Кремъл отдаде вчера почит на дългогодишната съветска разузнавачка Гоар Вартанян,

...
Кремъл отдаде вчера почит на дългогодишната съветска разузнавачка Гоар Вартанян,
Коментари Харесай

Гоар Вартанян – разузнавачката спасила Чърчил, Сталин и Рузвелт от нацистите

Кремъл отдаде през вчерашния ден респект на дългогодишната руска разузнавачка Гоар Вартанян, за която се твърди, че е помогнала за осуетяването на нацистки скрит план за убийството на Уинстън Чърчил, Йосиф Сталин и Франклин Рузвелт, като акцентира, че нейната кариера може да е трансформирала хода на историята, съобщи Ройтерс, като цитира представителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Вартанян умря в понеделник на 93 години. В продължение на десетилетия тя е била сътрудник под прикритие и се твърди, че тя е помогнала за неуспеха на проект, подкрепян от Адолф Хитлер за убийството на съюзническите водачи по време на тяхната първа конференция на "Голямата тройка " в Техеран през 1943 година

Родената в Армения Вартанян, се е преместила в Иран през 30-те години, където на 16 години се е включила към антифашистка група, управлявана от нейния предстоящ брачен партньор Кеворк Вартанян, която е била натоварена с задачата да се грижи за сигурността по време на конференцията през Втората международна война.

Групата, която е разкрила над 400 нацистки сътрудници в Иран, идентифицирала група от нацистки убийци, отправили се към мястото на конференцията и ги арестувала. Така заговорът за ликвидирането на тримата съюзнически водачи се провалил.

"Без Гоар Вартанян и нейният брачен партньор Кеворк историята на нашия свят можеше да бъде друга. Това бяха хора, оставили диря в историята на човечеството ", сподели през днешния ден Песков.

Гоар и брачният партньор й са работили като шпионски сътрудници под прикритие в редица страни от 1956 година до 1986 година След това Гоар се пенсионирала и почнала да приготвя бъдещи сътрудници, прецизира Службата за външно разузнаване.

Президентът на Русия Владимир Путин, който също е работил в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и е бил на задача в Източна Германия през Студената война, изрази през днешния ден съболезнования към околните на Гоар. "Путин познаваше доста добре Гоар и нейния брачен партньор. Гоар посети Кремъл и Путин беше посетител на Гоар ", сподели Песков.

Кеворк Вартанян, който получил званието воин на Съюз на съветските социалистически републики, умря през 2012 година на 87 години и на погребението му участва Путин.

Кодовите имена на Гоар и на Кеворк са били Анита и Анри.

Ръководителят на съветската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин напомни през днешния ден, че дружно Гоар и Кеворк са били една от най-красивите, чаровни и в това време продуктивни двойки измежду разследващите сътрудници под прикритие.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР