Крем супа от млечен грах с кокосово мляко и сьомга

Крем супа от млечен грах с кокосово мляко и сьомга ...

Крем супа от млечен грах с кокосово мляко."Крем супа от млечен грах с кокосово мляко и сьомга с цитруси и фенел" е пълното име на тази авторска рецепта на Станислав Котев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече заСтанислав Котев - тук, а за проекта - в края на текста.

Във фурната запечете лука и чесъна заедно с обвивката за 120 минути на 140˚C, след което отстранете люспите.
Сложете в тенджера кокосовото мляко, зеленчуковия бульон, лимоновата трева и изпечените лук и чесън, подправете със сол и бял пипер. Оставете сместа да ври около 10 минути, след това добавете граха и кипнете за 3-5 минути. Пасирайте супата и минете през фина цедка.

Мариновайте сьомгата в оризовия оцет, захарта, корите и сока от лимона, фенел и слайсове от зелена ябълка. След като се уверите, че сьомгата е добре овкусена, я оставете в хладилника, в добре затворен плик, за минимум 8 часа.

Разрежете всяка мида на две равни части и ги запечете на силно загрят тиган до златисто. Вкусът на прясна мида Сен Жак е неповторим и не е необходимо да овкусявате допълнително. Сервирайте супата в дълбока чиния с жълтък от пъдпъдъче яйце и гарнирайте с маринованата сьомга и мидите. Може да се сервира и студена, но жълтъкът в този случай не трябва да бъде суров.

Необходими продукти за 4 порции

400 г млечен грах
15 г чесън
30 г шалот
400 мл кокосово мляко
150 мл зеленчуков бульон
30 г лимонова трева
10 г сол
3 г бял пипер
150 г филе от сьомга
50 мл оризов оцет
30 г фенел
½ лимон
15 г кафява захар
30 г зелена ябълка
2 миди Сен Жак
4 жълтъци от пъдпъдък

В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (67)

Източник: dnevnik.bg