Кремъл днес заяви, че ще се придържа към условията си

...
Кремъл днес заяви, че ще се придържа към условията си
Коментари Харесай

Кремъл ще се придържа към условията си за връщане към черноморската зърнена сделка

Кремъл през днешния ден съобщи, че ще се придържа към изискванията си за връщане към черноморската зърнена договорка, от която се изтегли през юли, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, сподели, че по-конкретно Русия желае нейната държавна селскостопанска банка, а не дъщерно сдружение, както предлага Организация на обединените нации, да бъде обвързвана с интернационалната система за банкови заплащания СУИФТ.

" Всички наши условия са добре известни. Те не се нуждаят от пояснение, те са безусловно съответни и всичко това е безусловно постижимо ", сподели Песков. " Ето за какво Русия резервира своята виновна, ясна и поредна позиция, която неведнъж е изразявана от президента ", добави той.

Черноморската зърнена договорка беше подписана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации през юли 2022 година, с цел да може Украйна да изнася зърно по море макар войната и да се помогне за облекчение на световната продоволствена рецесия. Тя бе съпроводена от съглашение за улеснение на съветския експорт на храни и торове, за което Москва твърди, че не е не е изпълнено.

Междувременно Европейски Съюз укори Русия " в цинизъм " поради изтеглянето ѝ от от зърнената договорка и съобщи, че съветското предложение за снабдяване на един милион тона зърно на африканските страни е " подигравка на благотворителност ". В речта си на годишната среща на върха на Г-20 в Делхи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че зърнената договорка е предоставила на уязвимите страни над 30 пъти повече зърно от количеството, препоръчано на Африка от Русия.

" И какъв цинизъм... вие не приехте това ", сподели Мишел в коментар, отнасящ се до зърнената договорка, който беше ориентиран към съветския представител на срещата на върха, външният министър Сергей Лавров. " Вие освен решихте да се изтеглите от това съглашение в Черно море, само че в това време атакувате пристанищната инфраструктура ", добави той.

" И в допълнение към всичко това, Русия предлага един милион тона зърно на африканските страни, което е подигравка на благотворителност ", сподели още Мишел. " Какъв цинизъм и пренебрежение към африканските страни ", съобщи ръководителят на Европейския съвет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР