Крехкото възстановяване на световната икономика от кризата, предизвикана от ковид,

...
Крехкото възстановяване на световната икономика от кризата, предизвикана от ковид,
Коментари Харесай

Войната и инфлацията застрашават световната икономика

Крехкото възобновяване на международната стопанска система от рецесията, провокирана от коронавирус, в този момент е застрашено от войната на Русия в Украйна и внезапното повишаване на цените на суровините.

Ето четири въпроса по отношение на рисковете за международния Брутният вътрешен продукт:

Ще се забави ли растежът?

" Войната стартира тъкмо в миг, когато Европа и Съединени американски щати се възстановяваха доста добре. Прогнозите в Европа бяха едни от най-високите... (през) последните 20 години ", споделя Джейкъб Киркегор, старши помощник в представителството в Брюксел на Германския фонд Маршал на Съединени американски щати.

Само за две седмици войната е оказала " значително влияние " върху стопанската система, съобщи в четвъртък ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард, като преразгледа прогнозата за растежа на еврозоната до 3,7% за 2022 година от плануваните през декември 4,2%.

Войната и глобите, които включват възбрана от страна на Съединени американски щати за импорт на съветски петрол, водят до внезапно повишаване на цените на силата и други основни артикули като пшеница, торове и метали, съобщи ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Това се случва " в допълнение към така и така високата инфлация ", сподели още тя.

" С пандемията преминахме през рецесия като никоя друга. Сега се намираме в още по-шокираща обстановка. "

Агенцията за кредитен рейтинг S&P понижи прогнозата си за световния напредък през тази година до 3,4% - спад с 0,7 процентни пункта по отношение на по-ранната си прогноза заради упования спад в засегнатата от глобите съветска стопанска система и възходящите разноски за сила.

Освен това разноските за приемане на украинските бежанци и бюджетната помощ ще костват на Европейския съюз 175 милиарда евро, съобщи икономистът Жан-Писани Фери от основания в Париж мозъчен концерн Bruegel Institute.

" Не мисля, че международната стопанска система ще изпадне в криза ", сподели Киркегор.

Той обаче предизвести за опасността от стагфлация - трайно висока инфлация, съчетана с висока безработица и застой в търсенето.

Защо се покачват цените?

Инфлацията в международен мащаб нараства от една година насам заради обвързваните с Covid спирания на веригите за доставки, които доведоха до внезапен скок в цените на суровините, което увеличи индустриалните разноски.

Войната докара до внезапно повишаване на цените на петрола и газа, което заплашва да ускори инфлационния напън.

Председателят на Федералния запас Джером Пауъл съобщи пред Конгреса на Съединени американски щати, че всяко покачване на цените на нефта с 10 $ ще повлияе на растежа с 0,1 процентни пункта и ще добави 0,2 процентни пункта към инфлацията.

През февруари в Съединените щати беше записана инфлация от 7,9% - нов 40-годишен връх.

" Изправени сме пред петролен потрес, газов потрес и електрически потрес. Това в никакъв случай не се е случвало дружно ", твърди Томас Пелерин-Карлин, шеф на Института по енергетика " Жак Делор ".

Наред с нефта и природния газ бяха наранени и други съществени артикули, като цените на алуминия, никела и пшеницата скочиха до небесата.

В четвъртък съветският президент Владимир Путин предизвести за инфлационен напън в международен мащаб вследствие на западните наказания против страната му.

Някои основни промишлености към този момент бяха наранени, като няколко стоманодобивни завода в Испания стопираха работа заради високите цени на силата.

За милиони семейства пътуването, отоплението на домовете и храната са по-скъпи.

" Цената на хляба се увеличи неимоверно " от началото на войната, сподели Омар Аззам, гражданин на Кайро, като имаше поради 50-процентното нарастване в страната, която е най-големият вносител на пшеница в света.

Френският президент Еманюел Макрон предизвести в петък, че нападението на Русия над Украйна ще " дестабилизира надълбоко " доставките на храни в Европа и Африка, защото някои от най-плодородните аграрни земи в света остават незасяти.

Ако индустриалните тактики в други страни не бъдат поправени, " няколко африкански страни ще бъдат наранени от апетит в границите на 12 до 18 месеца точно поради войната ", предизвести той.

Предстоят ли още тласъци?

Държавите стартираха големи стратегии за стимулиране, с цел да предотвратят срутва на стопанските системи си след появяването на пандемията през 2020 година

Правителствата обаче не желаят да се задълбочават в обществените финанси.

Помощта евентуално ще бъде по-целенасочена. Групата на индустриализираните страни Г-7 да вземем за пример прикани за масирана поддръжка за семействата, които са наранени от разноските за сила.

Експертите обаче предизвестяват, че нововъзникващите страни ще бъдат по-нестабилни и уязвими към инфлация и даже политическа неустойчивост.

Заплаха ли е към момента Covid?

Докато доста страни облекчават коронавирус рестриктивните мерки, Китай прави тъкмо противоположното.

Втората по величина стопанска система в света блокира в петък Чанчун, град с девет милиона души население, с цел да управлява новата вълна от ковид.

Ако сходни ограничения продължат, те ще обиден съществено света, предизвести Киркегор.

" Китайската стопанска система ще се забави фрапантно, Китай ще затвори всичко, което би трябвало да затвори ", сподели той.

" Това е толкоз огромна и незнайна, колкото и войната в Украйна, тъй като за разлика от Европа и Съединени американски щати, които са в положение да живеят с коронавирус, в Китай сигурно не е по този начин ", счита специалистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР