Крем супа от млечен грах с кокосово мляко и сьомга

...
Крем супа от млечен грах с кокосово мляко и сьомга
Коментари Харесай

Крем супа от млечен грах с кокосово мляко

" Крем чорба от млечен грах с кокосово мляко и сьомга с цитруси и фенел " е цялостното име на тази авторска рецепта на Станислав Котев. Тя е част от специфичния план " Съвременна българска кухня " в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Повече заСтанислав Котев - тук, а за плана - в края на текста.

Във фурната запечете лука и чесъна дружно с обвивката за 120 минути на 140˚C, след което отстранете люспите.
Сложете в тенджера кокосовото мляко, зеленчуковия бульон, лимоновата трева и изпечените лук и чесън, подправете със сол и бял пипер. Оставете сместа да ври към 10 минути, по-късно прибавете граха и кипнете за 3-5 минути. Пасирайте супата и минете през фина цедилка.

Мариновайте сьомгата в оризовия оцет, захарта, корите и сока от лимона, фенел и слайсове от зелена ябълка. След като се уверите, че сьомгата е добре овкусена, я оставете в хладилника, в добре затворен плик, за най-малко 8 часа.

Разрежете всяка мида на две равни елементи и ги запечете на мощно загрят тиган до златисто. Вкусът на прясна мида Сен Жак е несравним и не е належащо да овкусявате в допълнение. Сервирайте супата в дълбока паница с жълтък от пъдпъдъче яйце и гарнирайте с маринованата сьомга и мидите. Може да се сервира и студена, само че жълтъкът в този случай не би трябвало да бъде недопечен.

Необходими артикули за 4 порции

400 г млечен грах
15 г чесън
30 г шалот
400 мл кокосово мляко
150 мл зеленчуков бульон
30 г лимонова трева
10 г сол
3 г бял пипер
150 г филе от сьомга
50 мл оризов оцет
30 г фенел
½ лимон
15 г кафява захар
30 г зелена ябълка
2 миди Сен Жак
4 жълтъци от пъдпъдък

В " Съвременна българска кухня " всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (67)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР