Кремъл нарече "глупости" публикациите, че руският президент Владимир Путин планира

...
Кремъл нарече "глупости" публикациите, че руският президент Владимир Путин планира
Коментари Харесай

Кремъл: Путин не планира да обяви война на Украйна на 9 май

Кремъл назова "глупости " изявленията, че съветският президент Владимир Путин възнамерява да разгласи война на Украйна и всеобща готовност на 9 май, когато Русия отбелязва Деня на успеха, предадоха Ройтерс и ТАСС.

" Няма такава опция. Това са нелепости ", сподели пред публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос дали има възможност Русия да разгласи война на Украйна на 9 май.

" Това не е правилно, това са нелепости ", съобщи той във връзка спекулациите, че Путин има намерение да разгласи готовност в Русия в Деня на успеха.

По-рано през днешния ден украинското военно разузнаване разгласи, че Русия приготвя боен церемониал в съвсем напълно завладения от нея украинския пристанищен град Мариупол на 9 май по случай Деня на успеха , а за задачата в града е дошъл заместник-ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Кириенко.

" Главната задача на (представителя на съветския президент Владимир) Путин е да приготви церемониите на 9 май ", написа в официалното съобщение, оповестено в Телеграм.

"Мариупол ще стане център на тържествата, подготвяни от Русия по случай Деня на успеха, когато страната чества разгрома на нацистка Германия през Втората международна война . Главните булеварди на града ще бъдат почистени, отломките и телата ще бъдат прибрани, по този начин както и мунициите, които не са експлодирали ", предвижда украинското военно разузнаване.

Попитан за подготовката за 9 май, съветският министър на защитата Сергей Шойгу не загатна категорично за боен церемониал в Мариупол , отбелязва Агенция Франс Прес. "Тази година ще има военни паради в 28 съветски града ", сподели Шойгу. Той посочи, че ще вземат участие близо 65 хиляди души, към 2400 единици военна техника и над 460 самолета.

Руската войска завладя Мариупол съвсем напълно . Само големият металургичен цех "Азовстал ", където са се укрепили последните останали украински бранители на града, както и цивилни, към момента не е изцяло под неин надзор. Вчера един от командирите на батальона "Азов " сподели, че съветските сили са почнали взлом на комплекса - изказване, което през днешния ден бе отречено от Кремъл.

Говорителят на Кремъл съобщи, че съветските войски не щурмуват "Азовстал " , а попречват опитите на блокираните там бойци да излязат на огневи позиции.

Песков добави, че Украйна всеки ден трансформира позицията си в договарянията с Русия. Според него непоследователността на Киев не дава убеденост, че договарянията може да бъдат продуктивни.

Песков съобщи, че Кремъл следи подготовката на нов пакет наказания на Европейския съюз против Русия и обмисля разнообразни разновидности за отговор.

Европейската комисия през днешния ден предложи Европейски Съюз да наложи още наказания против Москва, в това число последователно да спре вноса на съветски нефт.

Говорителят на Кремъл сподели още, че няма договореност за среща сред Путин и папа Франциск .

По-рано Франциск изрази подготвеност да посети Москва, с цел да се срещне с Путин за разискване на споразумяване на обстановката в Украйна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР