Кремъл потвърди, че бивш руски представител, идентифициран в медийни публикации

...
Кремъл потвърди, че бивш руски представител, идентифициран в медийни публикации
Коментари Харесай

Кремъл отрича US шпионин да е имал достъп до Путин

Кремъл удостовери, че някогашен съветски представител, разпознат в медийни изявления като сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ в Русия, фактически е работил в съветската президентска администрация, оповестиха международните организации. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че Олег Смоленков е работил в съветската президентска администрация, само че в интервала 2016-2017 година е бил уволнен. Според Песков той не е имал директен достъп до президента Владимир Путин. Си Ен Ен твърди, че сътрудникът не е бил измежду най-близкото обграждане на Путин, само че от десетилетия имал персонален достъп до Путин и е дал скрито направени фотоси на документи от бюрото на президента. Според изявленията точно той е предал доказателства за директната интервенция на съветския президент в американските избори през 2016 година Във вторник съветският в. " Комерсант " разкри, че става дума за Олег Смоленков.

Говорителят на Кремъл удостовери, че Смоленков е работил в администрацията на Путин, въпреки и не на високо равнище и без директен достъп до президента. " Преди няколко години беше уволнен по вътрешна заповед ", разкри представителят. " Всички тези разсъждения на американските медии за това кой кого незабавно е изтеглил, от кого е избавен и по този начин нататък - това, сами разбирате, е от жанра на престъпните четива ", добави Дмитрий Песков. Той съобщи, че Кремъл не се занимава с търсене на този съветски жител, в отговор на журналистически въпрос дали на Кремъл е известно нещо за актуалното местоположение на Смоленков. Според телевизия Ен Би Си той живее в този момент със фамилията си в щата Вирджиния, недалеч от Вашингтон, и е защитаван от американските секрети служби. РИА " Новости " цитира някогашен негов сътрудник, който разкри, че Олег Смоленков е работил в съветското посолство в Съединени американски щати през 2000 - 2008 година и е отговарял за пазаруването на служебни коли, артикули за задачата и протоколни потребности. Той се върнал в Русия през 2012 година с някогашния съветски дипломат Юрий Ушаков, който оттогава е асистент на президента по външнополитическите въпроси и имал неговото доверие. Според източника Смоленков е прекалявал с алкохола.

Според Си Ен Ен, Централно разузнавателно управление на САЩ изтеглило своя човек през 2017 година, скоро след срещата сред американския президент Доналд Тръмп, съветския външен министър Сергей Лавров и тогавашния съветски дипломат в Съединени американски щати Сергей Кисляк, на която се твърди, че Тръмп е споделил класифицирана информация, която е можело да бъде получена от поверителен източник на Съединени американски щати, отбелязва Би Би Си. Съобщава се, че чиновници, участвали на срещата, осъзнали грешката на президента, и трескаво се пробвали да осведомят Централно разузнавателно управление на САЩ и други разследващи организации. Самият Лаворв съобщи пред РИА " Новости " във вторник, че в никакъв случай не е виждал Олег Смоленков, и отхвърли да разяснява " слуховете " по този случай. Лавров посочи, че по време на диалозите си с Тръмп " никой на никого не е разкривал никакви секрети ".

По-рано източник на " Интерфакс " съобщи, че съветските служби са проявявали интерес към Смоленков, откакто липсващ през есента на 2017 година Събеседници на " Комерсант " в американските институции пък удостоверяват, че това е индивидът, отишъл на отмора в Черна гора със фамилията си и безследно липсващ там. Според " Ню Йорк таймс " Централно разузнавателно управление на САЩ е предложило на своя източник да го изведе от Русия още в края на 2016 година, само че той е отказал, базирайки се на фамилни проблеми. Тогава американските секрети служби почнали да се притесняват, че е двоен сътрудник. Страховете им обаче се оказали неоснователни месеци по-късно, когато източникът се съгласил. Бягството му е попречило на тайните служби на Съединени американски щати да узнаят какво ще направи Кремъл по време на изборите за Конгреса през 2018 година, както и по време на подготовката за президентските избори следващата година.

 РАЗСЛЕДВАНЕ

Три комисии в Камарата на представителите на американския Конгрес оповестиха, че са почнали следствие, обвързвано с президента Доналд Тръмп, неговия юрист Рудолф Джулиани и Украйна. Конгресмените ще проверяват изказванията за напън от страна на Тръмп и Джулиани върху държавното управление на Украйна да спомага на акцията за преизбиране на Тръмп. Комисиите упорстват Белият дом и Държавният департамент да им предадат документи, които могат да послужат на следствието. От своя страна президентът и представители на Републиканската партия повдигнаха въпроса дали съставлява спор на ползи това, че синът на някогашния вицепрезидент Джо Байдън - Хънтър Байдън, е бил в съвета на шефовете на украинската газова компания " Бурисма ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР