Кремъл съобщи, че руските миротворци са започнали да се изтеглят

...
Кремъл съобщи, че руските миротворци са започнали да се изтеглят
Коментари Харесай

Кремъл: Руските миротворци са започнали да се изтеглят от Нагорни Карабах

Кремъл заяви, че съветските миротворци са почнали да се изтеглят от Карабах , поставяйки завършек на дългогодишното си наличие, което обезпечи на Москва значима опора в стратегически значимия район на Южен Кавказ, съобщи Ройтерс.

Миналия септември Азербайджан върна контрола си над сепаратисткия район Нагорни Карабах макар наличието на съветските миротворци, което провокира всеобщо разселване на живеещите там етнически арменци.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков удостовери, че съветските миротворци се отдръпват от Нагорни Карабах, без да дава повече детайлности по случая.

Решението за предварително евакуиране на съветските миротворци, краткотрайно ситуирани на територията на Азербайджан в сходство с тристранното съглашение от 2020 година, е взето от водачите на Русия и Азербайджан. Процесът към този момент е почнал, като министерствата на защитата на двете страни ползват съответните ограничения за осъществяване на това решение, съобщи Хикмет Хаджиев , консултант по външната политика на азербайджанския президент, представен от азербайджанската новинарска организация АЗЕРТАДЖ.

Споразумение , реализирано през ноември 2020 година с посредничеството на Москва, приключи шестседмичните сражения сред азербайджанските сили и етническите арменски сили. По това време там са били ситуирани близо 2000 съветски военнослужещи, 90 бронетранспортьора и 380 автомобила и елементи от друга техника, заяви министерството на защитата в Москва.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР