заплаща външния дълг в рубли, само че към този момент не се осмелява да го направи. Дали ще е същото с природния газ? В първите дни на войната в Европа имаше терзание дали Русия няма да врътне кранчето и да спре газа измежду зима. Всъщност в случай че искаше да направи този ход, Москва щеше да го изиграе през зимата - това би основало огромни проблеми за Европа.

Мина към този момент месец, зимата завършва, само че кранчето не е спряно. Причината е доста елементарна – Русия има потребност от приток на валута, с цел да не рухне напълно, а Европа обезпечава съвсем всички доходи на " Газпром ". Русия е тотално подвластна от европейския пазар на газ – за съпоставяне, износът за Китай е над 10 пъти по-нисък, в сравнение с за Европа, а и Китай купува газа по доста ниска цена.

Основният потенциал на съветските газопроводи е ориентиран към Европа, това е инфраструктура, изграждана повече от половин век. Засега има единствено един настоящ газопровод към Китай. Нещо повече, европейската и азиатската част на Русия към момента не са свързани с газопроводи – т.е. Русия и да желае, не може да пренасочи газ от европейския пазар към Китай.

На този стадий Русия няма къде да изнася своя газ с изключение на към Европа. Това може да се промени след години, само че в случай че сега Русия желае доходи от газ, те могат да дойдат единствено от Европа. А Москва очевидно желае доходи от газ и по тази причина изнася оптимални количества и даже ги придвижва през Украйна – т.е. Русия заплаща на страната, с която е във война, единствено и единствено да може да продаде газ на Европа.

Явно Русия не може да спре кранчето, по тази причина желае да реализира някаква алегорична " победа " като промени заплащането за газ от твърда валута към рубли. Забележете – самата цена на природния газ си остава в твърда валута, единствено заплащането е в рубли. Сега е моментът Европа да изиска освен заплащането, само че и цената на газа да е в рубли.

Фиксира се някаква цена в рубли и тя е годна за 20 години напред. Русия незабавно ще откаже. И напълно разумно, тъй като съветската рубла непрекъснато се обезценява – освен от началото на войната, само че и доста преди този момент. Преди финансовата рецесия през 2009 година един $ струваше под 25 рубли, в този момент коства над 100. Ако имахме дълготраен контракт за газа в рубли, газът през днешния ден щеше да е без пари.

Какво значи заплащане на газа в рубли? И сега " Газпром " получава долари и евро за продажбата на газ, само че е длъжен да обърне тези валутни доходи в рубли, с цел да поддържа цената на съветската валута. Изискването за заплащане в рубли значи, че ще стане безусловно същото, само че една стъпка по-рано – купувачът на газ ще обърне твърдата валута в рубли, които по-късно ще отидат в " Газпром ".

Както знаем, рублата не е конвертируема, т.е. човек не може да обърне рублите си в твърда валута когато си изиска. Но противоположното не е правилно – допустимо е твърда валута да се обърне в рубли, това интензивно се предизвиква от управляващите в Русия. Така че механически може да се откри решение за превалутиране и заплащане в рубли. Но това би било нарушаване на договорите.

Една страна по контракт не може да наложи едностранно смяна в клаузите по контракта – смяна може да има единствено при предоговаряне, а то постоянно се проточва месеци наред. Отворят ли се договорите за предоговаряне, европейските компании наложително ще слагат въпроса за цената. Така или другояче, някои от огромните вносители на газ оповестиха, че ще продължат да заплащат в евро и долари.

Русия надали ще посмее да им спре газа. " Газпром " постоянно е твърдял, че е сигурен снабдител, който постоянно си извършва договорите – спре ли газът без договорно съображение, ще унищожи своята известност и ще загуби пазарите си в Европа за доста дълго време Какво ще стане с по-малките купувачи?

Някои по-малки консуматори могат и да се съгласят да заплащат в рубли – Унгария да вземем за пример надали доста ще се съпротивлява. Но други пък още побързо ще се ориентират към различни доставки. България, както знаем, заплаща предплатено за съветския газ и в случай че в " Булгаргаз " имат някакъв здрав разсъдък, евентуално към този момент са платили газа за месец април, тъй че ще има един месец разполагаем, преди да предприеме нещо.

Дотогава отоплителният сезон от дълго време ще е приключил и съветският газ няма да е толкоз сериозен. Но цялата обстановка с газа демонстрира, че би трябвало час по-скоро да се приключи газовата връзка с Гърция и терминалът за полутечен газ в Александруполис, където страната ни е съсобственик.

С тази инфраструктура ще можем освен да получим единия милиард куб.м на ниска цена азерски газ годишно, които към този момент имаме по контракт, само че и да осигурим и други различни доставки. Така или другояче, Русия ни таксува за газа по пазарни цени, само че по пазарни цени можем да намерим и други снабдители. Обаче това може да стане единствено когато приключим газовата инфраструктура.

Източник: " 24 часа "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР