Кремъл призна, че проблем-2024 (когато изтича мандатът на Владимир Путин

...
Кремъл призна, че проблем-2024 (когато изтича мандатът на Владимир Путин
Коментари Харесай

Новая газета: В Кремъл узряха за нова Конституция и премиер

Кремъл призна, че проблем-2024 (когато изтича мандатът на Владимир Путин и той няма право да се кандидатира още веднъж за президент най-малко за още 6 години, бел.ред.) е нерешим при съществуващия парламентарен ред. Суперпрезидентската република, основана през 1993 година за бетониране на успеха на Борис Елцин над Върховния съвет и добила финален образ по време на 20-годишното ръководство на Владимир Путин, доживява последните си месеци.

Политическият сезон, открит с президентското обръщение към Федералното заседание на 15 януари,

дава обещание да стане революционен.

Измененията в Конституцията, които могат да са факт още през септември тази година, развързват ръцете на Кремъл за установяването на всякаква система за ръководство на страната с небосвод след 2024 година, само че също по този начин слагат под подозрение целите за отбрана на правата на индивида, закрепени в настоящата Конституция на Русия. Избраният сюжет за предаване на властта след края на пълномощията на настоящия президент е миниран с доста опасности - от гражданско разделяне до въпроса за ориста на днешната Конституция до нови вътрешни спорове в ръководещия хайлайф за преразпределение на сферите на въздействие.

От следващото президентско обръщение тази година се очакваше най-много разискване на проблемите, свързани с възходящата икономическа рецесия, рухването на приходите на жителите и все по-голямата беднотия. Речта на Владимир Путин стартира по дежурния метод - в страната е настъпил моментът за промени. След това президентът в действителност мина към обществените проблеми, предлагайки няколко посоки за обществени помощи за разнообразни групи жители - от майнчинските след раждането на първо дете до възстановяване на изискванията за жилищни заеми и безвъзмездни обяди за учениците. След това обаче мина към значителната част - анонсира огромна конституционна промяна. Централна част в нея е преразпределението на пълномощията сред другите клонове на властта и появяването на нов орган - Държавен съвет, в работа на който ще вземат участие губернаторите на другите съветски райони. Нови пълномощия може да получи и Държавната дума, която ще може независимо да избира и утвърждава кандидатурата на премиера.

Тази концепция беше дефинирана предходната година от ръководителя на Думата Вячеслав Володин и официално тя ще способства за " развиването на демокрацията и парламентаризма ", само че в реалност най-много

лимитира суперпрезидентската република.

В рамките на настоящата Конституция президентът предлага кандидатурата на премиера за одобряване от Народното събрание и има право да го разпусне в тази ситуация на троент отвод да я утвърди. Думата ще утвърждава и министрите, като президентът няма да може да се намесва в този развой. За президента остава опцията да уволнява премиера и обособени членове на държавното управление, в случай че те изгубят неговото доверие.

Президентът съхранява контрола върху силовите ведомства, в това число и върху прокурорите в районите, които той ще назначава след съвещания със Съвета на федерациите. Той ще може да насочва запитвания в Конституционния съд за сходство на признатите закони с Конституцията, а след поддръжка от Съвета на федерациите - ще може да отстранява ръководителите на Върховния и Конституционния съд.

Изменения от подобен мащаб не са просто промени в Конституцията, това в действителност е приемане на напълно нова Конституция.

Засега не е ясна ролята на самия Владимир Путин в новата настройка на властта, само че е несъмнено, че има необятно пространство за маневри.

Най-вероятно, при запазването на настоящата възбрана за трети следващ президентски мандат, и в изискванията на намаляване на президентските пълномощия, той ще претендира по едно и също време за длъжността министър председател или ръководител на Държавния съвет.

Слабото място на тази структура

наподобява формалното послушание на основните силови структури на президента. Вероятно създателите на измененията мислят стратегически - освен за преходния интервал към 2024 година, само че и за по-далечното бъдеще. Те се пробват да избегнат концентрацията на властта в ръцете на приемника на настоящия президент и войната за превъзходство. Тези промени в Конституцията не опонират на другите сюжети за предаването на властта, неофициално обсъждани предходната година. Така да вземем за пример Държавният съвет като нов парламентарен орган ще може да координира интеграцията на Русия и Беларус.

Паралелно се възнамеряват промени по основната 15 алинея на Конститяцията, която постановява приоритет на интернационалното право над съветското. Според новата концепция интернационалните контракти ще работят на територията на страната единствено при положение, че " те не лимитират правата и свобовите на съветските жители ".

Мащабът на конституционната промяна допуска, че властта би трябвало да получи мандат от жителите за нея. Няма по какъв начин да се мине просто с гласоподаване на Народното събрание, както стана с удължаването на периода на президентския мандат през 2008 година Затова и промените в структурата на ръководство на страната ще се миксират с лозунги за битка за обществена правдивост - в новата редакция на Конституцията се предлага да се откри нов най-малък витален стандарт и да се планува регулярна индексация на пенсиите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР