Крехкото тяло на 86-годишния Сумитеру Танигучи е обезобразено от белези

...
Крехкото тяло на 86-годишния Сумитеру Танигучи е обезобразено от белези
Коментари Харесай

Оцелял от ядрения взрив в Нагасаки разкрива белезите си

Крехкото тяло на 86-годишния Сумитеру Танигучи е обезобразено от белези повече от 70 години.

Възрастният мъж в миналото е бил една от десетките хиляди жертви на нуклеарния гърмеж, унищожил японския град Нагасаки на 9 август 1945г.

Той към момента не може да изпъне лявата си ръка, а брачната половинка му маже белезите с овлажняващ крем всяка заран, с цел да облекчи дискомфорта му.

Три от ребрата му са на половина раздробени след гърмежа и притискат белите му дробове, което оставя неестествени хлътвания в гърдите му. Разкрива белезите си като част от самодейността на група оживели от Нагасаки, която се бори против нуклеарните оръжия. Той се надява, че никой повече няма да изпита болката, която той е претърпял.

Танигучи е едвам на 16, когато 5-тонната плутониева бомба избухва на 500 метра над родния му град – втората такава пусната над Япония в границите на три дни.

Само 72 часа по-рано, първото нуклеарно оръжие, употребявано във война, опустошава Хирошима. Двете офанзиви убиват 226 000 души.

Ударната вълна събаря 16-годишния Танигучи от колелото му до момента в който той разнася писма. Той е единствено на 1.5км от епицентъра на гърмежа, който убива повече от 70 000 души. Замаян и объркан, младежът се лута напразно в продължение на три дни, без да осъзнава какъв брой тежко е ранен. Усеща само, че облеклата му висят на парцали, а по-късно схваща, че това в действителност е кожата му.

След като е избавен, той прекарва идващите 21 месеца лежешком по стомах, до момента в който лекарите лекуват гърба му, разлагащата се плът и оголените кости. Изпадайки постоянно в безсъзнание, той остава толкоз дълго обездвижен, че костите му порастват погрешно и блокират ставите, което го трансформира в неработоспособен.

Като последно оскърбление, повече от 3 милиона листовки са пуснати над Япония от американски самолети в часовете след второто нахлуване. В тях написа, че ще бъдат употребявани още нуклеарни оръжия, „ още веднъж и още веднъж “, до момента в който страната не бъде изцяло унищожена, в случай че не се предадат.

Шест дни по-късно Япония капитулира.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР