Кремъл не разполага с информация за инцидента с бившия офицер

...
Кремъл не разполага с информация за инцидента с бившия офицер
Коментари Харесай

Кремъл отрече връзка с покушението над бившия шпионин Сергей Скрипал

Кремъл не разполага с информация за случая с някогашния офицер от разузнаването Сергей Скрипал, който бе открит в безпомощно положение в търговски център във Англия.

Русия не знае с какво се е занимавал Скрипал, само че е подготвена да сътрудничи в следствието на възможното нападение, стана ясно от думите на представителя на президента Дмитрий Песков.

" Виждаме трагичността на обстановката, само че нямаме информация какво е довело до нея, нито с какво какво се е занимавал ", сподели Песков.

И досега проверяващите във Англия не са разкрили по какъв начин е осъществен опитът за ликвидиране. Работната версия е " допустимо излагане на незнайна субстанция ". В момента 66-годишният Скрипал и 33-годишна дама, с която е бил в комерсиалния център, се борят за живота си.

Двамата бяха открити в безпомощно положение на скамейка в мол в град Салисбъри, където руснакът живеел. Жената била колабирала, а Скрипал махал с ръце и гледал нагоре в несъответстващо положение, описа свидетелка. По никой от двамата не е имало следи от принуждение или пострадвания. 

От съображения за сигурност е затворен и близкият ресторант Zizzi. 

В момента главните старания на медиците, полицията и службите са да открият произхода на хипотетичното отравяне, с цел да получат двамата пациенти съответно лекуване. 

Сергей Скрипал е пенсиониран офицер от съветското разузнаване, наказан от Русия на 13 години затвор през 2006 година Обвинен е за издаване на самоличността на съветски сътрудници, работещи под прикритие в Европа, на английската MI6.

През 2010 година той получава леговище във Англия при замяна на четирима пандизчии против шпиони.

Към момента не се разкрива самоличността на потърпевшата жена, само че съгласно полицията двамата са се познавали.

Съседи на Скрипал споделят, че той бил отзивчив. Преди няколко години е изгубил брачната половинка си.

Повтаря ли се казусът " Литвиненко "?

Възможната приложимост на мистериозно вещество незабавно породи съпоставения с покушението над Александър Литвиненко през 2006 година Руският отстъпник и някогашен шпионин умря в Лондон, откакто в чаят му е бил токсичен с радиактивния изотоп Полоний-210.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР