Кремъл разкритикува решението на САЩ да започнат да доставят на

...
Кремъл разкритикува решението на САЩ да започнат да доставят на
Коментари Харесай

Кремъл критикува САЩ за доставката на боеприпаси с обеднен уран на Украйна

Кремъл разкритикува решението на Съединени американски щати да стартират да доставят на Украйна американски муниции с обеднен уран, предадоха международните организации.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков през днешния ден напомни, че НАТО е употребила доста муниции с обеднен уран при бомбардирането на Югославия през 1999 година, което е провокирало скок в случаите на ракови болести и други заболявания.

Тези последствия също по този начин бяха усетени от идващите генерации на тези хора, които по някакъв метод са влезнали в контакт или са били в региони, в които тези оръжия са били употребявани “, добави Песков и предизвести, че същото ще се случи и в Украйна и че отговорността ще е на Съединени американски щати.

Използването на муниции с обеднен уран поражда оживени диспути в света. Международната коалиция за възбрана на оръжията с уран споделя, че поглъщането или вдишването даже на прахуляк с обеднен уран може да провокира рак и вродени недостатъци, написа Българска телеграфна агенция.

Но в отчет на Програмата за околна среда на Организация на обединените нации по отношение на въздействието на обеднения уран в Сърбия и Черна гора по времето, когато те бяха част от Югославия, се установи, че
„ няма забележителна, широкоразпространена болест “.
Международната организация за атомна сила съобщи, че проучвания в някогашна Югославия, Кувейт, Ирак и Ливан демонстрират, че остатъци от обеднен уран, разпръснати в околната среда, не съставляват радиологичен риск за популацията на засегнатите региони.

Някои сръбски политици оспориха тези заключения и оповестиха за нарастнали случаи на злокачествени болести и гибел от потреблението на муниции с обеднен уран.

Британското кралско сдружение съобщи в отчет от 2002 година, че рисковете за бъбреците и за други органи от потреблението на муниции с обеднен уран е доста невисок както за множеството военни на бойното поле, по този начин и за тези, които живеят в зони на спор.

По време на аудиенция в Киев през вчерашния ден американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че
Съединени американски щати ще дават нова помощ на Украйна в размер на 1 милиард $,
а редом с това Пентагонът заяви, че Съединени американски щати ще дават на Украйна 120-милиметрови муниции с обеднен уран, предопределени за американските танкове „ Ейбрамс “, които Вашингтон даде обещание на Киев.

Помощта, обещана от Вашингтон на Украйна, включва и 5,4 милиона $ замразени съветски активи, принадлежащи на съветски олигарси. Вашингтон има желание да ги съобщи на Украйна в поддръжка на процеса на реинтеграция и рехабилитация на украинските ветерани.

Днес Песков съобщи, че решението на Съединени американски щати по отношение на съветските активи се възприема доста отрицателно в Москва и акцентира, че Русия счита за противозаконна всяка конфискация на съветски активи, било то обществени или частни. Песков даде обещание, че това ще докара по един или различен метод до правосъдно дело.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР