Кремъл каза днес, че присъединяването на Швеция и Финландия към

...
Кремъл каза днес, че присъединяването на Швеция и Финландия към
Коментари Харесай

Кремъл: Влизането на Швеция и Финландия в НАТО няма да укрепи европейската сигурност

Кремъл сподели през днешния ден, че присъединението на Швеция и Финландия към НАТО в отговор на съветската инвазия в Украйна, няма да укрепи сигурността на европейския континент, съобщи Франс прес.

" Убедени сме, че влизането на Финландия и Швеция в НАТО няма нито да укрепи, нито да усъвършенства архитектурата за сигурност на нашия континент ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков, изразявайки паниката на Москва и обещавайки, че Русия ще следи от близко последствията, които ще има това за нейната сигурност. " Това е сериозен въпрос, това е въпрос, който буди у нас безпокойствие, и ние ще следим доста деликатно какви последствия ще има присъединението на Финландия и Швеция към НАТО в на практика проект от позиция на нашата сигурност, която би трябвало да бъде обезпечена по категоричен метод ", сподели представителят на Кремъл, представен от ТАСС.

Песков уточни, че Москва " следи деликатно " изказванията на шведските управляващи за това, че Швеция няма желание при положение на присъединение към НАТО да разполага на своя територия непознати военни бази и въоръжения.

" Нямаме териториални разногласия нито с Финландия, нито с Швеция, до момента в който в случай че Украйна вероятно стане член на НАТО, тогава за Русия би зародил териториален спор с страна, която членува в алианса ", сподели Песков.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков съобщи през днешния ден, че Финландия и Швеция не трябва да хранят илюзии, че Москва просто ще се помири с тяхното встъпване в НАТО, което по думите му ще е неточност с " дълготрайни последици ", предадоха Ройтерс и ТАСС.

" Общото ниво на военно напрежение ще се увеличи и предсказуемостта в тази сфера ще намалее. Жалко е, че здравият разсъдък става жертва на някаква фантомна визия за това какво би трябвало да се прави в създаващата се обстановка. Това е следващата огромна неточност с дълготрайни последици. Но какво да се прави, такова е равнището на тези, които одобряват през днешния ден решения в съответните страни ", установи високопоставеният посланик.

По думите му встъпването на двете северни страни в НАТО " трансформира коренно обстановката ", което е плод на " безусловно погрешното и изопачено усещане за протичащото се в света ". Според Рябков за Русия е " напълно явно ", че сигурността на Швеция и Финландия няма да се увеличи с влизането им в западния алианс. " А в каква форма ние ще подсигуряваме своята сигурност след промените на натовската настройка е обособен въпрос. Всичко ще зависи от това какво ще бъде практическото разследване от предстоящото присъединение на Финландия и Швеция към северноатлантическия съюз ", сподели заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков и добави: " Те - в Брюксел, във Вашингтон и другите натовски столици - не би трябвало да имат никакви илюзии, че ние просто ще се примирим с това ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР