Кремъл се надяваше, че като забрани вноса на хранителни продукти

...
Кремъл се надяваше, че като забрани вноса на хранителни продукти
Коментари Харесай

Руските санкции срещу ЕС - как сметките на Москва излязоха криви

Кремъл се надяваше, че като забрани вноса на хранителни артикули от Европейски Съюз, производителите им ще упражнят напън върху държавните управления и глобите против Русия бързо ще бъдат анулирани, показва Дойче веле.
Каква е равносметката през днешния ден?


През август 2014 година президентът Владимир Путин наложи възбрана върху вноса на селскостопански артикули и храни от Европейския съюз. Година по-късно той разпореди унищожаването на храни от Европейски Съюз, които нелегално са били импортирани в Русия.

Според Московската организация за кредитен рейтинг (ACRA) ембаргото, наложено от Русия, коства 0,2 процентни пункта на съветския Брутният вътрешен продукт. На пръв взор това наподобява малко, само че в действителност води до увеличението на цените на доста артикули.

По-високи разноски за съветския консуматор

Алексей Портанский от Московската икономическа школа изяснява пред Дъждовни води, че въпреки ответните наказания да са довели до увеличение продуктивността на съветските компании, това не е провокирало понижаване на цените. " Производителите се възползват от обстоятелството, че сега не съществува естествена конкуренция, с цел да осъществят облага ", споделя специалистът. Руската академия на националната стопанска система и обществена администрация пресмята, че от налагането на глобите насам всеки съветски жител харчи приблизително с към 4400 рубли (около 320 евро) повече на година.

След въвеждането на ответни наказания Русия бързо откри заместители. " Вносът на свинско месо е намалял с две трети, на домашните птици с към 60 на 100, а на зеленчуци - с към 50 на 100 ", споделя Алексей Портанский. Заради търсенето на заместители акциите на съветските производители на храни са се повишили през първите две - три години.

Освободените от ембаргото ниши в този момент се заемат най-вече от съветски производители, а износът от страните от Оперативно-наблюдателно дело, Латинска Америка, Азия и Африка се е повишил. Въпреки стремителния напредък на продуктивността в Русия, качеството доста се е влошило, изключително при сиренето и млякото. " Пазарът е наводнен от нискокачествени млечни артикули ", споделя за Дъждовни води Олга Фетищева от московската консултантска компания SRG Group. Също по този начин вносът на палмово масло внезапно се е нараснал, защото се употребява за на ниска цена сурогат на млечните мазнини.

Унищожаване на артикули

Храни, които са обект на възбрана, не престават да се доставят в Русия. За три години управляващите са унищожили общо 26 000 тона артикули, най-вече полски ябълки и турски домати. Междувременно повече от 500 000 души подписаха петиция с настояването такива артикули да бъдат раздавани на нуждаещите се руснаци. Засега реакция няма.

Според информация на съветските митнически служби, количеството на незаконно внасяните артикули в страната продължава да пораства: през 2016 година са унищожени 3 000 тона, а през 2017 година - 8 000.

В множеството случаи ембарговите артикули стигат до Русия през Беларус и Казахстан. Заедно с Армения и Киргизстан тези страни образуват Евразийски стопански съюз. В интернет към този момент се популяризират вицове за " стриди и тропически плодове от Беларус ".

Алексей Портанский изяснява, че съветското ембарго ще докара до напрежение в границите на Евразийския стопански съюз. " Страните не са съгласни с контрасанкциите на Русия. Обикновено такава организация би трябвало да следва единна политика. В този случай това води до незаконен пренос на артикули. Комисията към Евразийския стопански съюз постанови, че съветските митнически органи нарушават разпоредбите на организацията, когато ревизират за съществуването на неразрешени артикули ", споделя Портанский.

Отрицателен резултат

Портанский счита, че контрасанкциите имат негативен резултат върху Русия. " Преобладават политическите съображения, желанието да се " отвърне на удара ", по тази причина и икономическият резултат не е прекомерно огромен ", споделя той. Целта на ответните наказания бе да принудят производителите в Европейски Съюз да окажат напън върху държавните управления за бързото унищожаване на рестриктивните мерки против Русия. " Това не се случи и в този момент Москва просто не може да измъкне от тази конкуренция ", споделя специалистът. Според Портанский отрицателната изразителност и пропагандата на Москва против Запада също пречи на повдигането на възбраните.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР