Кремъл протестира срещу екстрадицията от Грузия в САЩ на руснак,

...
Кремъл протестира срещу екстрадицията от Грузия в САЩ на руснак,
Коментари Харесай

САЩ арестуваха руснак за контрабанда на ръководства на изтребители

Кремъл стачкува против екстрадицията от Грузия в Съединени американски щати на руснак, който е упрекнат, че е внесъл контрабандно в Русия управления за изтребители F-16 в нарушаване на американския закон за оръжеен експорт, съобщи " Ройтерс ".

Разработчикът на програмен продукт Олег Тишченко е бил екстрадиран в Съединени американски щати по-рано тази година от Грузия, където бил задържан въз основа на американска заповед за задържане. Според съветски дипломати в този момент той е държан в затвор в щата Юта, а делото против него ще стартира по-късно тази година. 42-годишният Тишченко споделя, че купил управленията за F-16 от " Ибей " за създаване на реален симулатор на полети. Повдигнати са му обвинявания по пет пункта, в това число противозаконен импорт, скрит план против Съединени американски щати и нарушение на Закона за експорт на оръжия на Съединени американски щати, споделиха съветски дипломати. Той проявявал интерес и към управления за по-усъвършенствани американски самолети, като да вземем за пример многоцелевия изтребител F-35 по технологията стелт, се твърди в молбата от Съединени американски щати за изгонването му.

Днес съветското посолство във Вашингтон съобщи, че е допустимо Тишченко да е бил целеустремено измамен от управляващите на Съединени американски щати. " По този случай има признаци за провокация от разследващи служби на Съединени американски щати ", се споделя в изказване на посолството.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи през днешния ден в отговор на въпрос, че Москва е обезпокоена от практиката на Съединени американски щати да екстрадират съветски жители от трети страни като Грузия. Самата Русия не екстрадира свои жители. Това е неразрешено в съветската конституция, отбелязва " Ройтерс ".

" Той е съветски жител ", сподели Песков за Тишченко. " Наистина сме обезпокоени и недоволни от сходни трансгранични провокационни дейности на американците към съветски жители. Изразяваме безпокойството и недоволството си пред американски сътрудници на разнообразни равнища ", съобщи той. Русия ще следи от близко дали Съединени американски щати съблюдават правата на Тишченко, сподели Песков. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР